Jernmangel

En tråd i 'Spør ernæringsrådgiveren' startet av Hønemor87, 6 Jun 2018.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Hønemor87 Elsker forumet

  Fikk beskjed av lege i dag å spise mer kjøtt og brokkoli for å få opp jern. Men hva er definisjonen på å spise mer? Spiser kjøtt 2 dager i uken, fisk 3 og vegetar 2 og spiser grønnsaker til alle måltid. Det jeg synes er vanskelig er å tenke jern i maten til kvelds og frukost. For jeg jobber allerede med å spise nok kalsium og salt. Og når jeg ikke kan spise salami, fårepølse, spekemat o.l så er det lett å bli lei av Leverpostei og skinke inn i mellom... Har du noen tips? :)
   
 2. Thea fra Melk.no Flørter med forumet

  Hei Hønemor87,

  Ja, det er ikke så lett og vite hva definisjonen på "mer" er :happy: Hvor mye mer avhenger litt av jernstatusen din i blodet også. Det er bra at du inkluderer jernkilder slik som kjøtt og brokkoli.

  Det er som du sier, lurt å lure inn litt jern til frokost og kveldsmat også. Mitt beste tips ut fra kostholdet du beskriver, er å inkludere grove kornprodukter slik som grovbrød til frokost eller kveldsmat, dersom du ikke gjør det allerede. Grove kornprodukter er en god og viktig kilde til jern i det norske kostholdet. Dersom du spiser brødskiven med et glass appelsinjuice til eller et par paprikaskiver, vil man øke jernopptaket med hjelp fra vitamin C. Unngå te og kaffe samtidig som du spiser måltider med jern, da dette kan hemme opptaket.

  Når det gjelder pålegg inneholder kjøttpålegg slik som leverpostei jern. Før var det jern i brunosten, men nå finner man det kun i spesielle varianter. Se derfor etter denne neste gang du handler. Brunost er også en veldig god kilde til jod, som er veldig viktig for gravide og ammende. Jod er viktig for barnets utvikling, og du kan lese mer om jod her.

  Et annet tips er å lage middagsmaten i jerngryte, dersom du har det. Noe av jernet i gryten vil faktisk tas opp i maten, særlig hvis det kokes sammen med mat med litt syre, slik som tomatsaus. Linser, bønner og cashewnøtter inneholder også noe jern.

  Lykke til!
   
  • Liker Liker x 1
 3. Hønemor87 Elsker forumet

  Takk for gode tips. Dette skal jeg prøve :)
   

Del denne siden