Nei mat

mamma_til_3

<3 Desemberhemlighet <3
VIP
Føles ut som at det er årevis siden jeg var gravid sist, og det er jo faktisk 9-10 år siden.

Husker ikke helt hva som var "nei mat"
Vet at spekemat er fyfy (og alkohol så klart).. Men hva anna?

Skriv gjerne ei liste :)
Sent from my GT-I9100 using BV Forum mobile app
 
Jeg var gravid for 4 år siden og husker heller ikke nei maten. vi kan vel ikke spise reker og skall dyr? eller er jeg helt på bærtur nå? :p
 
Tror vi kan spise reker? Det er kokt.
Salami hverfall og det er kjempe trist :'( hehe :-)
Ikke varmet behandlet oster, gammeloster og slikt f.eks.
Rått kjøtt og slikt =P
 
Hentet fra Matportalen.no (sånn litt grovt):
Fisk og sjømat

Fisk er en god kilde til mange næringsstoffer, og folk flest anbefales å spise mer fisk. Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken, og fisk som pålegg flere ganger i uken. Spis ulike typer fisk. Halvparten av fisken bør være fet fisk.
Dette bør du unngå:

  • Rakfisk (bakterier).
  • Hvalkjøtt og selkjøtt (fremmedstoffer).
  • Blåkveite over tre kilo (fremmedstoffer).
  • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo (fremmedstoffer).
  • Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer).
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei (fremmedstoffer).
  • Brunmat i krabbe og hummer, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell (fremmedstoffer).
Vær spesielt oppmerksom på:
  • Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato (bakterier).
  • Gravide kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk, men bør unngå produktene på listen over. Dersom du skal lage sushi eller påleggsild selv, se Riktig behandling av fisk til sushi fra Mattilsynet(bakterier).
Melk og meieriprodukter

Generelt: Unngå upasteuriserte meieriprodukter (pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlet). Flere oster kan være laget av upasteurisert melk (rå melk). Osteprodusentene i Norge og EU er påbudt å merke disse ostene spesielt. Unngå også myke oster laget av pasteurisert melk, som brie, camembert og blåmuggoster (bakterier). Faste oster av upasteurisert melk, som grana padano og parmesan, regnes som trygge.


De aller viktigste rådene for å unngå smittestoffer via mat er å sørge for god hygiene ved håndtering av mat, samt å spise mat som er gjennomstekt-/kokt og serveres rykende varm (se rådene om kjøkkenhygiene ovenfor). Det beste rådet for å unngå for mye fremmedstoffer fra maten er å spise variert.

Kjøtt

Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Kjøttet skal ikke være rosa og kjøttkraften skal være klar. I parentesene angis grunnen til at gravide skal unngå matvaren.
  • Unngå rått kjøtt. Eksempler: spekemat/spekepølse, gravet kjøtt og biff tartar (bakterier/parasitter).
  • Ikke smak på rått kjøtt, kjøttdeig/farse under matlagingen (bakterier/parasitter).
  • Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg bør spises godt innenfor holdbarhetsdato (bakterier/parasitter).
Koffeinholdige drikker

Kaffe, te og cola og såkalte ”energidrikker” inneholder koffein. Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 100-200 mg daglig.
Koffeininnhold i ulike typer kaffedrikker er (per dl drikke):

  • Koke- og filterkaffe: 50-60 mg.
  • Pulverkaffe: 40 mg.
  • Espresso: 120 mg.
  • Te: 26 mg.
  • Coca Cola: 13 mg.
  • Energidrikk: 12-32 mg (avhengig av produkt)
Alkohol

Alle rusmidler moren får i seg, går over til barnet via morkaken. Alkohol som den gravide inntar gir barnet den samme promillen som mor. Barnets organer er imidlertid umodne og under utvikling og alkohol kan hemme og skade danning av celler og organer. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet. For alkohol er det ikke kjent noen minstemengde for hva som kan være skadelig for fosteret. Derfor anbefales totalavhold fra alkohol gjennom hele svangerskapet.
 
Jeg smakte så vidt rakfisk i romjula og spekeskinka har jeg spist flere ganger... har også hørt alt med måte,så kan man stort sett spise det meste, men også sikkert litt etter hva kroppen er vant til.. men en sykepleier jeg jobber med fortalte at hun mente mye saltholdig mat var noe man skulle passe seg litt for
 
Føles ut som at det er årevis siden jeg var gravid sist, og det er jo faktisk 9-10 år siden.

Husker ikke helt hva som var "nei mat"
Vet at spekemat er fyfy (og alkohol så klart).. Men hva anna?

Skriv gjerne ei liste :)
Sent from my GT-I9100 using BV Forum mobile app


Hahaha, ja spekemat ja, husker i forrige svangerskap at jeg var litt på det der når jeg prata med andre gravide helt til den dagen jeg satt på kafe med noen (var vel rundt 6-7 mnd da) og la ut i det vide og brede om spekemat og at de måtte være forsiktige, da alle ble stille og satt og humra for seg selv mens de så på tallerken min. Jeg skjønte ingenting først, før hu ene forsiktig sa at: "Ehhh... hva slags type mat regner du salami som da?" MEEEEEGET BRA av meg selv, sitter og legger ut reprimander om spekemat og hadde sikkert spist 2kg salami i løpet av svangerskapet... :p Salami er jo faktisk spekepølse da,,, hehe... hadde aldri tenkt på det jeg... :p
 
Ved amming ja, jordbær kan gi magevondt! Så lenge man skyller bærene er det ingen fare sa JM til meg:)
 
Reker kan vi spise, og det fikk jeg såå lyst på nå!
Mn usj, jeg savner spekemat :/ hadde ikke fallt meg inn å spise noe slikt mens jeg var gravid. Hvorfor ta sjansen liksom ?!
 
Reker og krabbeklør kan du spise, men ikke inmaten i selve skallet på krabben.

Peperoni på pizza kan vel spises siden den da er varmebehandlet/stekt
 
Varmebehandlet spekemat (peperoni på pizza) har jeg hørt er lov :)
Jeg tar heller ikke sjansen på de varene som står på matportalens side men har spist noe av det som det bare "ryktes" om :P
 
Back
Topp