Hei!
Takk for spørsmålet.
Når man ikke tåler melk har man enten laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi. Melkeproteinallergi er vanligst hos små barn, da de fleste vokser av seg dette før skolealder. Men, det innebærer et strengt kosthold hvor all melk og alle meieriprodukter må unngås. Det vil for dem med melkeproteinallergi være nødvendig med tilskudd av blant annet jod og kalsium.
Ved laktoseintoleranse er det melkesukkeret man reagerer på, og et kosthold med lite laktose vil gjøre at symptomene forsvinner. Det finnes i dag en rekke ulike laktosefrie produkter å velge i, som kvarg, yoghurt, syrnet melk, rømme, melk og fløte. Disse produktene inneholder like mye jod som produktene med laktose, så de er gode kilder til jod. For gravide anbefales det å få i seg 8 desiliter melk, syrnet melk og yoghurt om dagen (dette gjelder både vanlige produkter og laktosefrie produkter).
Dersom du også reagerer på laktosefrie produkter vil jeg anbefale deg å kontakte legen din, da det ikke kan være snakk om laktoseintoleranse.
Det er ikke problematisk for barnet som ammes at mor får i seg laktose selv om hun ikke tåler det. Laktosen vil gi den laktosintolerante moren forbigående mageplager, men dette har ikke noe å si for babyen. Faktisk er det høyere innhold av laktose i morsmelk enn i kumelk, så alle små babyer tåler laktose.
Lykke til!