Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notat: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
ORIGINAL: Mims
Legen min fortalte meg at gravide ikke skal spise fet fisk, og at det var veldig viktig å huske på... (ja, hun samme som trodde ordinær UL var i uke 16...[&:]) Dette høres ikke riktig ut.. Andre som harfått samme beskjeden? Står ikke noe om det på matportalen, gjør det det?
ORIGINAL: hirly
jeg mener å huske at jeg har blitt anbefalt å drikke tran i svangerskapet jeg.... ??!!?? siden jeg ikke klarer tran kunen jeg ta omega3 istedet.. noen erfaringer på dette?
ORIGINAL: Divinity
Omega 3 styrker utviklingen av hjernen, er derfor det er anbefalt under svangerskapet. Noen forskere hevder at de som spiser omega 3/tar tran får smartere barn.
Ang fet fisk, regner jeg med at vi er trygge om vi holder oss til retningslinjene til matportalen.
Klippet ut fra matportalen.no:
Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter (se sakene om: [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2006/3/spis_mer_fisk]Helhetsvurdering av fisk og sjømat[/link] og [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2004/3/miljogifter_i_fisk]Miljøgifter i fisk[/link]. Generelt bør gravide huske å varmebehandle fisk og skalldyr godt før de spises.
Gravide kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:
- Blåkveite over 3 kilo.
- Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
- Fiskelever. Gravide bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder 25 prosent fiskelever.
- Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
- Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. NB se også [link=http://matportalen.no/Emner/Giftig_blaaskjell]blåskjellvarslet[/link].
- Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot helt trygt).
En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se [link=http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder]Kostholdsråd - fjorder og havneområder[/link].
Gravide bør også unngå sjømat fra områdene rundt u-båtvraket ved Fedje - les mer i saken [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2008/1/mattilsynet_opprettheld_kosthaldsraadet_for_fedje]Mattilsynet opprettheld kosthaldsrådet for Fedje[/link]
Bearbeidede fiskeprodukter
Også bearbeidede fiskeprodukter er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Varmebehandlede fiskeprodukter bør serveres rykende varme. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.
Gravide bør unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.
Sushi
Gravide kan spise sushi, dette framgår av en vurdering foretatt av Vitenskapskomiteen for mattrygghet(VKM).
Når du lager sushi selv:
Villfisk fanget i sjøen kan inneholde parasitter (”kveis”). Villfisk fra sjøen som skal spises rå eller nesten rå bør derfor fryses før bruk for å drepe eventuelle parasitter. Dette gjelder ikke oppdrettslaks/ørret og annen oppdrettsfisk. Fisken bør fryses til en indre temperatur på -20 grader celsius eller lavere i minst 24 timer. Les mer i [link=http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00016/Faktaark_om_sushi_16635a.pdf]Fakta fra Mattilsynet - informasjon om sushi[/link]
Les mer om sushi i vurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) [link=http://matportalen.no/Saker/1139297773.86]Ikke grunn til å advare gravide mot sushi[/link]
Gravide bør unngå å spise sushi med tunfiskfilet (se advarsel mot miljøgifter over).
Påleggsild
Gravide kan spise påleggsild. Når du lager påleggsild selv: Husk å frysen ned fisken før bruk for å drepe eventuelle parasitter (se rådet for sushi over).