Hei og gratulerer!!!
Som gravid er der en del anbefalinger for hva du kan spise og ikke.
På matportalen.no er der en egen side for gravide, som er oppdatert, så hvis du lurer på noe, er det en grei side å sjekke med.
Men generelt; unngå alkohol ( selvfølgelig), redusere koffein bruken fra te, kaffe, brus til 3-4 kopper pr dag. Mye frukt og grønt. Fisk og kjøtt bør være kokt eller steikt- med unntak av sushi fra laks, som også gravide kan spise.
Unngå store fisker som har svømt lenge i havet eller ferskvann ( se nærmere anbefalinger ifht hvilke fisker det gjelder på matportalen ) Du kan spise krabbeklør, men bør unngå skjellmaten inni. Reker er ok. Spekemat som ikke er varmebehandlet, bør unngås ( røkt og saltet er ikke nok ).
Unngå muggoster, og brie/ camembert som ikke er laget av pasteurisert melk.
I utg punktet er de fleste norske oster laget av pasteurisert melk, men er du i tvil, sjekk innholdsfortegnelsen eller spør.
Mange gravide blir veldig redde hvis de har smakt noe av dette, men sannsynligheten for at noe går galt er liten..
I vår tid som gravide - sånn cirka et halvt århundre siden
- spiste vi det meste av dette, uten at det ble noe problem.
Allikevel er det sånn at med mer forskning og viten på området, har anbefalingene blitt mer spesifikke, og det er det vi i dag går etter.
I tillegg ville jeg anbefale deg å ta folat tbl og omega 3 tilskudd, det er positivt for babyen din!
Lykke til videre da!
Mvh jordmor Grethe