Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notat: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Hva tenker du på da? Pølser jo røkt mat? Sommerkoteletter, røkelaks? Alt kan du spise.Labambie skrev:
http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/#tabs-1-2-anchor
Sjekk alltid her om det er noe du lurer ang. gravide og mat. Ikke hør på den og den som tror de har hørt noe om det. Det er svært lite gravide ikke skal spise, men rått kjøtt som spekemat (også salami) og upastauriserte oster skal man holde seg unna.
Nuppa skrev:
Hva tenker du på da? Pølser jo røkt mat? Sommerkoteletter, røkelaks? Alt kan du spise.Labambie skrev:
http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/#tabs-1-2-anchor
Sjekk alltid her om det er noe du lurer ang. gravide og mat. Ikke hør på den og den som tror de har hørt noe om det. Det er svært lite gravide ikke skal spise, men rått kjøtt som spekemat (også salami) og upastauriserte oster skal man holde seg unna.
Røkelaks skal man ikke spise nei, det står også i den linken du viste til.
Tatt fra matporrtalen:Nuppa skrev:
Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.
Røkelaks står oppført som en smittekilde for listeria på likt nivå med muggoster og spekemat.
Se svaret mitt inne på generelt om samme spm.bet_ skrev:
Matportalen formulerer seg dårlig her, for som du ser lenger nede på siden deres står ikke røkelaks på listen over fy-mat.
Listeria er en bakterie det trengs veldig mange av for å gjøre mennesker syke. Dvs at den må ha fått ligget og formert seg leeeeenge på f.eks røkelaks og annet vakumert pålegg for at bakterienivået skal ha kommet på et sånt nivå at den faktisk kan gjøre deg/barnet syk. Helsedirektoratet sier derfor at det er trygt å spise røkelaks, men at den bør spises ferskest mulig. Dvs hold deg unna røkelaks som nærmer seg holdbarhetsdatoen om du vil være på den sikre side.
Labambie skrev:
Se svaret mitt inne på generelt om samme spm.bet_ skrev:
Matportalen formulerer seg dårlig her, for som du ser lenger nede på siden deres står ikke røkelaks på listen over fy-mat.
Listeria er en bakterie det trengs veldig mange av for å gjøre mennesker syke. Dvs at den må ha fått ligget og formert seg leeeeenge på f.eks røkelaks og annet vakumert pålegg for at bakterienivået skal ha kommet på et sånt nivå at den faktisk kan gjøre deg/barnet syk. Helsedirektoratet sier derfor at det er trygt å spise røkelaks, men at den bør spises ferskest mulig. Dvs hold deg unna røkelaks som nærmer seg holdbarhetsdatoen om du vil være på den sikre side.
Det var det jo også trodde, men nå ble jeg veldig usikker.
Røkelaks/gravlaks er behandlet rå fisk. Rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt.
Gravide bør derfor spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig. Det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen.