Blodfortynnende

Forglemmegei8

Betatt av forumet
Himmelbarn
Oktoberlykke 2019
Marshmallows2021
Hei! Er gravid med nr 3. Hadde morkakesvikt og svangerskapsforgiftning med nr 1, og brukte derfor klexane fra positiv test med nr 2. Det gikk fint. Var hos legen idag som fortalte meg at det var ny forskning som tilsa at man ikke skulle begynne med blodfortynnende før uke 12? Jeg klarer ikke å slå meg til ro med det. Mye kan skje før uke 12, hva skal være grunnen til at man ikke skal starte før?
 
Norske gynekologer har utarbeidet såkalte veiledere i fagene sine. Det skal sikre at kvaliteten er god og at man følgende samme retningslinjer i hele landet. Jeg har klippet ut hav Veilederen sier om den problemstillingen reiser.

Neste svangerskap etter preeklampsi

  • Ved senere svangerskap hos disse kvinnene bør kontrollene foregå i samarbeid med fødeavdelingene fra svangerskapsuke 23-24. Doppler-undersøkelser av a. uterina i risikogrupper for preeklampsi og vekstretarderte fostre foreslås
  • I neste svangerskap har kvinner med alvorlig, tidlig innsettende preeklampsi, eklampsi eller HELLP økt risiko for å få preeklampsi på nytt (10-40 %, høyere jo tidligere sykdommen starter, se over)
  • ASA-profylakse bør vurderes (se under)
Senere i livet23-26
  • Tidligere preeklampsi og hypertensjon i svangerskap gir økt risiko for senere hjerte- og karsykdom. Generelt er risikoen for senere hjerte- og karsykdom sterkest assosiert med tidlig innsettende sykdom (og dermed tidlig forløsning) og alvorlige former for preeklampsi, spesielt der placentafunksjonen er affisert (med tilveksthemmet foster eller intrauterin fosterdød)
  • Kvinnene bør få informasjon om fordelaktig livsstil og kostholdsvaner for å forebygge hjerte- og karsykdommer etter avsluttet svangerskap og følges perimenopausalt med tanke på tidlig diagnostikk og behandling
Preeklampsiprofylakse7
ASA
Kvinner med høy risiko for preeklampsi (spesielt ved tidligere alvorlig preeklampsi, dvs forløsning før <34-36 uker (Ia)27,28), men også kvinner med kronisk nyresykdom eller autoimmun sykdom (systemisk lupus erythematosus og antifosfolipidsyndrom): Inntak av 75 mg acetylsalisylsyre per os daglig fra 12 uker til fødsel. Ved SLE med fosfolipidantistoffer eller antifosfolipidsyndrom anbefales lavmolekylært heparin i tillegg (se aktuelt kapittel).
 
Back
Topp