Hei!
Takk for spørsmålet.
Melk er den viktigste kilden vi har til både kalsium og jod, og vi har ikke så mange andre gode kilder til disse næringsstoffene i norsk kosthold, så det er i hovedsak disse to næringsstoffene du bør tenke på når du lever melkefritt.
Jodstatus er ikke mulig å måle ved hjelp av en blodprøve (man må samle opp urin for å finne jodstatusen, og dette er prøver som tas sjeldent).
Som gravid har du et økt behov for jod, fordi det er nødvendig for utviklingen av nervesystemet og hjernen til barnet i magen. Jod er et mineral vi får fra melk, meieriprodukter, hvit fisk og egg. Bruker dere lite av disse matvarene er det fare for at dere får for lite jod. Gravide anbefales 8 desiliter melk om dagen for å få nok jod, voksne anbefales 5 desiliter om dagen og barn 3,5 desiliter. I tillegg anbefales det å spise hvit fisk cirka 2 ganger i uken, samt egg. Får dere i dere mindre av disse matvarene kan det være smart å ta et multivitamin med jod kjøpt på apoteket.
Les mer om hvorfor jod er så viktig når du er gravid her:
http://www.melk.no/Kosthold-og-hels...r-er-jod-viktig-naar-du-er-gravid-eller-ammer
Kalsium får vi i norsk kosthold hovedsakelig fra melk og meieriprodukter, men du finner det også i f.eks. grønne grønnsaker, sesamfrø og mandler. Også for kalsium er behovet økt når du er gravid, slik at du kan trenge tilskudd av dette.
Du skriver at ett av barna dine har jernmangel. De viktigste jernkildene våre er grovt brød og kjøttprodukter som leverpostei, skinke, rent rødt kjøtt og karbonadedeig. Prøv å se om du kan få barnet ditt til å spise mer av disse matvarene for å bedre jernstatusen.
Ellers vil jeg anbefale deg å kontakte fastelegen dersom du er bekymret for om barna dine får for lite av enkelte næringsstoffer.
Lykke til!
Hilsen Kaja