Jeg har flere ganger nå prøvd med på å heve bolledeig over natten. Så langt uten suksess.
Jeg har prøvd med kvart mengde gjær, og heve i kjøleskapet over natten. To ganger. Begge med samme resultat: Deigen har ikke hevet en millimeter når jeg tar den ut, selv om det er nesten et døgn senere. Å ta av plasten så den kalde luften slipper ut, og så heve den i romtemperatur har ikke hjulpet - har latt den stå i to timer, og da er deigen fremdeles helt kald når jeg har prøvd å bake ut.
Så har jeg bakt ut boller, med kald og rar deig, og latt etterheve. Da har resultatet blitt nogenlunde ok, men jeg har etterhevet leeenge..
Men altså, da har jo hele prosessen tatt mye lengre tid enn vanlig, og litt av poenget for meg er å ha hevet ferdig om natten så det bare er å bake ut og etterheve, slippe å lage deig og forheve den samme dag jeg skal bake.
I går prøvde jeg å lage med halv mengde gjær og bare sette i et litt kjølig rom over natten. Ca 17 grader i rommet. Da jeg skulle se på den om morgenen, var deigen hevet nesten over kanten av den store bollen, og det stinket øl da jeg tok av plasten... Bakte dem likevel ut og steikte som vanlig, men måtte bare kaste alt i bosset. De smakte ikke godt, og det luktet gammal øl i hele huset :s Ikke akkurat noe jeg vil sende med småtten i barnehagen..
Så noen råd? Hva gjør jeg feil?
Hadde jeg for mye gjør i forhold til at jeg hevet i bare litt kjølig rom?
Hva gjør jeg feil med kjøleskapsheving?
Jeg har lest masse om det på nettet, og det er så sprikende råd. Alt fra de som bare setter i kjøleskapet, og påstår det da har hevet helt fantastisk til neste dag, til dem som hever på benken og ikke opplever overheving.
Jeg har prøvd med kvart mengde gjær, og heve i kjøleskapet over natten. To ganger. Begge med samme resultat: Deigen har ikke hevet en millimeter når jeg tar den ut, selv om det er nesten et døgn senere. Å ta av plasten så den kalde luften slipper ut, og så heve den i romtemperatur har ikke hjulpet - har latt den stå i to timer, og da er deigen fremdeles helt kald når jeg har prøvd å bake ut.
Så har jeg bakt ut boller, med kald og rar deig, og latt etterheve. Da har resultatet blitt nogenlunde ok, men jeg har etterhevet leeenge..
Men altså, da har jo hele prosessen tatt mye lengre tid enn vanlig, og litt av poenget for meg er å ha hevet ferdig om natten så det bare er å bake ut og etterheve, slippe å lage deig og forheve den samme dag jeg skal bake.
I går prøvde jeg å lage med halv mengde gjær og bare sette i et litt kjølig rom over natten. Ca 17 grader i rommet. Da jeg skulle se på den om morgenen, var deigen hevet nesten over kanten av den store bollen, og det stinket øl da jeg tok av plasten... Bakte dem likevel ut og steikte som vanlig, men måtte bare kaste alt i bosset. De smakte ikke godt, og det luktet gammal øl i hele huset :s Ikke akkurat noe jeg vil sende med småtten i barnehagen..
Så noen råd? Hva gjør jeg feil?
Hadde jeg for mye gjør i forhold til at jeg hevet i bare litt kjølig rom?
Hva gjør jeg feil med kjøleskapsheving?
Jeg har lest masse om det på nettet, og det er så sprikende råd. Alt fra de som bare setter i kjøleskapet, og påstår det da har hevet helt fantastisk til neste dag, til dem som hever på benken og ikke opplever overheving.