Tamilsk mat: (en hel middag med dessert til)
potato curry or kulambu.
Ingredients:
To store poteter skjært i kuber, en stor løk kuttet i strimler, grønn chili i strimler,
litt bukkehornskløver, 1 ss olje, Jaffna curry powder, curry mix, curryleaves om man har, salt.
Om man vil, kan man tilsette melk/kokkosmelk og/eller tamarindvann.
Varm oljen i en wok eller kasserolle, og ha i fenugreek først, så løk. Ha i chilli og curryblader, steik til det er
gyldent. Ha i potetene, steik i ett par minutter, ha på krydder, steike litt til, og ha på vann til det er nok til å dekke
potetene. La det koke til potetene er gjennomkokte. Etter det, kan du ha på litt kokkosmelk eller vanlig melk. Og sitronsaft
eller tamarind-vann etter ønske.
Spinatguffe
1 pakke frosen spinat, eller fersk
2 hvitløkskløfter
1 medium løk, hakket
4-5 curryblader (om du vil)
1 grønn chili
salt, pepper, krydder, evnt soyasaus
Varm olje i en panne, ha i løk, hvitløk og chili og steik det i noen minutter. Ha på litt mer olje, og sleng i spinaten.
Steik dette og la det surre litt en stund. Ha på litt vann om du har fersk spinat, ca 0,5 dl, og gjerne litt kokkosmelk.
La det stå litt til og surre.
Linsekarri
3-4 personer
3 – 4 dl linser
3 grønne chili
½ teskje svart pepper
½ teskje gurkemeie
4 – 5 dl vann
1 liten løk, finhakket
Kok linser og vann sammen med løk, grønn chili og gurkemeie i ca 15 minutter, til linsene
får en gul-oransje farge. Dette tyder på at den er kokt ferdig. Tilsett deretter pepper
etter behov og bland resten av ingrediensene sammen.
La det stå i ca 10 minutter før servering. Serveres med ris eller ferskt brød.
Chicken Kulambu
1 1/2 kg kylling
100 g løk i strimler
4 cups tykk og tynn kokkosmelk
1 ts Jaffna curry powder (see below)
1 sprig curry leaves
1 lime
500 g potet
5 grønn chili i strimler
5 cm biter av rampa & lemon grass (sitrongress)
2 ts Garam masala eller lignende
1 ts olje
salt etter smak
1. Kutt kyllingen i biter.
2. Skrell og kutt poteten i biter.
3. Stek løk, curry-leaves, chili og sitrongress i en panne til løken er brun. Ha i kylling, poteter og salt. La dette koke
i noen minutter.
4. Hell i kokkosmelk, alt av krydder, og litt vann, og la dette stå og surre til alt er blitt til en tykk saus.
5. Ta det av varmen, og ha i saft av en lime, eller noe som heter Tamarind-vann.
Noen forklaringer:
Notes: Jaffna Curry powder består av 500 g chillier (tørkete røde chili), 100 g pepper, 200 g cumin, 10 cm
malt tumeric, 500 g korianderfrø, 100 g fenikkel eller søt cumin, 50 g bukkehornsfrø 3-4 curry-blader.
Rist dette i en liten steikepanne til det blir tørt. Bland det, og knus det i en morter.
Rampa, vet jeg ikke hva er for noe...
Sodi:
Kok ett beger rømme + ett beger vann, med tomat i båter, løk og litt krydder.
Alt dette serveres med ris, og litt av hver saus... :sulten:
Dessert:
Paayaasam (Sago pudding)
Ingredients:
1/4 kopp sagogryn
15 raisins
1/4 kopp sukker
15 cashewnøtter
1/4 kopp søtmelk
1/2 tsp. kardemomme
2 cups of water
1/2 ts. vanilje
1 1/2 ts margarin
Bittelitt salt
Steik cashewnøtter og rosiner i smør. Sett de til siden. Rist Sagogryn i resten av smøret, til de blir litt gyldne,
ha to kopper vann i en kasserolle, til det koker, så har du i sagogrynene, røre hele tiden, så det ikke klumper. Ha i
kondensert melk, sukker, salt, cashew og rosiner når sagogryna er gjennomsiktige. Ha i vanilje og kardemomme til slutt,
koke litt til, og ta vekk fra varmen.