Temperaturmåling
Temperaturmåling er en fin måte å få bekreftet at man har eggløsning. Det kan også lette litt på presset i slutten av syklusen, fordi man vet at eggløsningen er over, og at det ikke er mer man kan gjøre den syklusen. En annen fordel er at man kan påvise en eventuell graviditet, ved at temperaturen holder seg høy i mer enn 18 dager.
Hvorfor måle temperaturen?
Det å måle temperaturen hver morgen kan kanskje virke som unødvendig stress, men det tar bare noen få minutter hver morgen, og kan fortelle deg mye om syklusen din.
Du kan få bekreftet om du har eggløsning, du kan finne ut om du har tilstrekkelig lange lutealfaser (fra eggløsning til mens) til at egget har tid til å feste seg, du kan finne ut om du har normal progesteronproduksjon, og du kan påvise en eventuell graviditet.
Mange opplever faktisk at man blir mindre stresset av å måle temperaturen. Delvis fordi man vet når eggløsningen er over, og resten av syklusen kan brukes til å bare kose, eller hva man føler for.
Men også fordi eggløsningen noen ganger blir forsinket, og mensen likeså. Hvis du ikke måler temperaturen vil du kanskje begynne å tro at du er gravid, og håpet blir strekere for hver dag mensen ikke kommer. Og hvis mensen til slutt kommer, blir det en skuffelse uten like.
Måler du temperaturen vil du ha sett at eggløsningen kom senere enn normalt, og dermed vite at mensen vil komme tilsvarene senere.
Hvordan måle temperaturen?
For å måle tempen bør du ha et digitalt termometer som viser 2 desimaler, og et temperaturskjema eller et FAM-skjema. Årsaken til at termometeret bør vise to desimaler er at temperatursvigningene vi er på jakt etter ofte er ganske små.
I USA har de egne BBT-termometere (BBT=Body Basal Temperature), som er et glasstermometer som viser temperaturer innenfor et veldig begrenset område. Det kan ikke brukes ved feber, fordi det ikke tåler så høye temperaturer. Dessverre viser disse temperaturen i Farenheit, men disse temometerene er de aller beste. Øretermometer er ikke anbefalt.
Temperaturen bør måles hver morgen til samme tid. Du bør ha hatt minst 3 timers sammenhengende søvn før du måler, og alltid måle før du står opp av sengen. Dette fordi temperaturen stiger når man beveger seg.
Det sikreste resultatet får du ved å måle på gamlemåten (bak), men man kan også måle i munnen. Men husk da at termometeret skal helt innunder tunga, i tilfelle du har sovet med åpen munn.
Det er også viktig at du bruker samme termometer, og at du måler fra "samme åpning", gjennom hele syklusen.
Temperaturen skrives ned på skjemaet, sammen med eventuelle ting som kan ha påvirket temperaturen (f.eks. hvis du har ligget våken før du tok tempen, om den er tatt til et annet tidspunkt enn normalt, forkjølelser e.l.)
Det kan også være lurt å notere når man har hatt samleie, sånn at man kan si ettertid om man har truffet rett tid. PMS og andre syklus-baserte plager kan også noteres, sånn at du kan sammenlikne og bli bedre kjent med mønsteret.
Hva med helgene?
I helgene vil man gjerne sove litt lenger enn normalt dersom man kan det. Temperaturen bør likevel måles til samme tid som ellers.
Dette har jeg løst ved å ha vekkerklokka på til samme tid, og når den ringer slår jeg den av, måler tempen (termometeret ligger ved siden av sengen), skrur av tempen og sover videre.
Når jeg etterhvert våkner og skal stå opp, leser jeg av temperaturen (de fleste digitale termometerene lagrer siste temperatur), og fører den opp på skjemaet.
Hvordan tyde temperaturskjemaet?
Temperaturen vil alltid svinge litt fra dag til dag. Det gjelder å ikke bli for opphengt i temperaturen fra dag til dag, men heller prøve å se på helheten.
En normal syklus vil som regel ha en relativt lav temperatur i første del av syklusen. Etter eggløsningen skrumper folikkelen på eggstokken inn og blir til "det gule legemet", som produserer progesteron. Progesteronet vil få temperaturen til å øke en dag eller to etter eggløsningen, og skjemaet vil vise en temperaturøkning på ca. 0,2-0,5°C.
Deretter vil den holde seg høy frem til mensen kommer etter ca.12-16 dager.
Det kan ta noen sykluser før du klarer å tyde skjemaene dine, men etterhvert lærer du deg å kjenne igjen mønsteret i temperaturkurven din. Noen er også så heldige å få et temperaturfall rett før eggløsningen, sånn at de tydelig kan se at eggløsningen er på gang.
For å gjøre det lettere å se at eggløsningen har vært kan du trekke en vannrett linje på skjemaet, som ligger like over den høyeste temperaturen du hadde før den steg.
Noen vanlige problemer:
Mindre enn 10 dager med høy temperatur
Dersom du han 10 dager eller mindre med høy temperatur, kan du ha så korte lutealfaser at egget ikke får tid til å feste seg, og sende ut signaler om å holde tilbake mensen. Det kan gjøre det vanskelig å bli gravid, og det kan derfor være lurt å ta kontakt med legen.
Mer enn 18 dager med høy temperatur
Dersom du derimot har mer enn 18 dager med høy temperatur, kan du regne med at du er gravid. Ved en graviditet vil temperaturen holde seg høy gjennom svangerskapet.
Sprettball-kurve, eller konstant lav temperatur
Hvis temperaturen hopper opp og ned, eller holder seg lav gjennom hele syklusen kan du regne med at du ikke har hatt eggløsning. Det er ikke unormalt at man hopper over en eggløsning en gang i blandt, men dersom det er noe som gjentar seg, kan det være lurt å ta kontakt med en lege.
Som regel skyldes uteblitt eller forsinket eggløsning ting som stress, reiser, sykdom e.l.
Enkelte unormalt høye eller lave temperaturer
Dersom du har en eller noen få temperaturer som skiller seg ut som unormalt høye eller lave, så se etter en forklaring. Var det en søvnløs eller urolig natt? Drakk du alkohol kvelden i forveien? Var du forkjølet? Ble tempen tatt tidligere eller senere enn normalt? Sov du på kunstig oppvarming, som f.eks. elektrisk varmeteppe?
Sansynligvis er det en grunn, og da kan du bare utelukke den temperaturen. Sett tommelen over den, og se på helheten i resten av skjemaet.
Fra Pernille Info..som du sikkert har lest allerede...men men!
Klem fra Kathrine