Mat rik på b12 til de minste?

En tråd i 'Spør ernæringsrådgiveren' startet av endelig_vår_tur, 7 Aug 2017.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. endelig_vår_tur Forumet er livet Maiblomstene 2017

  Jeg har ei frøken på 4mnd/ 18 uker.
  Hun har b12 mangel og har måtte få b12 injeksjon. Fikk råd fra barnelege om å starte å introdusere mat for at hun skal kunne få b12 gjennom maten.
  Ser at b12 kun finnes i kjøttprodukter, fisk etc. Er det greit å introdusere kjøtt for henne så tidlig? Eller er det kun grøt/ grønnsaker hun kan få. Skal selvsagt introdusere dette forsiktig, men er nysgjerrig på om man må vente med kjøtt.
   
 2. Thea fra Melk.no Flørter med forumet

  Hei endelig_vår_tur,

  B12 (kobalamin) finnes i maten bundet til proteiner. Barn har ikke store lagre av dette vitaminet, og er utsatt for mangler. B12 finnes i animalske matvarer slik som kjøtt, fisk og egg. Vi finner også B12 i melk og meieriprodukter, men små barn skal ikke drikke kumelk før de er ett år.

  Generelt anbefales det at man gjerne starter introduksjonen av fast føde med små smaksprøver på finmoset mat, slik som kokte poteter og andre grønnsaker, eller grøt blandet med morsmelk eller morsmelkerstatning. Deretter kan man øke grovheten på maten gradvis, og etterhvert (rundt 6-9 mnd) introdusere små smaksprøver på kjøtt, fisk, frukt og bær for eksempel. En fare med å introdusere kjøtt før 6 mnd er at barnet kanskje ikke kan fordøye kjøttet så godt. Dersom det er aktuelt å innføre kjøtt før 6 mnd ville jeg gjort dette i samråd med lege eller helsestasjonen.

  Les også: Opptil 15 forsøk før barnet liker en ny smak

  Det er veldig viktig at mor har nok B12 i sitt kosthold, for å sikre god utskillelse i morsmelken. Ammende har et ekstra høyt behov for B12, og anbefales et inntak på 2,6 mikrogram per dag. Dette tilsvarer f.eks en brødskive med egg, en yoghurt og et glass melk per dag.

  Les mer om hvordan du som mor kan få i deg nok B12 her.

  Lykke til videre!
   
  • Liker Liker x 2
 3. endelig_vår_tur Forumet er livet Maiblomstene 2017

  Takk for svar. Det var nyttig
   
  • Liker Liker x 1

Del denne siden