Fakta om listeriose (litt lang)

Medusa_83

Forumet er livet
HER KOMMER LITT INFO OM LISTERIOSE. DETTE ER IKKE MENT SOM SKREMSELSPROPAGANDA, OG JEG KAN IKKE UNDERSTREKE NOK AT DETTE ER TING SOM KAN SKJE, MEN SOM YTTERST SJELDEN FAKTISK SKJER. JEG VIL BARE AT DERE SOM ER INTERESSERT SKAL VITE LITT HVA DET ER SNAKK OM, SÅ VI SLIPPER Å GÅ RUNDT Å TRO ELLER MENE Å HA HØRT ET ELLER ANNET.

JEG HAR BRUKT BOKEN "MATFORGIFTNING" SOM REFERANSE. DENNE ER SKREVET AV MENNESKER SOM HAR VELDIG PEILING PÅ DET DE DRIVER MED. BOKEN BRUKES SOM PENSUM VED NORGES VETERINÆRHØGSKOLE I UNDERVISNINGEN I FAGET MATTRYGGHET. DET ER BARE Å SPØRRE DERSOM DERE HAR SPØRSMÅL OM NOE, ELLER DERSOM NOE ER UKLART.

Listeriose skyldes infeksjon med bakterien Listeria monocytogenes. Kjente utbrudd med denne bakterien har kommet fra matvarer som kjøttpålegg, ost, patéer, potetsalater, smør og røkt fisk. Man regner med at bakterien finnes i små mengder i de fleste typer mat, men siden man så sjelden ser utbrudd med bakterien, regner man med at man må ha en relativt høy dose bakterier for å utvikle sykdom. Man regner blant annet gravide (særlig i siste trimester) som risikopersoner i forhold til utvikling av sykdom som følge av denne bakterien. Personer i risikogrupper kan utvikle sykdom ved en lavere infeksjonsdose enn andre.

Andre matvarer der man kan finne Listeria er rå kylling, kjøtt, kjøttdeig, rå fisk, røkt og gravet fisk, rakefisk, reker, grønnsaker, iskrem, ost og varmebehandlede kjøttpålegg.

Man kan allikevel ikke gardere seg mot å få i seg bakterien, siden den finnes så mange steder. Det som gjør listeria litt annerledes enn andre bakterier er:
-den kan vokse ved temperaturer ned mot 0 grader (i kjøleskap)
-den tåler salt godt
-den kan vokse uten tilgang på oksygen (i vakuumpakker)
-frysing påvirker ikke bakterien vesentlig (den deler seg ikke, men overlever)

Bakterien kan altså trives ved betingelser der andre bakterier ikke trives særlig godt. Dette medfører mindre konkurranse om næring og annet. Altså kan bakterien oppformeres i større mengder i vakuumpakkede, salte matvarer som oppbevares i kjøleskap enn i andre matvarer.

Dersom gravide får i seg bakterien (i litt store mengder), kan de selv gå helt uten symptomer på sykdom, men det kan allikevel medføre følgende:
-abort
-for tidlig fødsel
-dødfødsel
-infeksjon i det nyfødte barnet

Forebyggende tiltak for oss som forbrukere:
-bytte plastskjærefjøler ofte (bakterien kan legge seg inni de små sprekkene, og overleve lenge der), og ellers vaske dem godt etter bruk
-spise vakuumpakkede og/eller kjølelagrede matvarer lenge før datoen går ut
-varmebehandle det som kan varmebehandles til over 70 grader i to minutter

Ellers er det ikke mye vi kan gjøre, foruten å la vær å spise det vi mener er risikoprodukter. Det er næringen som må sørge for at matvarer ikke kontamineres, og ellers sørge for at oppformeringen blir så liten som mulig.
 
Tusen takk [:D]
 
    Jeg leste nettopp på  www.matportalen.no at listeria bakterien må være høy for å være skadelig og at du derfor bør spise fersk kjøttpålegg og passe på holdbarhetdatoen. Det er over tid at bakterien vokser seg så stor[:)] 
 
ORIGINAL: Sunroad Speach

    Jeg leste nettopp på  www.matportalen.no at listeria bakterien må være høy for å være skadelig og at du derfor bør spise fersk kjøttpålegg og passe på holdbarhetdatoen. Det er over tid at bakterien vokser seg så stor[:)] 

 
Tror det er akkurat det det står i innlegget også...
 
Dette er årsaken til at salami etc, med lang holdbarhetsdato, og allerede har lagt lenge i pakken sin før den kommer hjem til oss, ikke er aktuelt for meg.
 
Og en medvirkende årsak til at jeg valgte pålegg fra ferskvaredisken i dag, i stedet for disse ferdige pakkene i kjøledisken. (pluss at det er mye bedre da, selvsagt!)
 
Just in case.
 
Jeg velger rett og slett å være forsiktig. Noen kaller det hysterisk, jeg kaller det å ta litt forhåndsregler, og derfor følge de enkle rådene til mattilsynet. Ikke rått kjøtt, og ikke langtidslagret pålegg lenge etter at det ble pakket. Det er da mye annet godt å spise :) Og det er bare noen måneder... Og jepp, når babyen kommer ut, skal jeg ha spekematgilde :) Krav om innhold i huset når jeg kommer fra fødehjemmet: Ferskt brød. Melk. Og gullsalami.
 
ORIGINAL: Medusa_83

ORIGINAL: Sunroad Speach

   Jeg leste nettopp på  www.matportalen.no at listeria bakterien må være høy for å være skadelig og at du derfor bør spise fersk kjøttpålegg og passe på holdbarhetdatoen. Det er over tid at bakterien vokser seg så stor[:)] 


Tror det er akkurat det det står i innlegget også...


synes bare det er litt vagt..men nå kom jo poenget enda mer frem. For de som kanskje blir veldig redde for å ha spist diverse kjøttpålegg som salami så hjelper det gjerne å understreke at om det inntas ferskt er det liten risiko, og kan betraktes som trygt. men alt av mat i dag er jo relativt da..
 
ORIGINAL: Sunroad Speach

ORIGINAL: Medusa_83

ORIGINAL: Sunroad Speach

  Jeg leste nettopp på  www.matportalen.no at listeria bakterien må være høy for å være skadelig og at du derfor bør spise fersk kjøttpålegg og passe på holdbarhetdatoen. Det er over tid at bakterien vokser seg så stor[:)] 


Tror det er akkurat det det står i innlegget også...


synes bare det er litt vagt..men nå kom jo poenget enda mer frem. For de som kanskje blir veldig redde for å ha spist diverse kjøttpålegg som salami så hjelper det gjerne å understreke at om det inntas ferskt er det liten risiko, og kan betraktes som trygt. men alt av mat i dag er jo relativt da..

 
Enig. Derfor valgte jeg å utheve hovedpoengene:) Fint at du presiserte! 
 
 
 
Back
Topp