Introdusere fast føde

Sylvanas

Forumet er livet
Himmelbarn
Sommerfuglene 2017
Da er vi kommet dit at Lillejenta skal begynne med smaksprøver. Hun har fått prøve litt most banan på skje en gang.
Men jeg synes igrunn at blw høres spennende ut.
Dere som prøvde dette; Hvilken matvare prøvde dere først? Og i hvilken form?

Lillejentas søster har Cøliaki, så vi skal introdusere gluten sakte. Jeg tenker på å gi grøt et par ganger i uken i starten. Helst vil jeg lage grøten selv. Tenker på havregrøt. Hvor tynn bør denne grøten være? Kan smaksprøver fryses ned i isbit-poser?
Jern er jo viktig. Vil havregrøt inneholde nok jern om jeg blander den med morsmelk, eller står valget heller mellom grøt blandet med mme eller å bruke Grøt pulver?

Lillemor fikk grøt fra pakke, så jeg er ikke vant til å lage det fra bunnen til baby. Og blw var ikke noe jeg hadde hørt om. Men det virker veldig spennende. Men skal babyen få klatte i grøten med fingrene, eller med skje?

Håper dere har masse erfaring å dele med meg :)
 
Så flott at du vil lage babymat selv! <3

Det er ikke nødvendig å gi grøt, ei heller mht jern, men lager du grøt selv av jernrikt korn, kan du fint blande det med morsmelk.
Morsmelken "kansellerer" ikke ut jernet.
Grøten må du nok gi babyen med skje hvis noe skal komme inn i munnen, men du kan jo la henne få søle og holde på selv ved siden av. :)
Pass på å bløtlegge kornene/flakene/melet før du koker grøten. (Les om det på nettet. ;) )

Kutt staver/store biter av grønnsaker som er gode for en babyhånd å holde i, og pass på at det er gjennomkokt, altså så mykt at det ikke trenger å tygges.

Smaksprøver kan fryses ned, men bland i morsmelk etter oppvarming, ellers blir det veldig tyntflytende.
Anbefaler å koke kraft også, og blande det i alt du kan/koke mat i det. Det er en super næringskilde. :)
Alt av ben fra middager, f.eks. kyllingskrog er fint å bruke, og du får kjøpt kraftben også. Grønnsakskraft er også fint, og de kan kombineres.


https://www.barebrabarnemat.no/
http://www.kk.no/mamma/slik-lager-du-babygrot-63935354
 
Så flott at du vil lage babymat selv! <3

Det er ikke nødvendig å gi grøt, ei heller mht jern, men lager du grøt selv av jernrikt korn, kan du fint blande det med morsmelk.
Morsmelken "kansellerer" ikke ut jernet.
Grøten må du nok gi babyen med skje hvis noe skal komme inn i munnen, men du kan jo la henne få søle og holde på selv ved siden av. :)
Pass på å bløtlegge kornene/flakene/melet før du koker grøten. (Les om det på nettet. ;) )

Kutt staver/store biter av grønnsaker som er gode for en babyhånd å holde i, og pass på at det er gjennomkokt, altså så mykt at det ikke trenger å tygges.

Smaksprøver kan fryses ned, men bland i morsmelk etter oppvarming, ellers blir det veldig tyntflytende.
Anbefaler å koke kraft også, og blande det i alt du kan/koke mat i det. Det er en super næringskilde. :)
Alt av ben fra middager, f.eks. kyllingskrog er fint å bruke, og du får kjøpt kraftben også. Grønnsakskraft er også fint, og de kan kombineres.


https://www.barebrabarnemat.no/
http://www.kk.no/mamma/slik-lager-du-babygrot-63935354

Takk for utfyllende svar :D
Jeg fant oppskrift på grøt laget av søtpotet, så det har jeg kjøpt inn. Litt usikker på hvordan jeg skal fryse det ned da. Ser liksom ikke for meg at jeg skal klare å få det i de posene for isbiter.

Vi skal jo introdusere gluten sakte. Havre har jo ikke gluten i seg sånnsett, men blir forurenset med gluten. Lurer på om det er nok forurensing til at vi kan bruke det, eller om vi må opp i glutenholdige produkter. Det skal jo heller ikke være for mye. Må nok sjekke ut den mer nøye.

Men da blir det nok en bit gulrot til middag i dag. Det blir spennende :D
 
Takk for utfyllende svar :D
Jeg fant oppskrift på grøt laget av søtpotet, så det har jeg kjøpt inn. Litt usikker på hvordan jeg skal fryse det ned da. Ser liksom ikke for meg at jeg skal klare å få det i de posene for isbiter.

Vi skal jo introdusere gluten sakte. Havre har jo ikke gluten i seg sånnsett, men blir forurenset med gluten. Lurer på om det er nok forurensing til at vi kan bruke det, eller om vi må opp i glutenholdige produkter. Det skal jo heller ikke være for mye. Må nok sjekke ut den mer nøye.

Men da blir det nok en bit gulrot til middag i dag. Det blir spennende :D

Søtpotet er kjempefint, og gulrot også. Vanlig potet må du ikke mose med stavmikser, for da får du potettyggis. :P

Jeg kjøpte noen små morsomme bokser på Europris (eller Nille, husker ikke), som passet veldig fint til mini når han ble litt større, men inntil da brukte jeg isbitformer, altså sånne brett. De skal jo bare ha et par små skjeer til å begynne med. :)
Denne var også populær hos oss:

https://www.komplettapotek.no/produ...aper/kidsme-food-feeder-plus-blaa#productinfo
 
Søtpotet er kjempefint, og gulrot også. Vanlig potet må du ikke mose med stavmikser, for da får du potettyggis. :p

Jeg kjøpte noen små morsomme bokser på Europris (eller Nille, husker ikke), som passet veldig fint til mini når han ble litt større, men inntil da brukte jeg isbitformer, altså sånne brett. De skal jo bare ha et par små skjeer til å begynne med. :)
Denne var også populær hos oss:

https://www.komplettapotek.no/produ...aper/kidsme-food-feeder-plus-blaa#productinfo

Isbitformer.... At det ikke slo meg! Så for meg at folk puttet det i posene jeg :laughing025

Da får jeg skaffe meg former :)
 
Da er vi kommet dit at Lillejenta skal begynne med smaksprøver. Hun har fått prøve litt most banan på skje en gang.
Men jeg synes igrunn at blw høres spennende ut.
Dere som prøvde dette; Hvilken matvare prøvde dere først? Og i hvilken form?

Lillejentas søster har Cøliaki, så vi skal introdusere gluten sakte. Jeg tenker på å gi grøt et par ganger i uken i starten. Helst vil jeg lage grøten selv. Tenker på havregrøt. Hvor tynn bør denne grøten være? Kan smaksprøver fryses ned i isbit-poser?
Jern er jo viktig. Vil havregrøt inneholde nok jern om jeg blander den med morsmelk, eller står valget heller mellom grøt blandet med mme eller å bruke Grøt pulver?

Lillemor fikk grøt fra pakke, så jeg er ikke vant til å lage det fra bunnen til baby. Og blw var ikke noe jeg hadde hørt om. Men det virker veldig spennende. Men skal babyen få klatte i grøten med fingrene, eller med skje?

Håper dere har masse erfaring å dele med meg :)

Jeg har ingen erfaring med blw, men har laget all babymaten fra bunnen av og mye erfaring ift det.
Når det gjelder grøt vil jeg anbefale (bløtlagt) hirse. Det er glutenfritt og har et høyt jern innhold. Alle frø og korn bør bløtlegger natten over for å gjøre de mer magevennlig og for at babyen lettere kan ta opp næringsinnholdet. Vi har alltid laget grøt på vann pga melkeprotein allergi, men tillsatte eggeplomme i helt i begynnelsen for å øke næringsinnholdet.

Har også vært påpasselig å bruke grønne grønnsaker (eks brokkoli) i grønnsaks mos/middag for å sikre nok jern.
En ting som kan være lurt å huske på er at jern trenger C vitamin for å tas opp i kroppen. Så litt fruktmos vedsiden av / etter måltidet kan være lurt. Tørket aperikos inneholder forresten mye jern (kokes opp med vann og moses).

Jeg har alltid laget opp store posjoner og fryst ned i sånne små bokser: https://www.europris.no/miniboks-7-stk-i-nett-154729.html
 
Jeg har ingen erfaring med blw, men har laget all babymaten fra bunnen av og mye erfaring ift det.
Når det gjelder grøt vil jeg anbefale (bløtlagt) hirse. Det er glutenfritt og har et høyt jern innhold. Alle frø og korn bør bløtlegger natten over for å gjøre de mer magevennlig og for at babyen lettere kan ta opp næringsinnholdet. Vi har alltid laget grøt på vann pga melkeprotein allergi, men tillsatte eggeplomme i helt i begynnelsen for å øke næringsinnholdet.

Har også vært påpasselig å bruke grønne grønnsaker (eks brokkoli) i grønnsaks mos/middag for å sikre nok jern.
En ting som kan være lurt å huske på er at jern trenger C vitamin for å tas opp i kroppen. Så litt fruktmos vedsiden av / etter måltidet kan være lurt. Tørket aperikos inneholder forresten mye jern (kokes opp med vann og moses).

Jeg har alltid laget opp store posjoner og fryst ned i sånne små bokser: https://www.europris.no/miniboks-7-stk-i-nett-154729.html

Tusen takk :)
 
Isbitformer.... At det ikke slo meg! Så for meg at folk puttet det i posene jeg :laughing025

Da får jeg skaffe meg former :)

Kraft er det fint å fryse i isbitposer, men ja, mos er vanskelig å få nedi. ;) ;)

De boksene nevnt i svaret over her er de jeg brukte også. Også begre fra Avent etterhvert. :)
 
Forøvrig bevarer du næringsstoffene (og fargen, for øyets apetitt) bedre i maten om du damper fremfor å koke.
:)
 
Kraft er det fint å fryse i isbitposer, men ja, mos er vanskelig å få nedi. ;) ;)

De boksene nevnt i svaret over her er de jeg brukte også. Også begre fra Avent etterhvert. :)

Får skylde på ammetåka ^^
Jeg har høne I fryseren, kan kanskje koke kraft på den. Litt usikker på den egentlig. Ellers så har jeg grønnsaksfond, det er kanskje lettere.

Prøvde søtpotetmos I dag. Blandet I litt melk. Usikker på om hun likte smaken, men det var i alle fall kjempegøy å leke med den ^^
 
Forøvrig bevarer du næringsstoffene (og fargen, for øyets apetitt) bedre i maten om du damper fremfor å koke.
:)

Mhm. Vi pleier som regel å dampe om vi har ferske grønnsaker uansett. Jeg synes det smaker bedre enn kokte :)
 
Får skylde på ammetåka ^^
Jeg har høne I fryseren, kan kanskje koke kraft på den. Litt usikker på den egentlig. Ellers så har jeg grønnsaksfond, det er kanskje lettere.

Prøvde søtpotetmos I dag. Blandet I litt melk. Usikker på om hun likte smaken, men det var i alle fall kjempegøy å leke med den ^^

Høne er flott å koke kraft av. :)
Pass på saltinnholdet med ferdig fond/buljong. :)

Det krever jo opptil 15 runder med smaking før man lærer seg å like nye smaker, så bare stå på. Og ja, å leke med maten er sikkert artig. ;)


Mhm. Vi pleier som regel å dampe om vi har ferske grønnsaker uansett. Jeg synes det smaker bedre enn kokte :)

Enig! :D Sprøe, smakfulle, fargerike grønnsaker. :D
 
Høne er flott å koke kraft av. :)
Pass på saltinnholdet med ferdig fond/buljong. :)

Det krever jo opptil 15 runder med smaking før man lærer seg å like nye smaker, så bare stå på. Og ja, å leke med maten er sikkert artig. ;)




Enig! :D Sprøe, smakfulle, fargerike grønnsaker. :D

Hmmm. Jeg er ikke vant til å koke kraft så det er vel det problemet ligger. Men det er vel enkelt å lære vil jeg tro.
 
Jeg har veldig god erfaring med BLW :)

Grøt er i bunn og grunn unødvendig med mindre du vil gi det og barnet elsker det, det går helt fint uten, også mtp jern. Kjøpegrøt er tilsatt jern, men det er også fordi det inneholder vanskelig tilgjengelig jern og kumelk, som ødelegger jernopptaket.. De har gjort tester og om man vet hva man gjør med hjemmelagd mat kan man lett få til mer jernholdig mat og mer lettilgjengelig mat. MME er tilsatt jern av samme grunn som kjøpegrøt, det er kumelksbasert og kumelk ødelegger jernopptaket. Morsmelk derimot, inneholder små mengder jern som barnet har lett for å ta opp, og som ikke har samme hindring på jernopptaket som kumelksbaserte produkter :)

Vi startet med passe dampede grønnsaker som vi uansett hadde til vår middag, brokkolibuketter og gulrotstaver var det aller første han gikk. Store biter (minis knyttneve eller fingerstørrelse) var det de første, tja, par månedene før han fikk teken på pinsettgrep, da ble det mer terninger som ble foretrukket. Noen måneder etter det igjen fikk han mat slik vi serverer den til oss selv. Vi hadde lite 3 dagers-utprøving (uten om egg, det testet vi "for seg selv"), det er mindre nødvendig med BLW da babyen får styre selv hvor mye som går ned. I løpet av første uka fikk han spise både brødskive duppet i brød og ovnsbakt laks med grønnsaker eksempelvis :) Det var det jeg likte så godt med BLW, du trenger ikke tenke "babymat" eller holde på å styre masse med egen mat til mini, men bare man er litt bevisst rundt egen matlaging (vi salter på bordet når det trengs, og unngikk bare mat med ost/meieriprodukter frem til han var 10 måneder og kunne begynne å få melk i maten). Grøt i vanlig form har han aldri fått, men etter at vi visste han tålte egg, så lagde vi endel grøtlapper og bananlapper. Det var kjempegrei og enkel mat. Grøtlapper lages enkelt ved å lage istand grøt med litt mindre væske, hive i et egg, la det svelle, også steke som lapper. Bananlapper er å mose en moden banan, hive i et egg, litt havremel eller annet ønsket mel, og stek. Slikt + matmuffins pleide jeg å steke opp i større kvanta og fryse ned, til de dagene vi var på farten. Ikke noe negativt med smoothieposer, men dette er jo et billigere og vel så enkelt alternativ på farten :) Og mini digget det! Ellers brukte vi omelett mye de dagene mini ikke skulle spise sammen med oss av ulike årsaker, evt restemat da. Det meste av middager kan gjøres blw, pastaretter er fint, lasagne går bra, kylling/laks etc med grønnsaker til, diverse wok (men eksempelvis svinestrimler kan være litt seige for de minste, så det har vi ikke hatt så ofte vi ihvertfall), taco er topp BLW-mat eksempelvis. Supper har han fått duppet i brød, og fått drikke på kopp. Er bare å tenke bittelitt utenfor boksen :) Men jeg har en samboer som liker å lage mat, så stort sett all mat ble uansett lagd fra bunnen av lenge før vi fikk barn, så det var jo en smal sak å fortsette med det nå :)

Vi kjørte 100% BLW fordi det passet oss og vi aldri så noen grunn til å trenge å mate. Mini ble veldig raskt flink med mat og mestret pinsettgrepet kjapt, og spiste tidlig godt med bestikk. Fra både helsesøster og barnehagen har vi fått masse skryt av spiseferdighetene hans, både det at han stort sett er flink med mat og nå i dag søler minimalt (men er mange måneder MED søling bak oss da :P Men vi har hund, hehe), smaker på alt og spiser helt vanlig mat :) Og det er endel forskning som tilsier at barn som får mat med BLW-prinsipper får raskere god finmotorikk og får også utvikle viktig kjevemuskulatur i forhold til språk etc, fordi de tygger og styrer maten med tunga helt fra start, fremfor å supe i seg maten som endel gjør med skje :) I tillegg lærer de selvregulering av mat som er en fin videreføring av selvreguleringen de allerede gjør ved amming, det er en fin måte å opprettholde amming på, og det er positivt for å forebygge kresenhet ved at barnet får sett maten som den er, barnet får kjenne og lukte og smake på brokkoli slik den ser ut, den er ikke grønn pure når barnet er 6 måneder også plutselig en klumpete grønnsak når barnet blir eldre. Slipper 2 tilvenninger av maten liksom :)

Men anbefales å lese om BLW før man setter igang, lære seg forskjellig på brekning/gagging (helt ok, normalt, ufarlig) og kvelning/choking (farlig, må hjelpe barnet), fornuftig matsammensetning og tja, litt forskjellig. Jeg lærte mye av å se på videoer. Brekninger er vanlig i starten, det ser man jo også ofte med mating også, det er jo uvant med fast føde. Men det pleier å gi seg relativt raskt. Min på 1,5 år kan finne på å brekke seg nå om han er superivrig og dytter innpå, men :P
 
Så flott at du vil lage babymat selv! <3

Grøten må du nok gi babyen med skje hvis noe skal komme inn i munnen, men du kan jo la henne få søle og holde på selv ved siden av. :)

Neeeida, lag den litt tykkere, så går det ned masse med fingrene og :P :) Min ble aldri noe fan av det, dvs, vi testet egentlig bare en eller to ganger før han uansett ble så flink med skje selv at han spiser grøt "vanlig" (de får havregrøt noen ganger i uka i barnehagen), men mange barn som spiser grøt helt selv fra de er 6 måneder og tilogmed yngre :) Det er jo uansett ikke så viktig om så mye kommer i munnen helt i starten :)
 

Glemte å skrive at jeg lager mesteparten av babymaten i en barnemat maskin fra Avent som både steamer og moser. Pga nevnte melkeprotein allergi har jeg også måtte lage en del pålegg selv for å få litt variasjon og da har maskinen vært super.
 
Jeg har veldig god erfaring med BLW :)

Grøt er i bunn og grunn unødvendig med mindre du vil gi det og barnet elsker det, det går helt fint uten, også mtp jern. Kjøpegrøt er tilsatt jern, men det er også fordi det inneholder vanskelig tilgjengelig jern og kumelk, som ødelegger jernopptaket.. De har gjort tester og om man vet hva man gjør med hjemmelagd mat kan man lett få til mer jernholdig mat og mer lettilgjengelig mat. MME er tilsatt jern av samme grunn som kjøpegrøt, det er kumelksbasert og kumelk ødelegger jernopptaket. Morsmelk derimot, inneholder små mengder jern som barnet har lett for å ta opp, og som ikke har samme hindring på jernopptaket som kumelksbaserte produkter :)

Vi startet med passe dampede grønnsaker som vi uansett hadde til vår middag, brokkolibuketter og gulrotstaver var det aller første han gikk. Store biter (minis knyttneve eller fingerstørrelse) var det de første, tja, par månedene før han fikk teken på pinsettgrep, da ble det mer terninger som ble foretrukket. Noen måneder etter det igjen fikk han mat slik vi serverer den til oss selv. Vi hadde lite 3 dagers-utprøving (uten om egg, det testet vi "for seg selv"), det er mindre nødvendig med BLW da babyen får styre selv hvor mye som går ned. I løpet av første uka fikk han spise både brødskive duppet i brød og ovnsbakt laks med grønnsaker eksempelvis :) Det var det jeg likte så godt med BLW, du trenger ikke tenke "babymat" eller holde på å styre masse med egen mat til mini, men bare man er litt bevisst rundt egen matlaging (vi salter på bordet når det trengs, og unngikk bare mat med ost/meieriprodukter frem til han var 10 måneder og kunne begynne å få melk i maten). Grøt i vanlig form har han aldri fått, men etter at vi visste han tålte egg, så lagde vi endel grøtlapper og bananlapper. Det var kjempegrei og enkel mat. Grøtlapper lages enkelt ved å lage istand grøt med litt mindre væske, hive i et egg, la det svelle, også steke som lapper. Bananlapper er å mose en moden banan, hive i et egg, litt havremel eller annet ønsket mel, og stek. Slikt + matmuffins pleide jeg å steke opp i større kvanta og fryse ned, til de dagene vi var på farten. Ikke noe negativt med smoothieposer, men dette er jo et billigere og vel så enkelt alternativ på farten :) Og mini digget det! Ellers brukte vi omelett mye de dagene mini ikke skulle spise sammen med oss av ulike årsaker, evt restemat da. Det meste av middager kan gjøres blw, pastaretter er fint, lasagne går bra, kylling/laks etc med grønnsaker til, diverse wok (men eksempelvis svinestrimler kan være litt seige for de minste, så det har vi ikke hatt så ofte vi ihvertfall), taco er topp BLW-mat eksempelvis. Supper har han fått duppet i brød, og fått drikke på kopp. Er bare å tenke bittelitt utenfor boksen :) Men jeg har en samboer som liker å lage mat, så stort sett all mat ble uansett lagd fra bunnen av lenge før vi fikk barn, så det var jo en smal sak å fortsette med det nå :)

Vi kjørte 100% BLW fordi det passet oss og vi aldri så noen grunn til å trenge å mate. Mini ble veldig raskt flink med mat og mestret pinsettgrepet kjapt, og spiste tidlig godt med bestikk. Fra både helsesøster og barnehagen har vi fått masse skryt av spiseferdighetene hans, både det at han stort sett er flink med mat og nå i dag søler minimalt (men er mange måneder MED søling bak oss da :p Men vi har hund, hehe), smaker på alt og spiser helt vanlig mat :) Og det er endel forskning som tilsier at barn som får mat med BLW-prinsipper får raskere god finmotorikk og får også utvikle viktig kjevemuskulatur i forhold til språk etc, fordi de tygger og styrer maten med tunga helt fra start, fremfor å supe i seg maten som endel gjør med skje :) I tillegg lærer de selvregulering av mat som er en fin videreføring av selvreguleringen de allerede gjør ved amming, det er en fin måte å opprettholde amming på, og det er positivt for å forebygge kresenhet ved at barnet får sett maten som den er, barnet får kjenne og lukte og smake på brokkoli slik den ser ut, den er ikke grønn pure når barnet er 6 måneder også plutselig en klumpete grønnsak når barnet blir eldre. Slipper 2 tilvenninger av maten liksom :)

Men anbefales å lese om BLW før man setter igang, lære seg forskjellig på brekning/gagging (helt ok, normalt, ufarlig) og kvelning/choking (farlig, må hjelpe barnet), fornuftig matsammensetning og tja, litt forskjellig. Jeg lærte mye av å se på videoer. Brekninger er vanlig i starten, det ser man jo også ofte med mating også, det er jo uvant med fast føde. Men det pleier å gi seg relativt raskt. Min på 1,5 år kan finne på å brekke seg nå om han er superivrig og dytter innpå, men :p

Takk for svar :)
Det jeg synes er skummelt er tanken på å gi babyen mat av feil størrelse eller konsistens, som gjør at hun setter den i halsen. Er livredd det :(
Det ble veldig presisert at maten til babyen skulle være veldig flytende da vi begynte med fast føde til lillemor. Fikk litt angst for klumper av det. Og det er så ekkelt å se på at de brekker seg. En gang satt lillemor mat fast og. Jeg reiste meg rolig opp, og ordnet situasjonen uten dramatikk, men det var skikkelig ekkelt likevel :(

Vi prøvde middagsglass med lillemor, men det likte hun ikke. Jeg gadd ikke styre med det, så hun fikk heller vår mat. Så jeg har ikke saltet maten på 5 år ^^ I dag gjorde jeg det, men det føltes bare feil.
Vi liker godt grøt her i huset, så det passer oss godt. Da kan jeg lage grøt til lillemor og så gi litt til Lillejenta og, bare passe på at det ikke blir laget av melk. Og glutenfri da.
Men det blir nok mindre grøt enn det lillemor fikk. På det tidspunktet var det liksom melk, grøt eller middag som var alternativene følte jeg.

Jeg har en hel del mer å lese tror jeg. Vet du om det finnes lett tilgjengelig informasjon om mat til de ulike stadiene av spise treningen?
 
Glemte å skrive at jeg lager mesteparten av babymaten i en barnemat maskin fra Avent som både steamer og moser. Pga nevnte melkeprotein allergi har jeg også måtte lage en del pålegg selv for å få litt variasjon og da har maskinen vært super.

Høres veldig omfattende ut. Hvordan går det nå?
 
Back
Topp