Du kan halvere risikoen for alvorlige misdannelser. Ta folat!

En tråd i 'Mai 2018' startet av Forumansvarlig Tamara, 23 Aug 2017.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Ikke i bruk Forumet er livet

  Hvert år får 40-50 gravide beskjed om at barnet i magen har en alvorlig misdannelse innenfor kategorien nevralrørsdefekter. Forskning viser at dette tallet kunne vært halvert om kvinner hadde tatt folat i månedene før de ble gravide, og gjennom svangerskapet.

  Så snart det befruktede egget har festet seg i livmoren, skjer noe av det aller viktigste, og sammensatte i det lille embryoet: Det går fra å være flatt, til å krølle seg sammen til et rør. Dette røret er nevralrøret – opphav til sentralnervesystemet – kroppens sikringsskap. Dette lukkes av små humper langs kantene, kalt somitter, og måten de lukkes på minner om en glidelås. Hvis glidelåsen ikke lukkes fullstendig, kan det gå galt. Fryktelig galt.

  Nevralrørsdefekter er en samlesekk av misdannelser forårsaket av at glidelåsen ikke ble skikkelig lukket. I nedre ende kan ufullstendig lukking gi ryggmargsbrokk – en tilstand hvor ryggmargshinner med nervevev poser ut gjennom åpningen i ryggraden. Ryggmargsbrokk er en komplisert og sammensatt tilstand med varierende grad av lammelser, urinveis- og tarmproblematikk, utvikling av hydrocephalus (vannhode) og kognitive vansker. Mangelfull lukking i øvre del av nevralrøret kan gi misdannelser som anencephali (manglende hjerne) og acrani (manglende lukking av hjerneskallen). Disse er ikke forenlige med liv utenfor livmoren.

  BRA FOR VORDENDE FEDRE OGSÅ
  En felles innsats for en frisk familie, kan være å ta folattilskudd sammen med partneren. Det kan gi gunstig effekt på sædkvaliteten, i tillegg til å forebygge nevralrørsdefekter.

  Du kan lese hele artikkelen her!

  Tar du folat?
   
  • Liker Liker x 1
 2. DenSomVenterPåNoeGodt Flørter med forumet

  Ja, jeg tar folat og har fulgt de norske anbefalingene på 400 mcg daglig. Men nå har jeg hørt rykter om at enkelte her til lands mener man godt kan ta 800 mcg også - er anbefalingene i ferd med å endre seg, eller er det bare ulike meninger ute og går?
   
  • Liker Liker x 1

Del denne siden