Henvisning til TUL

En tråd i 'Svangerskap og fødsel' startet av Occiput, 13 Okt 2019.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Occiput Forumet er livet Junilykke 2020 ♡ Januar 2017

  Jeg er nylig blitt gravid, men aner ikke hvor langt på vei jeg er - annet enn at graviditetstesten med ukesindikator sa 3+ siden unnfangelse, så jeg er hvertfall 5+ uker på vei. Tok nemlig litt tid før syklusen var i gang etter prevensjonsslutt, samtidig som spiren satt på første eggløsning.
  Skal til legen om halvannen uke, og kommer til be om henvisning til TUL.

  Men hvor lang tid vil det ta å få timen? Det er jo det offentlige vi snakker om her, og de er ikke akkurat raske.. Bør jeg heller satse på privat TUL og betale selv?
   
  • Kreativ Kreativ x 1
 2. Teeny Teeny Julegavene 2019

  Da jeg var gravid med de to første (da jeg bodde i Norge) fikk jeg komme inn til UL samme dagen jeg spurte om UL pga blødning i uke 6 på KK i Bergen. Kanskje du kan høre med fastlegen om han/hun vet noe om ventetiden og om muligheten til å bli henvist? Antar at det varierer fra sykehus til sykehus hvor lang tid det tar å bli henvist. Hvis du ikke vil vente så lenge er kanskje privat UL en mulighet.
   
 3. Snuffiluffi Forelsket i forumet Novemberbarna 19

  Mitt inntrykk er at det offentlige sjelden henviser deg til TUL hvis det ikke er en grunn for det, feks fosterdiagnostikk pga alder, blødninger, osv. Dette er fordi du ikke har krav på tul i et friskt svangerskap, det er kun en ultralyd i det offentlige som er oul i uke 18/19. Jeg ville ha bestilt på Volvat selv, det gjorde jeg i første svangerskap, i dette svangerskapet henviste jordmor meg til tul og fosterdiagnostikk pga alder.
   
  • Liker Liker x 1
 4. Pio Elsker forumet Maiblomstene 2020

  Jeg ble henvist i sommer pga blødninger, tok ds 4 dager fra henvisning til ultralyden. Hadde TUL igjen nå denne uken, tok da 1,5 uke fra henvisning til ultralyden.
   
 5. Vil ha en baby til Forumet er livet Julegavene 2019 Januarlykke 2020

  Jeg løy til fastlegen min og sa at jeg hadde veldig vondt på høyre side ved eggstokken og at jeg sterkt mistenkte svangerskap utenfor livmoren. Fikk da henvisning av fastlegen samme dag og fikk melding av klinikken samme dag om time til ultralyd dagen etterpå! Så lenge de har kapasitet til det, så tar de svangerskap utenfor livmoren alvorlig og gir deg time så kjapt de kan. :)

  Sjeldent noen får henvisning til tul dersom det ikke er noe alvorlig. Derfor er min erfaring at å lyve er eneste muligheten for tul i offentligheten.
   
  • Liker ikke Liker ikke x 4
 6. Veivalsa Forumet er livet Himmelbarn Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Offentlig har jeg fått time på under 2 uker hver gang. Du kan måtte vente litt lenger da dette medisinsk ikke er noe som har kjempegøy hastegrad, om man setter det opp mot blødninger i mistanke om blæremola eller noe sånt. Men du skal jo samtidig få en TUL sånn t du rekker å bestille oul til riktig tid.
  Men du kan fint få time ganske raskt. Det som lønner seg som jeg har gjort er å få henvisningen i papir og gå til gynekologkontoret og levere den personlig, men de sier jo at elektronisk skal fungere det også :p jeg har fått brev med tid til time innen 5 virkedager etterpå.
   
  • Morsom Morsom x 1
  Last edited: 13 Okt 2019
 7. Veivalsa Forumet er livet Himmelbarn Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Hjelpes, tenk om du tok opp plassen til noen som faktisk hadde vondt på høyre side og kanskje hadde en exu..
  Jeg har fått TUL offentlig og time innen 2 uker fra den dagen jeg har hatt legetime ;)

  Og det at man er usikker på hvor langt man er på vei grunnet feks pcos eller bare at man akkurat har slutta med prevensjon gir rett til tul det altså, så ts skl ikke behøve på lyve :)
   
  • Enig Enig x 9
 8. Occiput Forumet er livet Junilykke 2020 ♡ Januar 2017

  Jeg skal alltids klare å ta kostnaden med privat TUL selv, men sier jo ikke nei takk til å få det dekket av det offentlige ;)
  For min del går det på å ha kontroll over svangerskapsukene. Nå spenner jo usikkerheten seg over flere uker.
  I første svangerskap fikk jeg opprinnelig OUL i uke 20, og måtte ringe dem og få time tidligere fordi jeg (på frivillig/privat TUL) var satt nesten 2 uker fram, og dermed ville ha hatt OUL i uke 22 hvis jeg skulle forholdt meg til den originale planen.

  Men det høres ut som om det skal gå an å få time innen rimelighetens tid, så jeg får høre med fastlegen min.
  Til sammenligning (men samtidig ikke helt sammenlignbart) så skulle jeg henvises til ØNH i sommer. Det tok nesten en måned før jeg fikk svar om time, og timen var enda en måned senere :rolleyes:o_O
   
 9. Veivalsa Forumet er livet Himmelbarn Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Jeg er ganske sikker på at du vil få time ja! Og dersom du ikke har hørt noe 1 uke etter henvisning, kan man fint bare ringe til gynekologen for å sjekke at man har kommet inn i systemet. Det er greie 1200 kroner på spare :)
   
  • Enig Enig x 1
 10. Frøkenholberg Flørter med forumet

  Det er så dårlig at noen lyver om alvorlige problemer for å karre til seg viktige plasser til undersøkelser. Tenk på de stakkarene som må stå i kø fordi sånne som deg vil se fosteret sitt for gøy!
   
  • Enig Enig x 2
  • Liker Liker x 1
 11. Vil ha en baby til Forumet er livet Julegavene 2019 Januarlykke 2020

  Tviler sterkt på det. Virket som at de hadde nok ledige timer med tanke på at jeg fikk en ny av han to uker etterpå for å sjekke at alt fortsatt var bra. Hadde jo ikke behov for det, han bare ønsket å berolige meg :) Hyggelig gynekolog :)

  Fikk du henvisning til offentlig tul uten spesiell grunn? Jeg kjenner ingen (da mener jeg ingen!) som har fått time til offentlig tul uten en spesiell grunn for det. Nettopp pga det og fordi jeg var bekymret hele tiden og visste at sannsynligheten for å få henvisning var liten, måtte jeg lyve.

  Pcos er jo en grunn. Usikkerhet rundt hvor langt man er på vei er for mange leger ikke god nok grunn. Har minst 4 venninner jeg kommer på akkurat nå der legen ikke syns det var god nok grunn for å få henvisning.
   
 12. Vil ha en baby til Forumet er livet Julegavene 2019 Januarlykke 2020

  Herregud ro deg ned! Folk er så forbanna frekke når de kan være anonyme at jeg får helt fnatt.

  Tviler på at noen sto i kø pga den timen jeg fikk. Er vanvittig mange klinikker i Oslo med ledige timer og det var null stress å få time der både fra offentligheten og privat. Var ikke fordi jeg ville se fosteret for gøy! Det var fordi jeg var bekymret for at noe var galt, men visste ikke hva, og derfor løy jeg siden legen min ikke henviser uten meget god grunn. Jeg klarte ikke helt å tro på svangerskapet og ventet på spontanabort og ville avkrefte det. Så for å berolige sjelen, sørget jeg for en tul der jeg slapp å betale en formue bare fordi legen min har en pinne oppi ræva si.
   
 13. Veivalsa Forumet er livet Himmelbarn Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Det er jo litt det som er greia da, det er så mange gravide at man ikke kan gi offentlig tul til noen som ikke har en god grunn. På være veldig bekymret kan i følge noen leger være god nok grunn, men dette er mer usikkert. Jeg respekterer systemet og at det må finnes regler for dette. I mitt første svngerskap fikk jeg derfor ikke henvisning til TUL, jeg spurte forsåvidt heller ikke fordi jeg regnet med at jeg ikke ville få det. Jeg var dog sikker på at befruktning måtte ha skjedd mye senere enn mens skulle tilsi, men da er det ikke så uvanlig at man går utfra mens og heller blir justert på oul. Det svangerskapet endte i uke 13.
  I neste svangerskap var jeg sykelig bekymret pga forhistorien, men var vel kraftig blødning med raskt stigende hcg som utløste at jeg fikk tul. Og neste gang fikk jeg tul pga bekymringer da svangerskapet før hadde endt i uke 27.

  Så jeg hadde vel grunner for å bli henvist, men jeg løy ikke for å få en hastetime selv om jeg selv synes det hastet av psykiske årsaker. Det ble likevel under 2 uker på vente. Husker ikke eksakt men tipper jeg fikk time ca 1,5 uke etter henvisningen ble sendt. Alle leger og gynekologer har som regel hastetimer som skal holdes åpne i tilfelle henvisninger som trenger å behandles akutt. Når man først er inne i systemet er det som regel ikke så vanskelig p få en ny time en uke eller to etterpå :)
   
  • Enig Enig x 1
 14. Vil ha en baby til Forumet er livet Julegavene 2019 Januarlykke 2020

  Du hadde jo veldig gode grunner til å få henvisning, og der burde selvsagt ingen lege velge å ikke henvise deg videre.

  Men bekymring/angst er for mange leger ikke god nok grunn, min daværende fastlege var en av de. Derfor jeg måtte lyve.

  I mitt første svangerskap ble jeg satt litt over 2 uker tilbake på oul og det endte nesten i at jeg sto igjen uten barn da jeg fødte langt over min beregnede og tul termin. Det har gitt meg angst for dette svangerskapet og spesielt fordi jeg også ble gravid på første forsøk. Jeg klarte ikke å slå meg til ro med at alt var bra og kunne ende bra, så forventet hele tiden spontanabort eller ma. Jeg hadde blitt psykisk fucka av å ikke dra på tul, og derfor syns jeg dere var greit å lyve. Den timen jeg fikk to uker etterpå spurte jeg verken om eller forventet å få. Han bare satte den opp uten å spørre meg eller noe. Så er ganske sikker på at om de ikke hadde nok timer osv osv, så ville han ikke ha satt opp den sånn uten videre.
   
 15. twinsplusone Flørter med forumet

  Jeg fikk tul i løpet av noen uker mener jeg. Tvillinger i første svangerskap, henvist for å finne ut tidligst mulig om det kunne være flere denne gangen også.
   
 16. Veivalsa Forumet er livet Himmelbarn Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Ja, det er sant jeg har lest noe av historien din om forrige svangerskap et annet sted på forumet her, så jeg forstår at du var ekstra bekymra denne gangen. Det er igrunnen synd at man må lyve når man har en litt spesiell/dramatisk forhistorie, og selv om jeg ikke synes det er helt riktig person gjøre, er jeg nok enig med deg. Og jeg tror ingen med exu mistet en time fordi du fikk time :p

  Jeg har heldigvis ikke måttet mase noe for å bli henvist nei, men har vært redd for ikke å bli henvist likevel :smiley-ashamed004
   
 17. Vil ha en baby til Forumet er livet Julegavene 2019 Januarlykke 2020

  Jeg er helt enig i at det er synd og teit at noen må lyve for å få henvisning, samtidig så har forståelse for st folk som er bekymra gjør det. Bra, for jeg tror heller ikke st noen mistet time pga meg :)

  Men får du ekstra oppfølging på sykehuset eller noe da? Dumt du skal måtte være redd for å ikke bli henvist med din historie! Blir sint over over sånt as :(
   
 18. Veivalsa Forumet er livet Himmelbarn Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Ja, var nok mest redd bare fordi jeg er redd for å mase og be om ting, også få kjeft for å mase og være i veien :p
  Ja, dette er en liten stund siden da. Fikk massevis av god oppfølging, måtte mase litt, men ikke så mye, og da fikk jeg det jeg trengte! Og gikk bra det svangerskapet, fikk en sønn for 1,5 år siden :)
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 19. Madeline Flørter med forumet

  Grunnet tidligere svangerskap utenfor livmor kunne jeg ha fått henvisning til TUL, men jeg var så redd for at det skulle være nok ett svangerskap utenfor livmor, at jeg gikk privat for å slippe ventetid fra henvisning til time.. vel verdt 900kr syns jeg selv!
  Vil tro du får henvisning, men det tar fort litt ekstra tid før du kommer til ultralyd kontra å gå privat..
   
 20. Tigerbaby Forumet er livet Tilgangsansvarlig Himmelbarn Oktoberlykke 2019 Novemberbarna 19 Assistert-jentene

  Her kan man ringe gyn rett etter henvisningen og avtale time selv fremfor at de setter opp. Gyn her kjenner veldig godt til meg etter at det har vært en del styr opp gjennom årene, hadde blandt annet ukentlig oppfølging i første trimester med ul. Meg ringer de bare når de får henvisning, ifjor fikk jeg time på dagen.
  Min erfaring er at det går fort å få time til tul.

  Og det å være veldig usikker på termin er faktisk gyldig grunn, fordi man skal være sikker på ca termin ved veldig mange undersøkelser dersom de blir nødvendig.
   

Del denne siden