Jeg skal bake brød

Sylvanas

Forumet er livet
Himmelbarn
Sommerfuglene 2017
Men hvordan får jeg et hjemmelaget brød til å bli saftig og godt, framfor tørt?

Jeg tenker å bruke sammalt grovt hvetemel, kruskakli, havregryn, linfrø og siktet hvetemel. Vil dette være nok til å få et godt brød? Mamma anbefaler sirup i deigen, men hennes brød er også tørre :-P
Jeg har fersk gjær. Jeg tenkte på å ha i litt solsikkefrø, men jeg liker ikke store frø (om de kan knuses så går det).

Så hva tror dere? Kan jeg lage et godt brød av dette? Eller ligger hemmeligheten til et godt brød i elting og knaing?
Og ikke minst; kan jeg finne en oppskrift på brød og så erstatte deler av det tørre med det tørre jeg har, eller vil det bli helt feil?
 
Dytter for deg, håper du får svar! :)

Evt se på godt.no
Jeg elsker den nettsiden! :D
 
Følger!
Jeg kunne tenkt meg å bake brød i stedet for å kjøpe i butikken der jeg ikke vet hva som puttes i det. Men de blir jo tørre og kjipe, med steinhard skorpe. Ikke noe å spise, med andre ord.
 
Følger!
Jeg kunne tenkt meg å bake brød i stedet for å kjøpe i butikken der jeg ikke vet hva som puttes i det. Men de blir jo tørre og kjipe, med steinhard skorpe. Ikke noe å spise, med andre ord.
Ja ikke sant! Jeg har hørt at de pakker masse gluten i de grove brødene man får kjøpt i butikken. Jeg vet ikke helt hva det er godt for, eller vondt for, men det virker som noe negativt. Det er lettere å lage rundstykker synes jeg, men er det noe å satse på framfor å lære seg å lage gode brød? :-P
 
Jeg pleier lage brøddeigen så bløt at den ikke kan knas, bare har den rett opp i brødformene :)
Og har du muligheten til å steke brød tidlig på morgenen, så anbefaler jeg de eltefrie "over-natta-brødene" som gjerne stekes i jerngryter. Fantastisk gode, nydelig skorpe og luftige og saftige. Finner mange oppskrifter om du googler :)
 
Jeg pleier lage brøddeigen så bløt at den ikke kan knas, bare har den rett opp i brødformene :)
Og har du muligheten til å steke brød tidlig på morgenen, så anbefaler jeg de eltefrie "over-natta-brødene" som gjerne stekes i jerngryter. Fantastisk gode, nydelig skorpe og luftige og saftige. Finner mange oppskrifter om du googler :)
Har ikke jerngryte, men idéen høres jo genial ut!
Jeg finner mange oppskrifter, men det betyr ikke at brødene blir gode. Jeg tror kanskje at jeg elter for lite? Knar for lite?
Jeg har nettopp funnet en bolledeig jeg får til. Den eltes i 20 min. Den fikk jeg anbefalt av noen. Så jeg vil ha hemmelighetene til dere som faktisk får til gode brød :-D
Jeg har bakt speltbrød, deigen der skulle være bløt. Jeg synes likevel den ble litt for bløt, brødet ble litt tungt, samtidig som det ikke holdt sammen. God på smak da. Kan man gjøre det med vanlig mel og altså? Skal ikke deigen slippe bollen?
 
Har ikke jerngryte, men idéen høres jo genial ut!
Jeg finner mange oppskrifter, men det betyr ikke at brødene blir gode. Jeg tror kanskje at jeg elter for lite? Knar for lite?
Jeg har nettopp funnet en bolledeig jeg får til. Den eltes i 20 min. Den fikk jeg anbefalt av noen. Så jeg vil ha hemmelighetene til dere som faktisk får til gode brød :-D
Jeg har bakt speltbrød, deigen der skulle være bløt. Jeg synes likevel den ble litt for bløt, brødet ble litt tungt, samtidig som det ikke holdt sammen. God på smak da. Kan man gjøre det med vanlig mel og altså? Skal ikke deigen slippe bollen?
Jeg bruker gjerne vanlig mel, slik du nevnte du hadde tilgjengelig (tar det jeg finner i skapene, ingen standardoppskrift egentlig), lager bløt deig. Lar den stå og gå i maskinen fem-seks minutter, hever halvtimes tid, kjører maskinen ett par minutter, hever halvtime til, og kjører maskinen igjen. Så fordeler jeg i smurte former, og etterhever de godt før steking :)

Over natten brød kan forresten også lages i kasseroll som tåler steikovn eller ildfast form med lokk har jeg lest ett sted :)
 
Jeg bruker gjerne vanlig mel, slik du nevnte du hadde tilgjengelig (tar det jeg finner i skapene, ingen standardoppskrift egentlig), lager bløt deig. Lar den stå og gå i maskinen fem-seks minutter, hever halvtimes tid, kjører maskinen ett par minutter, hever halvtime til, og kjører maskinen igjen. Så fordeler jeg i smurte former, og etterhever de godt før steking :)

Over natten brød kan forresten også lages i kasseroll som tåler steikovn eller ildfast form med lokk har jeg lest ett sted :)
Det bløte brødet skal ikke heve over natten, men stekes etter all eltingen, sant? Jeg har aldri hørt om et brød som skal eltes i flere omganger, det høres veldig spennende ut. Og jeg hater å kna deig så å slippe det er en bonus :-D
 
Det bløte brødet skal ikke heve over natten, men stekes etter all eltingen, sant? Jeg har aldri hørt om et brød som skal eltes i flere omganger, det høres veldig spennende ut. Og jeg hater å kna deig så å slippe det er en bonus :-D
Ja, det "vanlige" bløte brødet steker jeg med en gang etter heving, elting og etterheving og sånt. Så bruker temperert væske og normal mengde gjær (de som står over natta skal ha kald væske og bare en liten teskje gjær). Jeg pleier alltid heve flere omganger, og "slå ned deigen" innimellom, syns det blir bra resultat av det :) Bare ikke etterhev alt for lenge, flyter de for mye ut ved etterheving blir de ofte ganske tørre og smuldrete...

Lykke til, her skal jeg sette en bolledeig nå :)
 
Ja, det "vanlige" bløte brødet steker jeg med en gang etter heving, elting og etterheving og sånt. Så bruker temperert væske og normal mengde gjær (de som står over natta skal ha kald væske og bare en liten teskje gjær). Jeg pleier alltid heve flere omganger, og "slå ned deigen" innimellom, syns det blir bra resultat av det :) Bare ikke etterhev alt for lenge, flyter de for mye ut ved etterheving blir de ofte ganske tørre og smuldrete...

Lykke til, her skal jeg sette en bolledeig nå :)
Takk, dette blir bra :-D
 
De fleste bruker for mye mel og knar for lite. Da blir brødet tørt. Ikke lar de det heve lenge nok heller, og de blander saltet med gjæren og det blir feil.

Man trenger en stor bolle, ha i alt det tørre. Ha gjæren med en ss sukker. Ha oppi vannet (ca 30 grader, så kaldere enn man lærer på skolekjøkkenet). Hvis man regulerer vannet istedet for melmengden så kan man lettere passe på :)

Bruk hendene når man blander istedet for en sleiv. Rør med sirkelbevegelser først, og gå over til vanlig elting.

Deigen er ferdig når man kan strekke den utover og den blir tynn uten å revne.

La deigen heve 4-5 timer før man tar den opp og knar den igjen med så lite mel som mulig. Så setter man den på et brett med håndkle over og lar den heve en time til. Kan gjerne stå på et bad eller vaskerom hvor det er litt varmt.

Så steker man det.

Avkjøl på rist, og frys det/pakk ned med en gang det er avkjølt.

Godt brød tar litt tid å lage :) Med mindre man il ha eltefritt brød i panne i ovnen. Det er også godt.
 
Elter du den lenge så frigjør du mer gluten fra melet, og det er bare bra:) svaret litt lengre oppe gir gode brød! :) Bare legger til: Elt godt i miiiiinst 10 minutter:)
 
Mange bra tips her. Du kan også ta oppi litt revne gulrøtter, det gir ekstra fuktighet til deigen. Og ikke stell for lenge. Jeg steker brød i tolitersformer i ca 45 min. Bank på undersida av brødet når du tar det ut, det skal lyde hult. Legg et rent kjøkkenhåndkle over brødet mens du avkjøles.
 
Anbefaler brødet på bloggen til Maria Skappel, det smaker nydelig :) og er veldig enkelt, skal bare røres sammen og helles i former.
 
De fleste bruker for mye mel og knar for lite. Da blir brødet tørt. Ikke lar de det heve lenge nok heller, og de blander saltet med gjæren og det blir feil.

Man trenger en stor bolle, ha i alt det tørre. Ha gjæren med en ss sukker. Ha oppi vannet (ca 30 grader, så kaldere enn man lærer på skolekjøkkenet). Hvis man regulerer vannet istedet for melmengden så kan man lettere passe på :)

Bruk hendene når man blander istedet for en sleiv. Rør med sirkelbevegelser først, og gå over til vanlig elting.

Deigen er ferdig når man kan strekke den utover og den blir tynn uten å revne.

La deigen heve 4-5 timer før man tar den opp og knar den igjen med så lite mel som mulig. Så setter man den på et brett med håndkle over og lar den heve en time til. Kan gjerne stå på et bad eller vaskerom hvor det er litt varmt.

Så steker man det.

Avkjøl på rist, og frys det/pakk ned med en gang det er avkjølt.

Godt brød tar litt tid å lage :) Med mindre man il ha eltefritt brød i panne i ovnen. Det er også godt.
Din metode innebærer at man ikke bruker kjøkkenmaskin, sant? Det høres ut som masse arbeid, og jeg sliter med dørstokkmila og trenger at ting ikke er så komplisert.
Men jeg synes likevel at din metode høres veldig bra ut. Så takk for at du delte :-) Det med saltet visste jeg ikke, det skal jeg passe godt på! Jeg kommer til å prøve metoden med flere eltinger først, men eltefritt brød i panne i ovnen høres veldig spennende ut. Litt uvant for meg å lage et brød som ikke et rektangel :-)
 
Elter du den lenge så frigjør du mer gluten fra melet, og det er bare bra:) svaret litt lengre oppe gir gode brød! :) Bare legger til: Elt godt i miiiiinst 10 minutter:)
Så masse gluten er bra da? Med mindre man ikke tåler det selvsagt. Hvor høy hastighet bruker du på kjøkkenmaskinen?
 
Din metode innebærer at man ikke bruker kjøkkenmaskin, sant? Det høres ut som masse arbeid, og jeg sliter med dørstokkmila og trenger at ting ikke er så komplisert.
Men jeg synes likevel at din metode høres veldig bra ut. Så takk for at du delte :) Det med saltet visste jeg ikke, det skal jeg passe godt på! Jeg kommer til å prøve metoden med flere eltinger først, men eltefritt brød i panne i ovnen høres veldig spennende ut. Litt uvant for meg å lage et brød som ikke et rektangel :)

Nei jeg baker aldri gjærbakst på maskin :) Bruker bare hendene.

Synes ofte at brød på maskin blir for kompakte, og tørre.

Ja sånt eltefritt brød i panne er helt supert. Mitt favorittbrød :D Må bare finne en oppskrift som passer deg, men jeg liker veldig godt når det er litt rug og litt havremel i tillegg til grovt hvetemel.
 
Nei jeg baker aldri gjærbakst på maskin :) Bruker bare hendene.

Synes ofte at brød på maskin blir for kompakte, og tørre.

Ja sånt eltefritt brød i panne er helt supert. Mitt favorittbrød :D Må bare finne en oppskrift som passer deg, men jeg liker veldig godt når det er litt rug og litt havremel i tillegg til grovt hvetemel.
Havremel er noe annet enn havregryn da? Har aldri sett Havremel i butikken. Men jeg har jo aldri sett etter det heller da.
 
Back
Topp