Jeg har veldig god erfaring med BLW
Grøt er i bunn og grunn unødvendig med mindre du vil gi det og barnet elsker det, det går helt fint uten, også mtp jern. Kjøpegrøt er tilsatt jern, men det er også fordi det inneholder vanskelig tilgjengelig jern og kumelk, som ødelegger jernopptaket.. De har gjort tester og om man vet hva man gjør med hjemmelagd mat kan man lett få til mer jernholdig mat og mer lettilgjengelig mat. MME er tilsatt jern av samme grunn som kjøpegrøt, det er kumelksbasert og kumelk ødelegger jernopptaket. Morsmelk derimot, inneholder små mengder jern som barnet har lett for å ta opp, og som ikke har samme hindring på jernopptaket som kumelksbaserte produkter
Vi startet med passe dampede grønnsaker som vi uansett hadde til vår middag, brokkolibuketter og gulrotstaver var det aller første han gikk. Store biter (minis knyttneve eller fingerstørrelse) var det de første, tja, par månedene før han fikk teken på pinsettgrep, da ble det mer terninger som ble foretrukket. Noen måneder etter det igjen fikk han mat slik vi serverer den til oss selv. Vi hadde lite 3 dagers-utprøving (uten om egg, det testet vi "for seg selv"), det er mindre nødvendig med BLW da babyen får styre selv hvor mye som går ned. I løpet av første uka fikk han spise både brødskive duppet i brød og ovnsbakt laks med grønnsaker eksempelvis

Det var det jeg likte så godt med BLW, du trenger ikke tenke "babymat" eller holde på å styre masse med egen mat til mini, men bare man er litt bevisst rundt egen matlaging (vi salter på bordet når det trengs, og unngikk bare mat med ost/meieriprodukter frem til han var 10 måneder og kunne begynne å få melk i maten). Grøt i vanlig form har han aldri fått, men etter at vi visste han tålte egg, så lagde vi endel grøtlapper og bananlapper. Det var kjempegrei og enkel mat. Grøtlapper lages enkelt ved å lage istand grøt med litt mindre væske, hive i et egg, la det svelle, også steke som lapper. Bananlapper er å mose en moden banan, hive i et egg, litt havremel eller annet ønsket mel, og stek. Slikt + matmuffins pleide jeg å steke opp i større kvanta og fryse ned, til de dagene vi var på farten. Ikke noe negativt med smoothieposer, men dette er jo et billigere og vel så enkelt alternativ på farten

Og mini digget det! Ellers brukte vi omelett mye de dagene mini ikke skulle spise sammen med oss av ulike årsaker, evt restemat da. Det meste av middager kan gjøres blw, pastaretter er fint, lasagne går bra, kylling/laks etc med grønnsaker til, diverse wok (men eksempelvis svinestrimler kan være litt seige for de minste, så det har vi ikke hatt så ofte vi ihvertfall), taco er topp BLW-mat eksempelvis. Supper har han fått duppet i brød, og fått drikke på kopp. Er bare å tenke bittelitt utenfor boksen

Men jeg har en samboer som liker å lage mat, så stort sett all mat ble uansett lagd fra bunnen av lenge før vi fikk barn, så det var jo en smal sak å fortsette med det nå
Vi kjørte 100% BLW fordi det passet oss og vi aldri så noen grunn til å trenge å mate. Mini ble veldig raskt flink med mat og mestret pinsettgrepet kjapt, og spiste tidlig godt med bestikk. Fra både helsesøster og barnehagen har vi fått masse skryt av spiseferdighetene hans, både det at han stort sett er flink med mat og nå i dag søler minimalt (men er mange måneder MED søling bak oss da

Men vi har hund, hehe), smaker på alt og spiser helt vanlig mat

Og det er endel forskning som tilsier at barn som får mat med BLW-prinsipper får raskere god finmotorikk og får også utvikle viktig kjevemuskulatur i forhold til språk etc, fordi de tygger og styrer maten med tunga helt fra start, fremfor å supe i seg maten som endel gjør med skje

I tillegg lærer de selvregulering av mat som er en fin videreføring av selvreguleringen de allerede gjør ved amming, det er en fin måte å opprettholde amming på, og det er positivt for å forebygge kresenhet ved at barnet får sett maten som den er, barnet får kjenne og lukte og smake på brokkoli slik den ser ut, den er ikke grønn pure når barnet er 6 måneder også plutselig en klumpete grønnsak når barnet blir eldre. Slipper 2 tilvenninger av maten liksom
Men anbefales å lese om BLW før man setter igang, lære seg forskjellig på brekning/gagging (helt ok, normalt, ufarlig) og kvelning/choking (farlig, må hjelpe barnet), fornuftig matsammensetning og tja, litt forskjellig. Jeg lærte mye av å se på videoer. Brekninger er vanlig i starten, det ser man jo også ofte med mating også, det er jo uvant med fast føde. Men det pleier å gi seg relativt raskt. Min på 1,5 år kan finne på å brekke seg nå om han er superivrig og dytter innpå, men