Hvordan fortelle om blomster å bier?

En tråd i 'Livet med barn fra 5 år og oppover' startet av Virrehøna, 28 Jul 2019.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Virrehøna Forumet er livet Desemberskatter 2016 Januar 2017

  Å når er de gamle nok for den samtalen?

  Men jeg lurer også på når man skal ha samtalen om at kroppen din er bare din. Og at ingen har lov til å ta på de private områdene dine.
   
 2. Sara Trøtt hormonbombe VIP Desemberglede 2015 Januarlykke 2016

  Først best.

  At de selv bestemmer over kroppen sin, men at foreldre likevel har lov å vaske dem om de vil eller ei og at ansatte i bhg må få skifte bleier og senere hjelpe med bleier, etc, men at de bestemmer over kos og hva de vil gjøre har vi snakket om fra de hadde språk nok. Et par år?

  Hvordan babyer blir til, helt uten blomster og bier, har de lurt på i forbindelse med søsken og fått forklart. Eldste var 2,5 når mellomste kom. Hun var nesten 5 når yngste kom. Vi har svart gang på gang når de lurer men minstemor er 3,5 og får ikke flere søsken så der må vi muligens initiere en prat. Vi har pratet litt om det, men her i sommer spurte hun hvem som har lagd henne og jeg svarte at det var jeg og pappa "Å, jeg trodde det var biene og gresset" sier hun som åpenbart har hørt om bier og blomster et sted....

  Ny prat trengs. Og oppfrisking på å eie egen kropp. Det snakker vi ofte om.
   
 3. Lilth Elsker forumet Vi som prøver :) Himmelbarn Assistert-jentene

  Finnes masse fine barnebøker :)
  Jeg jobber i barnehage og der er det helt naturlig at det kommer opp hvordan babyer kommer inn i magen, hvorfor gutter ikke kan få det osv.

  Pratet med barna på 2-3årsavdelingen om livmor, at babyen kommer ut av vaginaen til jenter. At jenter har en del vi trenger (egg) og gutter har den andre delen (sædceller). At barn ikke bare er forbeholdt de som ønsker seg barn har jeg holdt for meg selv, så de får en forklaring på at når kjærester er så glad i hverandre at de vil ha barn så må disse to delene komme sammen. Det kan man enten gjøre som mamma og pappa, eller man kan få hjelp av leger, f.eks hvis det er to mammaer eller to pappaer :)

  Vi starter på 1årsavdeling å snakke om at de bestemmer over sin kropp, lærer dem å si stopp når de ikke vil og at de bestemmer dette. Fortsetter å bygge på det hele veien gjennom barnehagen.
  Forrige stedet jeg jobbet fikk barna fra 4år og oppover tilbudet om å prate med Stine Sofie stiftelsen (i gruppe) annenhvert år. Da blir det veldig mye prat om privat og privatliv etterpå :hilarious:
   
 4. Biene og gresset ja. Da har hun fått noe innput en eller annen plass :p
   
 5. Det høres jo utrolig bra ut! Dere er utrolig flinke synes jeg!
   
 6. Mor2barn Gift med forumet Sommerfuglene

  Her veit eldste på 9 at pappa har tiss med pappaceller og mamma har egg. Og at mamma føder babyen, det gjør vondt. Hun har lest ei bok, der det er eit tegning av samleie. Hun sa æsj.
   
 7. Lilth Elsker forumet Vi som prøver :) Himmelbarn Assistert-jentene

  Utenom Stine Sofie Stiftelsen så er ingenting av dette planlagt eller organisert opplegg. Vi tar bare helt naturlige settinger og prater om det.
  I tillegg er vi modeller, sier ifra hvis barna tar på oss på en måte vi ikke liker (f.eks elsker de fleste kollegaene mine at barna driver med håret deres, jeg hater det. Sier derfor ifra at jeg ikke liker det og sier de heller kan spørre "Kari").
  Eldre barn kan syns det er morsomt å klapse på rumpa, det liker jeg ikke og sier ifra.

  Vi presser aldri barna til å gi kos og setter ord på det når de motsetter seg kos, holde i hånda, sitte på fanget osv. Er ganske høylytt på det foran foreldre om at det er barnets valg om jeg får kos eller ikke, og at jeg absolutt IKKE blir lei meg om "Per" ikke ville gi kos i dag.

  Dette har ikke arbeidsplassene mine vært så gode på, men jeg tror det er viktig å ha bøker tilgjengelig om emnet, både om seksuelle legninger (to foreldre av samme kjønn), at noen skal bli storesøsken, om forskjeller osv.
  Da blir det naturlig for barna å ta det opp også :)
   
 8. Synes det høres kjempebra ut jeg. Vurderer faktisk nå å sjekke litt hva dem gjør i barnehagen min. Jeg er litt opptatt av sånt. Synes det er så utrolig viktig å forebygge eventuelle ting.
   
 9. Lilth Elsker forumet Vi som prøver :) Himmelbarn Assistert-jentene

  Stine Sofie Stiftelsen er veldig tydelig på at forebyggelse er det absolutt viktigste. De har masse fint opplegg for barnehager, så det er absolutt verdt å kontakte dem :)
  Hvis barn vet at voksne ikke skal ta på kroppen deres uten samtykke, hvis de vet hva sex og at alle voksne ikke er snille, så vil flere komme og si ifra hvis det først skjer noe.
  Istedet for barn som tolererer misbruk over år og blir ødelagte, kan vi få barn som sier noe første gangen de utsettes for noe.
  Stine Sofie Stiftelsen tar også opp dette med vold i hjemmet og de har opplevd barnehagebarn som etter den timen i gruppe med dem, enten har fortalt om vold til ansatte i barnehage eller de fra stiftelsen!
  Barn vet ikke at det er unormalt, de vet ikke at de har et annet valg.

  Vi ansatte har vært på kurs annenhvert år hvor vi har fått se forskjellen på vanlige blåmerker og blåmerker forårsaket av vold eller seksuelt misbruk. Hvor man skal være ekstra oppmerksom. I tillegg fikk vi plakater som henger på personaldoer og i garderobene om varselstegn og hvordan man skal melde/gå frem ved mistanke.
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 10. Herlig å lese :Heartred
   
 11. Ccaa Elsker forumet Sensommerbarna 2019 Sensommerbarna 2016

  Ta det før det blir flaut å snakke om. Bruk riktige ord. Mener jeg. Min gutt er 3 år og vi snakker om grenser for egen kropp nå, han har ikke lurt på hvordan man lager en baby, han har ikke sååå mye språk, og jeg tenker å vente litt til han er mer nysgjerrig på temaet. Akkurat nå har han oppdaget sin egen penis, og synes det er godt å drive med den, så vi har begynt med at det er «din tiss». Vi bruker ordet tissen og penis litt om hverandre, da han selv bruker ordet tissen.

  Å lage barn er noe voksne gjør, det heter et samleie, eller å ha sex. Man kan ha sex uten å lage barn også, men det som er viktig er at det er to voksne som gjør dette sammen. Det som skjer er at de to voksne, ofte en mamma og pappa får veldig varme følelser for hverandre og blir noe som heter å være kåt, det er viktig for at det skal være godt å ha sex/samleie. Når man er kåt blir penisen litt våt og vaginaen til mammaen litt våt. Så tar pappaen å fører penisen sin inn i vaginaen til mammaen. Når de har gjort dette en stund får pappaen en utløsning, det betyr at sædcellene pappaen har i testikkelene sine går inn i mammaen sin skjede og inn i det som heter livmor, hvis mammaen har noe som heter eggeløsning fester sædcellen seg på egget, og det kan utvikle seg til å bli et foster inne i magen til mammaen. Fosteret utvikler seg i nesten et helt år før det blir født og det er en liten baby som har kommet til verden.

  Også kommer det sikkert masse spørsmål etterpå eller under, og da er det bare å svare så ærlig som mulig.
   

Del denne siden