Matvarer med mye jern

Status
Stengt for ytterligere svar.

Sidensvans1

Blir kjent med forumet
Hei!

Det blir sagt at man kan spise spinat (som Skipper´n) for å få i seg jern, men samtidig inneholder jo spinat oksalsyre som både binder jernet og forhindrer jernopptaket? Har du noen andre gode forslag til å få i seg jern via matvarer, enn f.eks. leverpostei, fremfor å måtte spise jerntabletter? :)

På forhånd takk!
 
Hei!

Det blir sagt at man kan spise spinat (som Skipper´n) for å få i seg jern, men samtidig inneholder jo spinat oksalsyre som både binder jernet og forhindrer jernopptaket? Har du noen andre gode forslag til å få i seg jern via matvarer, enn f.eks. leverpostei, fremfor å måtte spise jerntabletter? :)

På forhånd takk!

Hei
Dette er et veldig aktuelt spørsmål for jernmangel er faktisk den vanligste mineralmangelen blant norske kvinner og barn.

Jern finnes i to former; som hemjern og ikke-hemjern. Animalske matvarer som rødt kjøtt, blodmat, fisk, fjørkre og egg inneholder i hovedsak hemjern. Den andre form for jern, ikke-hemjern, finnes i vegetabilske kilder som grove kornprodukter, poteter og grønne grønnsaker som spinat, persille og brokkoli. Hemjern tas lettere opp i kroppen enn ikke-hemjern. I de norske kostrådene er det ut fra en vitenskapelig vurdering presisert at dersom inntaket av rødt kjøtt begrenses til betydelig mindre enn 500 g per uke vil risiko for jernmangel kunne øke, spesielt blant kvinner i fertil alder. Det anbefales å velge rent kjøtt og begrense inntaket av bearbeidede produkter med mye salt og fett som pølser, bacon og salami. Absorpsjon av ikke-hemjern kan økes ved samtidig inntak av vitamin C fra bær, sitrusfrukter, kiwi, paprika etc. og ved å unngå kaffe og svart te til måltidene og heller drikke dette utenom måltidene. I tillegg er det gunstig å spise langtidshevet brød. Hvis melet er i væske i rundt 4 timer vil nemlig mengden fytinsyre i melet brytes ned slik at man unngår at fytinsyren i kornet danner uløselige salter med jernet som ikke kan absorberes. Det er med andre ord god grunn til å bake selv fremfor å velge industrilagt brød som ofte hever veldig kort tid.

Hvorvidt en matvare er en god jernkilde, avhenger både av mengden man pleier å spise, jerninnholdet og type jern (hemjern/ikke-hemjern). Spinat inneholder f.eks mye jern per 100 g, men for at spinat skal bli en god jernkilde i kosten må man spise spinat ofte og i ganske store mengder, siden spinat er ganske lett er 100 g spinat fersk spinat en stor «haug». De viktigste kildene i et vanlig norsk kosthold er kjøtt og grove kornprodukter.

Jerninnhold i noen utvalgte matvarer per 100 g av matvaren

Rent storfekjøtt (eks indre og ytrefillet): 2,5 mg

Karbonadedeig: 2,5 mg

Rent svinekjøtt (eks indre og ytrefillet): 0,7 mg

Leverpostei: 6,5 mg

Kyllingfillet: 0,2 mg

Torsk: 0,1 mg

Laks: 0,4 mg

Grovbrød: 1,8 mg

Brokkoli: 0,7 mg

Spinat: 4,5 mg
 
Hei
Dette er et veldig aktuelt spørsmål for jernmangel er faktisk den vanligste mineralmangelen blant norske kvinner og barn.

Tusen takk for at du forklarte forskjellene på de to jernformene, (ante ikke noe om det) og råd og tips til gode jernkilder i tillegg til informasjon om jerninnholdet i de forskjellige matvarene. :)
 
Status
Stengt for ytterligere svar.
Back
Topp