Lurer på om jenta mi er litt matlei?

Cosacita

Forumet er livet
Augustbarna 2021
I de siste to-tre ukene har det vært flere dager da jeg ikke har fått i henne frokostgrøt og/eller kveldsgrøt. Hun kniper munnen sammen eller stikker ut tunga. Jeg gir opp etter en liten stund og gir henne brødskive istedenfor. Da kan hun glatt spise to skiver med skinkeost eller leverpostei. Middagen er det litt opp og ned med også til tider.

Lurer på om grøten hun får begynner å bli litt kjedelig. Jeg prøver jo å variere litt, men hjelper egentlig ikke så mye.

Andre matleie unger her? :)
 
Min var litt sånn for en stund siden, men nå er d som normalt igjen. Jeg ga han skive isteden for grøt ei stund, og prøvde litt grøt innimellom. Middag har aldri vært noe problem heldigvis, men kan skjønne om jenta di kanskje protesterer litt...konsistensen er jo ganske lik på d meste bortsett fra skive.

Jeg lager middag selv, og har begynt å ha i litt hele erter, maiskorn, riskorn og makaroni for å få litt tekstur i maten. Han tygger og smatter og smaker og mmmmm'er i ett sett, så tror det var velkomment med litt annen konsistens. Ett av grøtmåltidene er 12-mndsgrøt for å få litt variasjon der også.

Jeg tenker at d sikkert går over av seg selv etter en stund, bare gi henne skive hvis hun liker det best. Bare husk å gi henne mat som tilfører nok jern, veldig viktig om hun ikke spiser jernberiket grøt :)
 
Du kan jo prøve å gå over til å gi brødskive til frokost fast, og grøt til kvelds. Da blir det jo litt mer variasjon :)
Jenta mi spiser stort sett godt, men av og til, spesielt den siste tiden hender det ofte at hun spytter/spyr ut maten igjen. Usikker på om det bare er mat hun ikke har svelget eller om hun spyr i tillegg, er til tider langt mer enn én skje som kommer iallefall. Hun får bare grøt, middagsglass 6/8 måneder og mme. Er redd for å gi henne noe særlig med biter siden hun hoster så mye, livredd for at hun skal få hosteanfall med mat i munnen og at bitene flyr rett i luftrøret :( hender hun får litt brødskive som jeg deler opp. Men det blir nok veeldig lenge til jeg tør å gi henne en brødskiv selv, eller at hun får skorpebiter, knekkebrød, kjeks, osv. Er hun ikke matlei nå så blir hun det helt sikkert, for jeg er rett og slett livredd for at hun skal sette noe i halsen :(
 
Ja, kan godt merke at hun er matlei til tider. Har derfor begynt med litt 12 mndrs glass og grøt, bare for å gi henne noen nye smaker. Brødskiven er vel det hun nyter mest av dagens måltider, så vurderer å gi det også til frokost :) Foreløpig er hun veldig fornøyd med leverpostei, men jeg vil gjerne variere med litt annet også. Hun liker skinkeost, så det har hun fått innimellom, men hva mer kan jeg ha på skiven da? Prøvde såvidt med et tynt, tynt lag med kaviar - det falt IKKE i smak :p
 
Ja, kan godt merke at hun er matlei til tider. Har derfor begynt med litt 12 mndrs glass og grøt, bare for å gi henne noen nye smaker. Brødskiven er vel det hun nyter mest av dagens måltider, så vurderer å gi det også til frokost :) Foreløpig er hun veldig fornøyd med leverpostei, men jeg vil gjerne variere med litt annet også. Hun liker skinkeost, så det har hun fått innimellom, men hva mer kan jeg ha på skiven da? Prøvde såvidt med et tynt, tynt lag med kaviar - det falt IKKE i smak :p
Her er makrell i tomat veldig poppis. Av og til får han prim/brunost, og det er også veldig godt :)
 
Jeg syns det er så vanskelig å vite hva de kan spise! Jeg vil gjerne gi henne mer mat som vi spiser, og jeg spurte helsesøster om hva 'alt' innebar (hun sa de kunne spise alt mulig bare det ikke var mye salt i). Da spurte jeg om pølser, bare for å nevne noe, og da sa hun at fabrikert ikke er helt optimalt. Men hva er ikke fabrikert?? Alt er jo det.
 
sorry, det ble et langt innlegg,,,, forståelig om egentlig ingen gidder å lese! :p haha

Høres bra kjent ut ja :) Bortsett fra at jenta vår hadde en helt annen start på det. Hun fikk spysjuka for et par uker siden, det gikk altså da nesten halvannen uke hvor hun levde på MAKS 2 skjeer avokado på EN HEL dag. Sakte men sikkert begynte matlysten å vokse, og den er fremdeles på opptur (altså den er ikke elt tilbake enda). HUn vil ikke ha mme, ikek vil hun ha noe slags form for grøt eller smoothie. For å gi henne litt tilbake matlysten så gikk det i kavring av typen med sukkerinnhold og brødskive med blåbær syltetøy ( av typen hvor sukker står øverst på ingrediens listen ) :p Så sukker ga henne litt sansen får mat igjen. Dagen består av brødskive for det meste med diverse variasjon; makrell i tomat, leverpostei, skinke, ost, nøkkel ost, jarlsberg, smør ost, servelat, kaviar, brunost, diverse syltetøy uten sukker. Så går det i egg, omelett, nestle sin havregryn grøt på glass (den 6 mndrs) den er ikke så bisk i smaken som den for eldre barn. Hun vil såvidt ha mme, vi får i henne litt, men det går med vann, saft og juice. Hhun spiser kiwi, mango, fersken, banan, eple, pære, blåbær, yoghurt blant annet. i og med at hun allerede har fått smake på pålegg med melk i en god stund nå, så har hun nå også fått noen smakeprøver på kumelk, hun likte det. er ikke lenge til hun er ett år, så det går bra så lenge man tenker på helheten av maten hun får.

begynte bli ganske stressa siden hun vegra seg sånn mot å spise det hun vanligvis kunne spise masse av. Løsningen var å gå en helt annen vei å ikke være redd for å gi henne ny mat og pålegg, bare la henne smake på alt liksom (ja med sunn fornuft selvfølgelig, mtp på salt og slik). maiskolber var en slager å grise med å spise på. Hun spiser i tillegg mer når hun får spise 100 % selv! Så en grundig vask etter måltid må til da hun selv ser ut som et lite måltid ;)Eneste måten jeg kan få i henne et par skjeer med grøt (variert med usukra syltetøy og diverse ting får å få det til å smake anneredes) er at hun får skjeen selv.

Det jeg skal fram til er at det kan hende barnet ditt vil bli mer selvstendig å spise helt selv. og det er ikke noe stress å sette grøten på hold å gi brødskiver istedet med variert sunt pålegg, ikke vær redd for å gi masse forskjellig pålegg, med forbehold! Det har jeg nå endelig innsett, barna våre begynner å bli såppass store at de tåler å prøve forskjellig :) ikke være redd for å gi de typiske allergimatene heller så lenge du ikke allerede har merket en reaksjon. la barnet få leke med maten og grise og prøve masse nytt :) ikke vær redd for å sette grøten på hold. LInser er forresten også en slager, og kjempe sunt :)
 
sorry, det ble et langt innlegg,,,, forståelig om egentlig ingen gidder å lese! :p haha

Høres bra kjent ut ja :) Bortsett fra at jenta vår hadde en helt annen start på det. Hun fikk spysjuka for et par uker siden, det gikk altså da nesten halvannen uke hvor hun levde på MAKS 2 skjeer avokado på EN HEL dag. Sakte men sikkert begynte matlysten å vokse, og den er fremdeles på opptur (altså den er ikke elt tilbake enda). HUn vil ikke ha mme, ikek vil hun ha noe slags form for grøt eller smoothie. For å gi henne litt tilbake matlysten så gikk det i kavring av typen med sukkerinnhold og brødskive med blåbær syltetøy ( av typen hvor sukker står øverst på ingrediens listen ) :p Så sukker ga henne litt sansen får mat igjen. Dagen består av brødskive for det meste med diverse variasjon; makrell i tomat, leverpostei, skinke, ost, nøkkel ost, jarlsberg, smør ost, servelat, kaviar, brunost, diverse syltetøy uten sukker. Så går det i egg, omelett, nestle sin havregryn grøt på glass (den 6 mndrs) den er ikke så bisk i smaken som den for eldre barn. Hun vil såvidt ha mme, vi får i henne litt, men det går med vann, saft og juice. Hhun spiser kiwi, mango, fersken, banan, eple, pære, blåbær, yoghurt blant annet. i og med at hun allerede har fått smake på pålegg med melk i en god stund nå, så har hun nå også fått noen smakeprøver på kumelk, hun likte det. er ikke lenge til hun er ett år, så det går bra så lenge man tenker på helheten av maten hun får.

begynte bli ganske stressa siden hun vegra seg sånn mot å spise det hun vanligvis kunne spise masse av. Løsningen var å gå en helt annen vei å ikke være redd for å gi henne ny mat og pålegg, bare la henne smake på alt liksom (ja med sunn fornuft selvfølgelig, mtp på salt og slik). maiskolber var en slager å grise med å spise på. Hun spiser i tillegg mer når hun får spise 100 % selv! Så en grundig vask etter måltid må til da hun selv ser ut som et lite måltid ;)Eneste måten jeg kan få i henne et par skjeer med grøt (variert med usukra syltetøy og diverse ting får å få det til å smake anneredes) er at hun får skjeen selv.

Det jeg skal fram til er at det kan hende barnet ditt vil bli mer selvstendig å spise helt selv. og det er ikke noe stress å sette grøten på hold å gi brødskiver istedet med variert sunt pålegg, ikke vær redd for å gi masse forskjellig pålegg, med forbehold! Det har jeg nå endelig innsett, barna våre begynner å bli såppass store at de tåler å prøve forskjellig :) ikke være redd for å gi de typiske allergimatene heller så lenge du ikke allerede har merket en reaksjon. la barnet få leke med maten og grise og prøve masse nytt :) ikke vær redd for å sette grøten på hold. LInser er forresten også en slager, og kjempe sunt :)
Åååh, jeg misunner deg! Skulle ønske jeg hadde tort å gitt snuppa slik mat. Her er det bare såvidt jeg tør å gi små brødbiter.. Hvordan gir du henne feks kavring? Får hun en hel kavring å tygge på selv? Jeg er nok overdrevent redd for at hun skal sette noe i halsen :(
 
Jeg syns det er så vanskelig å vite hva de kan spise! Jeg vil gjerne gi henne mer mat som vi spiser, og jeg spurte helsesøster om hva 'alt' innebar (hun sa de kunne spise alt mulig bare det ikke var mye salt i). Da spurte jeg om pølser, bare for å nevne noe, og da sa hun at fabrikert ikke er helt optimalt. Men hva er ikke fabrikert?? Alt er jo det.

jeg også har syntes dette har vært så vanskelig helt til jeg nå har innsett at det er ikke noe stress å la de smake så lenge salt ikke er øverst på ingrediens listen! Jeg pleier å lese på den listen, og mener det er ok å gi maten så lenge salt ikke står så høyt oppe på listen. Det er salt i leverpostei, kaviar og makrell i tomat også, det er ikke noe stress å gi det, så lenge man ikke overdriver og bruker sunn fornuft og ikke tar så tykke lag på.. pølser går da helt fint selv om det er salt i det, men man trenger ikke overdrive når det er salt i maten og bare ha det i bakhode..

skrev litt om det på mitt forige innlegg, men du skal slippe å lese den siden den er så lang, så jeg kan skrive her hva min datter får å spise.

Makrell i tomat, ost, nøkkel ost, jarlsberg, leverpostei, prim, syltetøy av alle sorter (unngår helst de med sukker øverst på lista!), brunost, div typer smøreost, egg, skinke, servelat, kalkun pålegg, kylling pålegg, vanlige fiskekaker, pølser, hjemmelagde kjøttkaker, hjemmelagde fiskekaker, maiskolber, ris, pasta av div typer, banan, avokado, fersken, mango, kiwi, ananas, eple, pære, potet, grulrot, erter, brokkoli, blomkål, og u name it alt av grønnsaker, kavringer, vanlig barne yoghurt (med forbehold og sunn fornuft, det er ikke bra alene som måltid), hun har fått smaksprøver på kumelk (pga hun har gått helt lei mme), saft uten sukker, eplejuice (utvannet), appelsinjuice (utvannet). laks, sei, torsk. hun får det meste. ikke vær redd for å gi barnet ditt nye matopplevelser, bare bruk sunn fornuft når det gjelder mengde med salt og hvor ofte barnet får mat med salt i. :)
 
Åååh, jeg misunner deg! Skulle ønske jeg hadde tort å gitt snuppa slik mat. Her er det bare såvidt jeg tør å gi små brødbiter.. Hvordan gir du henne feks kavring? Får hun en hel kavring å tygge på selv? Jeg er nok overdrevent redd for at hun skal sette noe i halsen :(

Det tok tid før jeg tørte :p Var kjempe lenge redd for hva hun egentlig kunne spise og om hun skulle sette i halsen.. kavringen får hun slik den er og hun elsker å spise det; den smelter i munnen ganske fort, bare prøv selv :) Jeg gir henne en hel brødskive, hun spiser den og spytter ut om hun tar for stor bit, jeg la fort merke til hva hun var i stand til å spise og hvordan hun taklet det (når jeg prøvde meg litt fram), hun har også nylig begynt å spise skorpene, nå skal det også sies at hun har 4 tenner oppe og 4 tenner nede, det har jo litt å si det også.. men gommer er samtidig ganske harde :) hun får også store biter frukt som hun kan holde selv og ta biter av.. Jeg tror hun har lært hva hun er i stand til å tygge å svelge, siden hun spytter ut om bitene er for stor.. og det vil du også fort merke hva barnet ditt er i stand til, men da må du tørre å prøve nye ting, med sunn fornuft selvfølgelig :) hos oss startet det hele med en bolle som jenta vår fikk, og så utviklet det seg bare etter det :) det er egentlig bare å lytte på instinktet :)
 
Du kan jo prøve å gå over til å gi brødskive til frokost fast, og grøt til kvelds. Da blir det jo litt mer variasjon :)
Jenta mi spiser stort sett godt, men av og til, spesielt den siste tiden hender det ofte at hun spytter/spyr ut maten igjen. Usikker på om det bare er mat hun ikke har svelget eller om hun spyr i tillegg, er til tider langt mer enn én skje som kommer iallefall. Hun får bare grøt, middagsglass 6/8 måneder og mme. Er redd for å gi henne noe særlig med biter siden hun hoster så mye, livredd for at hun skal få hosteanfall med mat i munnen og at bitene flyr rett i luftrøret :( hender hun får litt brødskive som jeg deler opp. Men det blir nok veeldig lenge til jeg tør å gi henne en brødskiv selv, eller at hun får skorpebiter, knekkebrød, kjeks, osv. Er hun ikke matlei nå så blir hun det helt sikkert, for jeg er rett og slett livredd for at hun skal sette noe i halsen :(

skjønner veldig godt frykten din.. og det er jo en frykt man skal ha også, samtidig som man må våge :) Om du ikke vil lage middagene selv, så ha oppi litt krydder, ferdiglagd barnemat smaker jo ingenting og alt smaker det samme! det beste er jo om du lager middagen selv. Er overraskende enkelt :) Jenta vår har også hostet under måltidene og under utviklingen av nye spisevaner og konsistenser, men lær deg hvordan du skal hjelpe barnet ditt om hun nå skulle svelge feil.. har du det i bakhånd så blir ting litt tryggere.. det og førstehjelp er et must å kunne :) jeg erfarte med dattera vår ihvertfall at hun også lærte fort hva hun var i stand til. så lenge man unngår umoste rotgrønnsaker som gulrot f.eks, det er ikke bare bare å håndtere. ikke vær redd for å prøve nye ting! så unngår du samtidig et kjempe kresent barn ;) bare go wild! og la barnet ditt grise og kæsje og erfare det å spise selv på alle slags måter, det er så sunt for den kognitive utviklingen som bare det :) Helt til bordskikken må på plass da selvfølgelig ;)
 
skjønner veldig godt frykten din.. og det er jo en frykt man skal ha også, samtidig som man må våge :) Om du ikke vil lage middagene selv, så ha oppi litt krydder, ferdiglagd barnemat smaker jo ingenting og alt smaker det samme! det beste er jo om du lager middagen selv. Er overraskende enkelt :) Jenta vår har også hostet under måltidene og under utviklingen av nye spisevaner og konsistenser, men lær deg hvordan du skal hjelpe barnet ditt om hun nå skulle svelge feil.. har du det i bakhånd så blir ting litt tryggere.. det og førstehjelp er et must å kunne :) jeg erfarte med dattera vår ihvertfall at hun også lærte fort hva hun var i stand til. så lenge man unngår umoste rotgrønnsaker som gulrot f.eks, det er ikke bare bare å håndtere. ikke vær redd for å prøve nye ting! så unngår du samtidig et kjempe kresent barn ;) bare go wild! og la barnet ditt grise og kæsje og erfare det å spise selv på alle slags måter, det er så sunt for den kognitive utviklingen som bare det :) Helt til bordskikken må på plass da selvfølgelig ;)
Jeg gir mest middagsglass, men har laget en del kjøttkake og fiskemiddagee til henne som vi har i fryseren :)
Tror nok frykten min er ekstra stor siden hun hoster så mye, hun har muligens astma, og hoster hele dagen :/ så hostingen kommer ikke av at hun spiser, jeg er bare så livende redd for at hun skal begynne å hoste med biter i munnen :( har en bekjent som mistet et barn når det satt noe i halsen, og det hjelper nok ikke på frykten :(

Kjøpte noe 1års mat sist jeg var å handlet, er nok litt mer biter i det sikkert, så jeg må bare våge meg til å gi henne, selv om det er veldig vanskelig. Hun har sluttet å puste flere ganger, og den frykten vil jeg ikke kjenne igjen :(
 
jeg også har syntes dette har vært så vanskelig helt til jeg nå har innsett at det er ikke noe stress å la de smake så lenge salt ikke er øverst på ingrediens listen! Jeg pleier å lese på den listen, og mener det er ok å gi maten så lenge salt ikke står så høyt oppe på listen. Det er salt i leverpostei, kaviar og makrell i tomat også, det er ikke noe stress å gi det, så lenge man ikke overdriver og bruker sunn fornuft og ikke tar så tykke lag på.. pølser går da helt fint selv om det er salt i det, men man trenger ikke overdrive når det er salt i maten og bare ha det i bakhode..

skrev litt om det på mitt forige innlegg, men du skal slippe å lese den siden den er så lang, så jeg kan skrive her hva min datter får å spise.

Makrell i tomat, ost, nøkkel ost, jarlsberg, leverpostei, prim, syltetøy av alle sorter (unngår helst de med sukker øverst på lista!), brunost, div typer smøreost, egg, skinke, servelat, kalkun pålegg, kylling pålegg, vanlige fiskekaker, pølser, hjemmelagde kjøttkaker, hjemmelagde fiskekaker, maiskolber, ris, pasta av div typer, banan, avokado, fersken, mango, kiwi, ananas, eple, pære, potet, grulrot, erter, brokkoli, blomkål, og u name it alt av grønnsaker, kavringer, vanlig barne yoghurt (med forbehold og sunn fornuft, det er ikke bra alene som måltid), hun har fått smaksprøver på kumelk (pga hun har gått helt lei mme), saft uten sukker, eplejuice (utvannet), appelsinjuice (utvannet). laks, sei, torsk. hun får det meste. ikke vær redd for å gi barnet ditt nye matopplevelser, bare bruk sunn fornuft når det gjelder mengde med salt og hvor ofte barnet får mat med salt i. :)

Det er så deilig når folk kan være konkrete når de sier hva ungen kan spise! :p Takk!
Hun fikk faktisk makrell i tomat i går, men etter to biter var det ikke så godt :p Skal prøv litt andre ting også, og kanskje la henne leke mer med maten :)
 
Jeg gir mest middagsglass, men har laget en del kjøttkake og fiskemiddagee til henne som vi har i fryseren :)
Tror nok frykten min er ekstra stor siden hun hoster så mye, hun har muligens astma, og hoster hele dagen :/ så hostingen kommer ikke av at hun spiser, jeg er bare så livende redd for at hun skal begynne å hoste med biter i munnen :( har en bekjent som mistet et barn når det satt noe i halsen, og det hjelper nok ikke på frykten :(

Kjøpte noe 1års mat sist jeg var å handlet, er nok litt mer biter i det sikkert, så jeg må bare våge meg til å gi henne, selv om det er veldig vanskelig. Hun har sluttet å puste flere ganger, og den frykten vil jeg ikke kjenne igjen :(


Ja skjønner :( Håper at du finner ut av det <3
 
Det er så deilig når folk kan være konkrete når de sier hva ungen kan spise! :p Takk!
Hun fikk faktisk makrell i tomat i går, men etter to biter var det ikke så godt :p Skal prøv litt andre ting også, og kanskje la henne leke mer med maten :)


Hehe ja ikke sant! :) Ja det er kjekt for dem å grise med maten :) Bare kjør på! :D
 
Back
Topp