Kan man spise Chèvre?

Flizen

Forelsket i forumet
Hei,
er det noen som vet om Chevre - altså hvit geitost - regnes som en myk ost? Den er laget av pasturisert geite-melk så sånn sett er den safe, og kan vel ikke regnes som en muggost, men må man være forsiktig alikevel fordi den kanskje går under kategorien myk ost?
 
Har fått litt dilla i det siste... ristet loff med halv-smeltet chevre - med salat ved siden av.... nam..nam...!
 
Det har jeg aldri hørt om før - så vet ikke, desverre! Men lykke til videre med svar..
 
det er ingen fare at du spiser den, så lenge den er laget av pastureisert melk...
myke oster som ikke skal inntas selvom de er laget av pasturisert melk er feks brie, Camembert og selvsagt muggoster, som feks Gorgonzola. I matportalen så står det slik:
 
Melk og ost
Melk og melkeprodukter er også viktig deg som er gravid. Noen produkter kan inneholde uønskede mikrober. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned i teksten.


Bruk melk og ost under graviditeten, men ikke:
  • upasteurisert melk
  • ost av upasteurisert melk.

Osteprodusentene er påbudt å merke produktene når det er benyttet melk som ikke er varmebehandlet på forhånd i osteproduksjonen. Det skal også opplyses hvilken type varmebehandling melken har gjennomgått. Opplysningene finnes ofte i ingredienslisten, samtidig som det kan gis som en tilleggsopplysning på emballasjen.


Kravet om å merke produktene med hvilken type varmebehandling melken har gjennomgått og om det er benyttet ikke pasteurisert melk gjelder innen hele EØS-området.


I norske forskrifter er det et krav om å merke produktene med påskriften: ”fremstilt av upasteurisert melk” for melkebaserte produkter som er fremstilt av rå melk. I andre europeiske land er det ofte angitt at det er rå melk som er benyttet i produksjonen, i stedet for ”ikke pasteurisert”.


Er du usikker på om melke- eller osteproduktet du skal kjøpe er pasteurisert bør du spørre i butikken. Det kan også være lurt å være spesielt oppmerksom på dette i utlandet.


Myke og halvmyke oster
Listeria er også påvist i myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og i muggoster som Gorgonzola, selv om disse er laget av pasteurisert melk. Selv om Listeria forekommer svært sjelden i disse ostene, er man helt på den sikre siden dersom man velger å unngå dem under svangerskapet. Hvis gravide likevel ønsker å spise denne type ost, bør den i hvert fall inntas ferskest mulig. Dette skyldes at mengden av eventuelle listeriabakterier stiger over tid og når en topp ved slutten av holdbarhetstiden. Les mer om ost under [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2004/3/skadelige_bakterier_og_parasitter]Skadelige bakterier og parasitter[/link]
 
Back
Topp