Fet fisk..

Mims

Gift med forumet
Legen min fortalte meg at gravide ikke skal spise fet fisk, og at det var veldig viktig å huske på... (ja, hun samme som trodde ordinær UL var i uke 16...[&:]) Dette høres ikke riktig ut.. Andre som harfått samme beskjeden? Står ikke noe om det på matportalen, gjør det det?
 
Har ikke hørt det, men vet at det er enkelte fiskesorter og fisk stor str man ikke skal ha pga miljøgifter. I tillegg har jeg hørt at gravide bør slutte med Tran ca en mnd før termin. Tran (fiskeoljen sikkert) gjør at man går lengre gravid. Eskimoer går lengre gravid enn oss andre. [;)]

Men at vi ikke skal ha fet fisk (i det hele tatt) har jeg aldri hørt.

Dette er jo noe vi må sjekke ut nærmere synes jeg! [;)]
 
Nysgjerrig som jeg er, måtte jeg jo google litt, hehe [:D]

Noen mener at fet fisk er fy-fy, andre sier GO! Så her må man nesten bare lese seg litt opp, og gjøre seg sin egen mening.

http://www.pcb.no/text.cfm?Id=0-5888
"Kvinnene med høyest inntak av fet fisk under graviditeten fødte i snitt de minste barna. De hadde 20 % større sjanse for å føde barn som i størrelse befant seg blant den minste tidelen.
Konklusjonen er at regelmessig inntak av fet fisk hemmer fosterveksten, og at dette styrker rådet til kvinner i fødedyktig alder om å begrense inntak av fet fisk."


http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=232343
"Samtidig er det et kjent problem at mye fet fisk etter hvert også inneholder vesentlige mengder miljøgifter som dioksiner og PCB. Årsaken er at miljøgiftene binder seg i fettvev i fisk. FSA-ekspertene mener likevel at helsegevinsten ved å spise fet fisk langt overgår helsefaren".

http://www.godfisk.no/Nyheter/Nyheter/39023.cms
"Med fet fisk på menyen under svangerskapet får du smarte barn og mindre risiko for depresjoner etter fødselen.
langtidsstudien viser at barna til mødre som hadde spist mye fisk mens de var gravide, fikk høyere intelligens, bedre motorikk og større sosiale evner."


Konklusjonen min blir iallefall at jeg kan spise fet fisk med god samvittighet. [:)]
Sååå mye fisk spiser jeg da ikke. Godt å få svar på hva han derre legen din mente iallefall. [;)]
 
hehe, og her går jeg og lengter etter peppermakrell og røkelaks på brødskiva... hehe..
 
ORIGINAL: *hemlis_i_magen*

hehe, og her går jeg og lengter etter peppermakrell og røkelaks på brødskiva... hehe..


Ah! Peppermakrell!!! *mmm* Det kan vi jo heldigvis spise, da. [;)] Så løp og kjøp!!!
 
ORIGINAL: Mims

Legen min fortalte meg at gravide ikke skal spise fet fisk, og at det var veldig viktig å huske på... (ja, hun samme som trodde ordinær UL var i uke 16...[&:]) Dette høres ikke riktig ut.. Andre som harfått samme beskjeden? Står ikke noe om det på matportalen, gjør det det?


Men... nå er jo faktisk ordinær ul mellom uke 16 og 19, da. Så så gæli var det jo ikke. [;)]
 
jeg mener å huske at jeg har blitt anbefalt å drikke tran i svangerskapet jeg.... ??!!?? siden jeg ikke klarer tran kunen jeg ta omega3 istedet.. noen erfaringer på dette?
 
ORIGINAL: hirly

jeg mener å huske at jeg har blitt anbefalt å drikke tran i svangerskapet jeg.... ??!!?? siden jeg ikke klarer tran kunen jeg ta omega3 istedet.. noen erfaringer på dette?

har fått beskjed om å fortsette å ta tran/omega3 av legen min jeg. så jeg tar omega3 ihvertfall.
 
Omega 3 styrker utviklingen av hjernen, er derfor det er anbefalt under svangerskapet. Noen forskere hevder at de som spiser omega 3/tar tran får smartere barn.
 
Ang fet fisk, regner jeg med at vi er trygge om vi holder oss til retningslinjene til matportalen.
 
Klippet ut fra matportalen.no:
 
Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter (se sakene om: [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2006/3/spis_mer_fisk]Helhetsvurdering av fisk og sjømat[/link] og [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2004/3/miljogifter_i_fisk]Miljøgifter i fisk[/link]. Generelt bør gravide huske å varmebehandle fisk og skalldyr godt før de spises.


Gravide kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:
  • Blåkveite over 3 kilo.
  • Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
  • Fiskelever. Gravide bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder 25 prosent fiskelever.
  • Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. NB se også [link=http://matportalen.no/Emner/Giftig_blaaskjell]blåskjellvarslet[/link].
  • Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot helt trygt).



En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se [link=http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder]Kostholdsråd - fjorder og havneområder[/link].


Gravide bør også unngå sjømat fra områdene rundt u-båtvraket ved Fedje - les mer i saken [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2008/1/mattilsynet_opprettheld_kosthaldsraadet_for_fedje]Mattilsynet opprettheld kosthaldsrådet for Fedje[/link]


Bearbeidede fiskeprodukter
Også bearbeidede fiskeprodukter er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Varmebehandlede fiskeprodukter bør serveres rykende varme. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.


Gravide bør unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.


Sushi
Gravide kan spise sushi, dette framgår av en vurdering foretatt av Vitenskapskomiteen for mattrygghet(VKM).


Når du lager sushi selv:
Villfisk fanget i sjøen kan inneholde parasitter (”kveis”). Villfisk fra sjøen som skal spises rå eller nesten rå bør derfor fryses før bruk for å drepe eventuelle parasitter. Dette gjelder ikke oppdrettslaks/ørret og annen oppdrettsfisk. Fisken bør fryses til en indre temperatur på -20 grader celsius eller lavere i minst 24 timer. Les mer i [link=http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00016/Faktaark_om_sushi_16635a.pdf]Fakta fra Mattilsynet - informasjon om sushi[/link]


Les mer om sushi i vurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) [link=http://matportalen.no/Saker/1139297773.86]Ikke grunn til å advare gravide mot sushi[/link]


Gravide bør unngå å spise sushi med tunfiskfilet (se advarsel mot miljøgifter over).


Påleggsild
Gravide kan spise påleggsild. Når du lager påleggsild selv: Husk å frysen ned fisken før bruk for å drepe eventuelle parasitter (se rådet for sushi over).
 
Er ikke så veldig glad i fisk, men er kjempeviktig med fettsyrer i svangerskapet iallfall. Fosteret tar en god del, så da kan vi ende opp med underskudd og det går da utover oss på en negativ måte. Jeg tar MumOmega (helsekost)[:)]

Forvirrende når "ekspertene" av og til mener det motsatte av hverandre[&:]
 
ORIGINAL: Divinity

Omega 3 styrker utviklingen av hjernen, er derfor det er anbefalt under svangerskapet. Noen forskere hevder at de som spiser omega 3/tar tran får smartere barn.

Ang fet fisk, regner jeg med at vi er trygge om vi holder oss til retningslinjene til matportalen.

Klippet ut fra matportalen.no:

Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter (se sakene om: [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2006/3/spis_mer_fisk]Helhetsvurdering av fisk og sjømat[/link] og [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2004/3/miljogifter_i_fisk]Miljøgifter i fisk[/link]. Generelt bør gravide huske å varmebehandle fisk og skalldyr godt før de spises.


Gravide kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:
  • Blåkveite over 3 kilo.
  • Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
  • Fiskelever. Gravide bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder 25 prosent fiskelever.
  • Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. NB se også [link=http://matportalen.no/Emner/Giftig_blaaskjell]blåskjellvarslet[/link].
  • Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot helt trygt).




En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se [link=http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder]Kostholdsråd - fjorder og havneområder[/link].


Gravide bør også unngå sjømat fra områdene rundt u-båtvraket ved Fedje - les mer i saken [link=http://matportalen.no/Matportalen/artikler/2008/1/mattilsynet_opprettheld_kosthaldsraadet_for_fedje]Mattilsynet opprettheld kosthaldsrådet for Fedje[/link]


Bearbeidede fiskeprodukter
Også bearbeidede fiskeprodukter er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Varmebehandlede fiskeprodukter bør serveres rykende varme. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.


Gravide bør unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.


Sushi
Gravide kan spise sushi, dette framgår av en vurdering foretatt av Vitenskapskomiteen for mattrygghet(VKM).


Når du lager sushi selv:
Villfisk fanget i sjøen kan inneholde parasitter (”kveis”). Villfisk fra sjøen som skal spises rå eller nesten rå bør derfor fryses før bruk for å drepe eventuelle parasitter. Dette gjelder ikke oppdrettslaks/ørret og annen oppdrettsfisk. Fisken bør fryses til en indre temperatur på -20 grader celsius eller lavere i minst 24 timer. Les mer i [link=http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00016/Faktaark_om_sushi_16635a.pdf]Fakta fra Mattilsynet - informasjon om sushi[/link]


Les mer om sushi i vurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) [link=http://matportalen.no/Saker/1139297773.86]Ikke grunn til å advare gravide mot sushi[/link]


Gravide bør unngå å spise sushi med tunfiskfilet (se advarsel mot miljøgifter over).


Påleggsild
Gravide kan spise påleggsild. Når du lager påleggsild selv: Husk å frysen ned fisken før bruk for å drepe eventuelle parasitter (se rådet for sushi over).

 
ÅÅÅÅÅ nei jeg som gledet meg til å spise hai[:D] 
 
Har nå spist kveite jeg, men jeg gjør det jo ikke hver dag, men en dag i året. Kosthold råd er nettopp råd, og de forandrer seg hele tiden. Da jeg gikk gravid første gang kunne jeg ikke spise jordbær, reker etc pga fare for utvikling av allergi. Fint med en nettside som kan holde oss oppdatert i en verden hvor alt er farlig....
 
Var hos jordmor i dag, og hun mente det gikk greit med fet fisk. Tran er uansett ikke farlig, for det er renset for miljøgifter (i Norge). Tror jeg kommer til å spise fet fisk, men ikke i store mengder[;)]
 
Back
Topp