Dere med litt store barn?7+

En tråd i 'Livet med barn fra 5 år og oppover' startet av Tante Bassa, 20 Mar 2016.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Krösa Maja Forumet er livet

  Når står de opp på morgen og vekker de dere da? Her har jeg en baby med våkenetter hver eneste natt og jeg har en 8 åring som sørger for at resten av huset gjerne står opp rundt 05..
  Jeg har prøvd mye for at barnet skal slutte med dette, men bryr seg ikke om hva vi sier, eller om vi gir konsekvenser. Siste vi sier før vi legger oss er at i morgen får du ikke vekke noen før 07, men før sola har tenkt på å stå opp så er barnet i gang med å vekke oss alle.
  Hvordan er det hos dere? Står de opp selv? Når står de opp og hører de på deg når du forteller om reglene dere har?
   
 2. Makko med 3 gull Gift med forumet

  Det høres slitsomt ut! Jeg hadde aldri akseptert det. Klokka fem har vært natt her, alltid. De har hatt kaninklokke fra de har vært små og fram til den står opp skal det være ro i huset.

  Vi har to gutter på 5 og 7 år. Nå i påska får de ikke stå opp før klokken 8. Da får de være litt lenger oppe på kvelden. Er det bråk før det får de rett og slett ikke skjermtid på morgenen.
   
 3. Hemmeligfrøken Forumet er livet Desemberglede 2015

  Sønnen min blir 7 om noen dager, så jeg føler det er innafor å svare ;)
  Han har alltid bært en morgenfugl og står fint opp rundt kl 6. Men han er fakeisk veldig flink til å "liste" seg inn og hviske, for å spørre om han kan stå opp. Og det er ikke noe lyd i han før vi står opp. Dette fordi han vet lillesøster kan våkne!

  Vi har gitt beskjed om at han nå IKKE får stå opp før lillesøster har stått opp (hun våkner rundt 7). Det vil si at dersom han lister seg mot soverommet vårt og ser at frøkna ligger i senga så skal han gå tilbake til rommet sitt ;) fungerer veldig fint!!!

  Kan det hjelpe å si at han ikke får "gjøre" noe før ett visst klokkeslett? Ordne med lydbok og headset slik at han kan ta på seg det MEN må bli i senga?
   
 4. Krösa Maja Forumet er livet

  Det er fryktelig slitsomt og aksepterer det ikke, men lytter ikke til oss. Så det ender opp med at vi blir sinte til slutt da vi snakker til døve ører. I dag ble jeg veldig sint, for etter en tøff uke ble 05 toppen av kaka:(
  Jeg lurte litt på om vi forventer for mye med å vente til 07, for uansett hva vi sier å gjør så står barnet der klokken 05 hver dag:(
  Vi sender tilbake, etter fem minutter kommer barnet tilbake. Sånn frem til at alle hat våknet, veldig hensynsløst og er ikke det vi har lært bort.
   
 5. Hemmeligfrøken Forumet er livet Desemberglede 2015

  Jeg tenker at det faktisk ikke er mulig å "tvinge" de til å sove, selv om vi mener det er natta. Så fokuset må jo være på å lære å være still - for DET tenker jeg du kan kreve - at det skal være stilt til klokken 7
   
 6. Krösa Maja Forumet er livet

  Da kan du svare :p
  Her høres det ikke på oss, og bryr seg null om at lillebror/lillesøster våkner. Det er en stor bonus for da står vi jo opp :(

  Vi har sagt at fra 07 er det lov å lese, bygge lego og leke stille lek.
  Det blir gjerne gjort etter vi alle har blitt vekket, føler målet er å vekke oss egentlig fordi det er kjedelig å ligge våken alene. ;) Og det betyr igjen at barnet er utslitt før 19 så vi får jo aldri ha litt sene kvelder med største heller.
   
 7. Krösa Maja Forumet er livet

  Tvinger ingen til å sove, men jeg aksepterer ikke å bli vekket midt på natten og barnet er trøtt.
   
 8. Makko med 3 gull Gift med forumet

  Hva slags konsekvenser får oppførselen hans?

  Å forvente at han skal være rolig i 2 timer alene i "overgangsfase" er urimelig, det er lang tid selv for voksne som man ikke får sove. I starten satt vi inne på rommene deres (uten å si annet enn "kanina sover og da er det natta") , men de var 1-2år, ikke 8!

  Kan han klokka? Har han noen måte å vite når det er ok å stå opp? Er det ok for dere at han f.eks. leser bøker før han står opp, eller er målet at han faktisk skal sove?
   
 9. Krösa Maja Forumet er livet

  Har jobbet med dette lenge vi, hadde også kaninlampen og jeg kommer ikke til å sitte inne hos en på åtte. Det gjorde når barnet var 4 ;)
  Klokken kan barnet, leser veldig bra, elsker å lese. Til og med legen vår mener at han bør sove fordi det går sånn utover dagen og konsentrasjonen og barnet er tydelig trøtt ;)
  Målet er at barnet sover til 07 fordi det er for lite søvn å sovne 21 til 05 og barnet er helt ferdig tidlig ettermiddag. Legger seg tidligere enn 21, men sovner ikke pga drøying. Men får lov å lese, men det gjøres som jeg skrev over etter vi alle har blitt vekket. Det er ikke slik at dette problemet har dukket opp nå, men nå forventer vi mer av en på 8 enn en på 4 rett og slett. Konsekvensene er at iPad forsvinner , eneste som betyr noe ;)
   
 10. Mrs. Lynch Heldig mamma! Juli13-jentene

  Min eldste på 7 år går inn på stuen og setter på TV når han våkner rundt kl 06.00. Søsteren på 5 våkner ofte etter en time og går inn til storebror.

  De får ikke vekke oss/lillebror før 07.30.
   
 11. Hemmeligfrøken Forumet er livet Desemberglede 2015

  Nei mente ikke at du tvinger altså...:p
  Bare har kjent på den følelsen selv - at han MÅ sove lenger, men innser jo At jeg ikke kan tvinge det fram (gjort ting mye enklere :p)

  Når han ikke er uthvilt er jo saken også litt annerledes. Hva er det han vil gjøre som gjør at han står opp så tidlig da tenker du? Her sto han opp 5-6 for å spille ipad :p det var rimelig uaktuelt.. Men etter vi sa at han faktisk ikke får finne fram den før lillesøster er våken, så våkner han ikke like tidlig for å spille...

  Nå forstår jeg at det ikke er like "enkelt" med din altså - bare prøver å "tenke høyt" med deg :)

  Kanskje er det mer gjennomførbart å sette grensen til 6 en periode? Går det an med belønninger HVIS han klarer det, istedenfor konsekvenser? (Dersom dette ikke har fungert tenker jeg...)
   
  • Liker Liker x 1
 12. Krösa Maja Forumet er livet

  Men hvordan får du han til å gjøre det, vi har sagt at det er lov å liste seg ned for å se på TV etter 0630, men gjør ikke det. Høres nydelig ut at barna hører :p
   
 13. *BabyFjått<3* Betatt av forumet Januarskatter 2015

  Har barn på den alderen, to stk både gutt og jente. Og ei på ett, som har hatt våkenetter inntil for ett par uker siden(bank i bordet)... Jeg ville nok først og fremst tatt bort all skjermtid før etter frokost for eksempel, mange som våkner og gleder seg til det da. Men å tatt en periode der enten du eller far står opp med han og sitter med ryggen til inne på hans rom uten tilgang på å leke eller snakke. Uansett om han er åtte, så har jeg å en åtteåring som kan mye men noen ting forstår han bare ikke, pluss at han "elsker" den negative oppmerksomheten han får ved å vekke oss på værste tidspunkt.. Hos oss holdt det å ta bort mobiler, ipads, og fjernkontroller. Har lillesøster på eget rom så om han kom inn til oss å prøvde å vekke så geleida vi han ut i stua, kos deg du sa vi og han rimelig sint for han hadde jo ingenting å gjøre.. Da sa vi, nei sånn er det når du skal opp på natta, da blir det sånn her... Brukte noen uker på dette, var i ferien heldigvis så hadde på en måte mer tålmodighet og tid, og gikk ikke utover skolearbeid for eksempel.. Skjønner veldig godt din frustrasjon, men en av dere må bare bruke tid på å snu døgnet hans, han er åtte men et barn fordeom :) Lykke til :)
   
 14. Orly Forumet er livet Tilgangsansvarlig VIP Februarlykke 2016

  9åringen her står opp alt mellom 7 og 9.30. Hun våkner oss aldri! Jeg står opp rundt 8 da, men etter hun ble stor nok til å klare å finne seg en yoghurt selv og skru på tven og klare seg litt selv, så har hun nytt å få være litt alene på morgenen. :)
  5 er natta!!
   
 15. Krösa Maja Forumet er livet

  Barnet er ekstremt nysgjerrig og etter å ha tømt blæra så blir han liggende å vente på klokka i tilfelle barnet går glipp av noe. Blir det lysere tro? Hvordan ser det ut når sola står opp? Er det mye stjerner så tidlig..
  Ja du skjønner kanskje situasjonen :p
  Barnet har blitt utredet for søvnmangel, men finner ingen problemer. Og jeg vil ikke medisinere heller. Vi har hatt grensen på 06 tidligere, men helt ærlig jeg orker ikke når jeg har vært oppe hele natten med minste som gjerne sovner rundt 04-05 så det blir flere dager uten søvn i blant. Så jeg føler at nå som barnet er åtte kan jeg forvente at barnet ikke vekker meg før 07, vi har jobbet med dette lenge og har blitt "bedre" før var det 03 og 04..
  Nå som barnet er åtte så bør barnet forstå at også vi andre trenger søvn :)
  Spesielt når vi har prøvd så mye, vi har sittet inne hos barnet, stått opp å hatt det kjedelig, utredet hos lege, brukt kaninlampen, lagt senere, tidligere, vært sinte, ikke vært sinte, gitt konsekvenser, mye er prøvd uten nevneverdig bedring. Men som sagt kan ikke tvinge til å sove, kan tvinge til å la være å vekke oss. Da blir det kanskje så kjedelig at barnet sovner til slutt også er et håp :p hihi
   
  Last edited: 20 Mar 2016
 16. Hemmeligfrøken Forumet er livet Desemberglede 2015

  Ja tenkte bare at dere kanskje kan jobbe med mål om klokka 6 først, for så å jobbe med kl 7 når klokka 6 fungerer?

  Skjønner du er frustrert og er enig i at du kan forvente det du forventer - men ungene hører sjeldent på det :p haha
  Hjelper ikke å ha lystette gardiner da? Min reagerer veldig når det blir lyst ihvertfall!!
  Og det at det blir kjedelig av å ikke gjøre noe, slik at barnet sovner - det har faktisk fungert her ;)
   
 17. Krösa Maja Forumet er livet

  5 er natta ja!! Helt enig, jeg er i tillegg veldig b-menneske så 05 er umenneskelig :p haha
  Har sagt det er lov her også, men det blir ikke gjort. Høres deilig ut å sove så lenge :D
   
 18. Makko med 3 gull Gift med forumet

  Problemet er vel kanskje at dere har prøvd for mye, slik at dere ikke har holdt ut lenge nok med en metode?

  Å si at barnet er stort nå og at dere har en baby som ikke sover på natt hjelper lite, når resultatet er som det er... Kanskje problemet ligger der også? Han ser skjønner at dere er oppe med babyen, men han får bare kjeft om han våkner?

  Men nøkkelen er nok uansett å være konsekvent, men samtidig ikke gå for raskt frem.
   
  • Liker Liker x 1
 19. Krösa Maja Forumet er livet

  Barnet forstår dette altså, men det er "glemt" til dagen etter.
  Skjerm og iPad tid har blitt tatt bort mange ganger, men det fungerer kun en dag eller to før vi er tilbake i til de gamle rutinene.
  Barnet er ett barn ja, aldri sagt noe annet heller. Men jeg forventer mer av min 8 åring enn 3 åring, min 3 åring skjønner fint at sier mamma det er natt så er det natt, det skjønner også min 8 åring. Handler litt om han vil forstå eller ikke :)
  Men vi får begynne å gjøre morgen ekstremt kjedelig så mulig vi kan få snudd litt mer på dette :)
   
 20. Romle Gift med forumet Junibarna 2015 VIP

  Jeg tror jeg ville tatt kontakt med en profesjonell, jeg. Det virker som om dette er et stort problem for alle i huset, så ring noen som virkelig vet hva de snakker om. Jeg kjenner ikke til navn, annet en Karin Naphaug (sove-karin), men google litt, for jeg vet de finnes. :)

  Det eneste rådet jeg har er å ta utgangspunkt i det som er. Jeg skjønner at dere er frustrerte, og at dere syns dere burde kunne forvente mer av han, men det er jo tydelig at det ikke fungerer. Begynn på nytt. Hva med å ikke gi han noe som helst oppmerksomhet på dette? Stå opp med han kl fem og lat som ingenting (men ikke la han få ipad o.l.) i en periode, ikke noe kjefting eller konsekvenser, men ikke noe "belønning" heller. Se om det funker? F.eks. tre uker. Dere får jo uansett ikke sove, så det er jo ingenting å tape på det.
   

Del denne siden