Barnemat oppskrifter

mammaå lillegutt

Forumet er livet
VIP
Middag



Middagsoppskrift/grunnoppskrift

1-3 porsjoner / 10 porsjoner
1 potet (ca 60 gr) / 600 gr potet
ca 30 gr grønnsaker (f.eks. 1/2 gulrot) / ca. 300 gr grønnsaker
1/2-3/4 dl kraft/vann eller morsmelk / ca. 3 dl kraft/vann eller morsmelk
20-30 gr kjøtt/fisk / 200-300 gr kjøtt/fisk
evnt. 1 ts olje / 3 ss soyaolje
Vask og rens råvarene. Del i biter eller kok dem hele. Kok (trekk) til maten er ferdig. Bland sammen og mos kjøtt/fisk,poteter og grønnsaker. Noen ganger må du tilsette væske for å få most maten. Bruk kokevannet og evnt. mer vann. Reguler tykkelsen med resten av kokevannet/væsken. Skal du dypfryse må du avkjøle maten raskt og fordele mosen i passende porsjonspakninger/glass
----------------------------------------------------------------- ----------------------- -----------

Fruktig kylling.
1 dl vann
1 kyllingfilet
1 potet
1 gulrot
1 ring ananas (kan bruk 1/2 eple eller 2 myke tørkede aprikoser)
1 ss olivenolje
1/2 ts kardemomme.

Skjærer alt i biter og koker kylling, potet og gulrot i ca 10 min. Har i ananas og koker i 2 min. Når det er ferdig kokt har jeg i olivenolje og kardemomme og moser...






Søtpotet med smak av kylling
(fra 6 måneder)

1 søtpotet (ca.100 g)
1 gulrot (ca.100 g)
50 g broccoli eller squash
1 kyllingfilet
Litt persille eller basilikum (kan sløyfes)
1 ss smør eller olje

Skrell grønnsakene, skjær dem i mindre biter og kok dem til de er møre.
Skjær kyllingfileten i mindre biter, og tilsett dem når grønnsakene er nesten ferdigkokt.
Mos alt sammen og spe med kokevannet til konsistensen er passe.
Har du urter, kan det smake godt i denne retten.
Tilsett olje eller smør.
--------------------------------------------------------------------------------- -----------------


Kalkunmiddag
(fra 6 måneder)

1 pk naturell kalkunpålegg i skiver
1 dl ris
1 rød paprika
1-2 ss smør
vann

Kok opp risen med 2 dl vann (ikke salt). Kutt paprikaen og kalkunen i biter. Ha alt sammen i en bolle, og mos med stavmikser. Spe med vann underveis.
---------------------------------------------------------------------------- ---------------------
Gryte med kjøtt og eple
(fra 6 måneder, gir 2-3 porsjoner)


50 g mørt kjøtt ( kalv, okse, lam eller annet)
2 gulerøtter
2 selleri stenger
½ eple eller 3 svisker uten stein
1 ss olje
1 dl vann
Litt persille

1-2 kokte poteter eller smuler av brød eller kavring.

Skjør kjøttet i terninger.
Skrell og skjær gulrot og eple eller svisker i store biter og sett det tilside.
Ha olje i en kjele og sett den på middels varme.
Legg kjøttet i oljen når den er blitt god og varm.
Snu kjøttet, pass på at det ikke blir brunt, men grått.
Ta kjelen av varmen og avkjløl noe.
Hell i vann og sett kjelen tilbake på platen.
La blandingen småputre i 10 minutter.
Legg i gulrot, selleri og eple eller svisker.
Rør om, og fyll på mer vann i kjelen hvis vannet har fordampet.
La blandingen koke i ca. 15 minutter, eller til kjøttet kjennes mørt.
Hakk persille, ha den oppi og la den få et raskt oppkok før du tar kjelen av platen.
Mos innholdet til passe konsistens.
Som tilbehør kan retten tilsettes kokt potet som moses med gaffel, eller smuler av brød og kavring som blandes godt inn i gryteretten.
-------------------------------------------------------------------------- -----------------------------

 
Kylling fra kardemomommeby
(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)

(2-3 porsjoner)
1 dl vann
1 kyllingfilet
1 potet
1 gulrot
1 ananasring
1 ss olje
1/2 ts kardemomme

Kok opp vannet.
Kutt potet og gulrot i små biter og kyllingen i terninger.
Ha alt oppi vannet å la det koke i ca 10 min (kanskje noe mer)
Ha i ananas mot slutten av koketiden
Tilsett olje og kardemomme
Mos til ønsket konsistens
------------------------------------------------------------------------------ ------------------------
Kokoskylling
(fra 8 måneder, gir 2-3 porsjoner)

1 stor kopp kokt pasta eller ris

1 ½ dl vann
1 middels stor gulerot
¼ stangselleri
1 ring ananas eller ½ eple
½ kyllingfilet
1 ss kokosmasse
½ dl mm/mme, eller vanlig melk for større barn
½ ss olje

Kok pasta ellet annvisningen på pakken.
Kok opp vannet og ha i gulrot som er skåret i små terninger.
Tilsett stangseleri i små biter.
Skjær kyllingkjøttet og frukten i små terninger.
La gulrot og selleri koke i 10 minutter før du har i frukt, kylling og kokos.
Kok i ytteligere 10 minutter. Kyllingkjøttet skal ha en grå farge.
Bruk om nødvendig stavmikser eller food prosessor for å få most det kokte kjøttet.
Tilsett melk, olje og ferdigkokt pasta eller sis før servering.
( om barnet ikke liker store, biter mos alt sammen)
------------------------------------------------------------------------------- ------------------------


Middagsrett (fra 8 mndr)

1 potet
1/2 gulrot
1 dusk med brokkoli
litt kjøtt (oksestek/kylling)
1 øseskje med spaghettisaus
Kok grønnsakene til de er møre (spar på kokevannet). Ta alt i en bolle,og bruk stavmixer til å blande alt,spe ut med litt av vannet grønnsakene kokte i,og ta spaghetti saus oppi til det er en passe konsistens.
----------------------------------------------------------------------------- --------------------------------
FISKEMIDDAG

3 tykke skiver fiskepudding, eller 4 fiskeboller
2 kokte potetes
1/2-1 gulrot (kokt eller revet)
2 ss smør
vann

Spe med vann etterhvert, mens du moser det eller stavmikser det. Alt ettersom ønsket konsistens. (Klumper eller ikke klumper).

----------------------------------------------------------------------------- --------------------------

Fisk
(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)

400 gr laksefilet
800 gr poteter
400 gr gullerøtter
litt purreløk og dill og sitronsaft

Kuttet purreløken i små biter og hadde oppi med grønnsakene så det skulle sette litt god smak på kokevannet som jeg skulle spe med etterpå.
-------------------------------------------------------------------------------- ---------------------
Torsk med grønsaker (inneholder melk og fisk - vent til ett års alder)

125 gr. poteter i terninger
125 gr. gulrøtter i biter
125 gr. torsk
3 hele pepperkorn
1 laurbærblad
1 persillegren
1 dl melk
1 ss smør
1 tomat, skoldet, renset for frø og skinn
Damp grønsakene til de er møre, ca. 20 minutter. I mellomtiden trekker du fisken i melka sammen med pepper, laurbærblad og persille. La trekke i 5 minutter ca. Kast urtene. Sil av melka, men ta vare på den. Sjekk fisken for bein. Smelt smøret i en panne og fres tomaten. Ha i fisk og grønsaker (uten kokevannet). Ha i omtrent halvparten av den kokte melka. Mos. Begge porsjonene er store og kommer fra boka "First Meals" av A. Karmel.
--------------------------------------------------------------------------------- ------- -------------
GRØNNSAKER
Potetmos / gulerotmos 1-2 porsjoner
1 potet, 1 gulerot , 1 ss MM eller MME og 1ts olje
------------------------------------------------------------------------------------ ---- ---------------
Kålrot- og potetmos 2-3 porsjoner

100g kålrot
2 poteter
ca 1dl vann
1ss hakket persille
ca 2 ss olje
1/2 dl MM eller MME
------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------
Potetmos

Kok potetene uten å ha salt i vannet. Skrell og del opp de kokte potetene. Mos med stavmikser. Spe med morsmelk/morsmelkerstatning til passe konsistens. Tilsett litt fett i form av olje eller usaltet meierismør. Finhakket kruspersille eller dill setter god smak. Litt eldre babyer kan også få mos med --ørlite kokt hvitløk i.
-------------------------------------------------------------------------------------- -- ---------------


Søtpotet (fra 4-5 måneder, gir 1-2 porsjoner)

Søtpotet har en god, søt smak, og kan godt spises for seg. Smøret gir retten et høyere energi-innhold, men søtpoteten er like god uten.
ca 60 g søtpotet (som størrelsen på en potet) 1 ts smør
Vask søtpoteten godt før du koker den i vann på samme måte som du koker vanlig potet (eventuelt dampkok). Søtpoteten er ferdig kokt når du uten problem kan stikke en kniv gjennom den.
Fjern skallet, og mos med gaffel.
Bland mosen med litt margarin.
Spe med morsmelk eller vann hvis mosen er for tykk.
----------------------------------------------------------------------------------- ----- ---------------
Grønnsaksmos

100 gr grønnsaker (poter, blomkål, kålrot, gulrot, brokkoli) - 1/2-1 dl vann eller morsmelk
Begynn med potet og en type grønnsak. Etterhvert kan flere grønnsaker blandes med potet. Kok potet og grønnsaker møre. Mos dem og spe med væske til passe konsistens. Mange babyer liker å få mais i slike grønnsaksblandinger. Mos godt med stavmikser i begynnelsen.
---------------------------------------------------------------------------- ---------------------------

Maispurè ( fra 6 mnd, tilberedningstid 15-20 min. Kan fryses )

Her er en enkel oppskrift som selv de aller minste barna kan prøve seg på.
1 stor boks mais
2 ss margarin
0.5 dl morsmelk eller MME
3 ts semulegryn
Kok maiskornene i 5 minutter. Smelt margarin i stekepanne. Når margarinen er gyllen tilsetter du de kokte maiskornene. Fres i noen minutter. Rør inn semulegryn. Tilsett melk. Kok dette i stekepannen noen minutter. Blir pureen for tykk, tilsett mer melk. Avkjøl. Nå kan pureen moses. Bruk gjerne stavmikser. Alternativt kjøkkenmaskin, hvitløkspresse, eller en gaffel.
--------------------------------------------------------------------------------- ------- ---------------
Middagsmos av høstens rotgrønnsaker (Fra 6 mnd, gir ca 6 porsjoner)

De minste sjarmtrollene er ofte begeistret for rotgrønnsaker, på grunn av den naturlige søtsmaken. Grønnsakene er rike på betakaroten, fiber, folat og C-vitamin. Retten kan fryses.
2 gulrøtter
2 nypoteter
1/4 kålrot
1 liten nepe
Skrell og hakk grønnsakene i mindre terninger. Ha grønnsakene i en kjele og dekk så vidt med kokende vann. La retten koke over middels varme i ca. 20 minutter, til de er møre. Mos grønnsakene til en jevn puré med omlag 1 dl av kokevannet. Om barnet liker litt fett, kan du tilsette noe olivenolje eller soyamargarin.
--------------------------------------------------------------------------- ------------- ---------------
Tomat og blomkål (9 mndr)

150 gr. blomkålbuketter
250 gram tomater uten frø og skinn (skoldes og renses)
2 ss smør
1,5 dl. revet ost
Damp blomkålen i 10-12 minutter. Smelt smøret i en panne, ha i tomatene og la dem falle sammen. Ta det av varmen og la osten smelte inn. Ha i blomkål og mos.
------------------------------------------------------------------------------------ ---- ---------------
Linsegryte (3 porsoner, fra 8 mndr)

Olivenolje
1 rød løk
boks hakka tomater
1 blomkål
2 dl røde linser
buljong og basilikum
Ha i litt olivenolje i en gryte. Hakk løken og fres denne. Tilsett tomatene. Ha i blomkålen delt i buketter og la dette putre i ca 10 min. Kok 2 dl. skylte røde linser i en annen gryte. Sil av vannet og ha i gryta. Tynn ut med litt vann og krydre med buljong og basilikum. Mos og server.
--------------------------------------------------------------------------------- -------------------

Pasta penne m/tomat og squash

5 Tomat(ta av skallet ved å skolde de)
1 Squash
6 Gulrot
1/4 Løk
2 kopp Kokt pasta
1 kopp Kokt ris
1ss tomatpurre
Basilikum smak til(jeg brukte fersk)
1 ss kaldpresset rapsolje


----------------------------------------------------------------------------------- -----------

Barnevennlige urter

* dill
* koriander
* lauberblad
* Basilikum
* Persille
* Timian


Barnevennlige krydder

* Kanel
* Kardemomme
* Muskatt
* Ingefær
* Hvitløk
--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------

ANNET


Grønnsakspuré med eple, (2-3 porsjoner, fra 6 mnd)
1 bukett brokkoli
1 liten potet
1 bit squash
1/2 revet eple
Grønnsakene skjæres i biter. Kok dem i vann i ca. ti minutter, til de er møre. Mos til passe konsistens. Tilsett litt revet eple. Denne pureen er stappfull av jern og vitaminer. Konsistensen på mosen kan varieres etter hvor gammelt barnet er.
------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------

 

Rå gulrot med eple ( fra 6 mnd, gir 1 porsjon)

Vitamin A i gulroten blir best utnyttet om barnet får i seg noe fett samtidig. Det er fordi at vitamin A er et fettløselig vitamin, og vitaminet suges lettere opp i tarmen sammen med fett.
½ gulrot
½ eple
1 ts olivenolje
Vask og skrell gulroten og eplet. Riv dem på den fineste raspen på rivjernet.
Tilsett olje.
Gi salaten et raskt oppkok hvis barnet ikke har fått tenner til å tygge salaten.
-------------------------------------------------------------------------------- -------- ---------------



Dessert

Aprikos mos

1 pose tørka aprikos legges i bløt over natten i 2,5 dl vann, kok deretter aprikosen og bløte vannet på svak varme i ca 20 min. Mos med stavmikser. frys i isterningsbrett o.l


FRUKT


Barnet kan også få RÅ fruktmos når det blir større. Riv litt eple/pære på den fineste raspen på råkostjernet. Den aller enkleste mosen du gi barnet, må vel være bananmos. Bare ta og skrap med en teskje på bananen til du får passe munnfuller.
----------------------------------------------------------------------------- --------------------------



svisker eller aprikos kokt opp og mosa med litt av kokevatnet.
----------------------------------------------------------------------------- --------------------------


Pære- og sviskemos


Skrell og del opp to pærer i småbiter
Kok bitene i litt vann, sammen med to svisker i ca 5 min
Fjern sviskene nå, med mindre du vil lage et avføringsmiddel!
Sil av safta og mos de kokte pærebitene
Kokevannet kan brukes senere til å koke grøt på, så får den ekstra god smak!
Prøv det samme med eple/aprikos!
--------------------------------------------------------------------------- ----------------------------

Digg fruktmos

4 bananer
1 stor, moden mango.
Skrell mangoen og kjør alt i blenderen på full styrke.
Frys ned i porsjonspakninger
Eplemos (stor porsjon)
1 kg eple
1-2 dl vann
Vask eplene og fjern frøhuset. Del dem opp og kok sammen med vannet til det er mørt. Mos eplene i kokevannet gjennom en sikt. Spe med litt mer vann eller melk til passe tykkelse. Som regel trenger du ikke å søte mosen, bruk i så fall fruktose og minst mulig. Mosen er greiå fryse.
---------------------------------------------------------------------------------- ---------------------

BÆR

Sensommerens delikate bær, som bringebær, bjørnebær og solbær, forebygger hjertesykdommer. Bærene hører også til de fruktene som inneholder mest fiber. I tillegg til smaksopplevelsen er de spennende å se på og kjenne på. Hell noen bær i en kopp, og barnet får trene opp fingergrepet.

------------------------------------------------------------------------- ------------- -----------------
Frukt- og bærmos ( fra 6 mnd, gir 1 porsjon)

Bruk 75-100 g bær eller frukt f.eks. banan, fersken, solbær, blåbær,
bjørnebær, bringebær, multer Velg en eller flere sorter bær/frukt. Skrell frukten og fjern kjerner før du moser. Serveres straks eller dypfrys mosen.
---------------------------------------------------------------------------------- ------ ---------------

Frukt mos

1 eple
1 pære
1/2 banan
1/2 ts kanel

Jeg delte eplet og pæren i biter og kokte det med 1-2 dl vann til det ble mørt, silte av vannet og hadde frukten oppi en food prosesor sammen med banan og kanel og 3 ts av vannet frukten hadde kokt oppi!

--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------

Andre typer mos:

Du kan bruke friske eller frosne bær av blåbær, solbær, bringebær, molter eller jordbær (sistnevnte kan gi allergiske reaksjoner). Mos bærene gjennom en sikt eller med gaffel/skje. Sukre forsiktig. Syntes barnet mosen blir for syrlig, kan du prøve med melk på.

------------------------------------------------------------------------------------- -----------

Avokado med frukt (Stavmikser er tingen!)
1/2 banan
like mye avokado
2 ss revet eple
1 ss MM eller MME
------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------






TIPS OG RÅD

Bruk råvarer av vanlig god kvalitet
Bruk ikke salt før barnet er ett år, deretter bare små mengder
Bruk aldri vann fra varmtvannsspringen
Maten bør spises når den er nylaget, evnt. nytint og varmet. Hold aldri maten varm over lengre tid.
Rester av spedbarnsmat bør ikke brukes om igjen.

-------------------------------------------------------------------------------- ------ -----------
Jeg fryser i plastikkbokser som jeg har kjøpt på biltema de er 250 ml og jeg har de ca. halvfulle. Han er nå 8 mnd.
Det varierer hvordan jeg tiner opp maten, noen ganger tar jeg maten opp og setter i kjøleskapet (hvis jeg vet hva jeg vil servere dagen etter gjør jeg slik). Andre ganger tar jeg maten i microen på tineprogram.

--------------------------------------------------------------------------------- -
Du kan gjerne tilsette litt kaldpresset rapsolje i maten, det blir anbefalt til barn som trenger litt ekstra.
----------------------------------------------------------------------------- -----------------------
Matens holdbarhet i fryseren:

Lamme- og storfekjøtt kokt 4 mnd.
Svinekjøtt kokt 1 mnd.
Hønse- og kyllingkjøtt kokt 3 mnd.
Fisk kokt 2 mnd.
Grønnsakspureer kokt 1-2 mnd.
Fruktpureer 1 år.
 
Oioioi, tusen takk for veldig nyttig informasjon og oppskrifter!
 
ORIGINAL: JulieOgAnnaKaroline

Å, så snilt av deg[:)] Tusen takk[:)]

Få det under våre viktigste tråder kanskje?[:D]


Laget de aller fleste til Noah Leander, å han elsket det!

har lagt inn link så mims ordner det nok[:)]
 
ORIGINAL: Nettien

Oioioi, tusen takk for veldig nyttig informasjon og oppskrifter!



supert ;) ;) tusen takk ;)
 
Potet egner seg dårlig til frysing[;)] Her kommer lillemor til å spise det vi spiser, skal hun ha noe som skal stekes, steker jeg bare det først uten krydder og vårt etterpå.
 
Å så supert!! En god stund til jeg er der enda.. men når den dagen kommer har jeg denne siden på favoritter! Tusen tusen takk :)
 
ORIGINAL: meeelo

ORIGINAL: Nettien

Oioioi, tusen takk for veldig nyttig informasjon og oppskrifter!



supert ;) ;) tusen takk ;)
 
Tusen takk!
Satt akurat  å tenkte på sider der de hadde oppskrifter,
så dukka du opp med denne! PERFEKT!![:D]
Takk skal du ha![:)]
 
wow.. det var jo kjempe bra.. kanskje vi kunne hatt en topp tråd med matoppskrifter ?
 
ORIGINAL: GT Sara

Potet egner seg dårlig til frysing[;)] Her kommer lillemor til å spise det vi spiser, skal hun ha noe som skal stekes, steker jeg bare det først uten krydder og vårt etterpå.


Har frøset poteter hele tiden til Noah Leander å det går helt fint[;)]
Bare husk at stekt mat er hardere for magen til de små enn kokt mat.
Så kan være lurt å begynne med kokt mat først!

Men Når magene begynner  tåle det så er jeg helt enig med deg om at ungene skal spise det samme som oss!
Kanskje ikke taco å sånn men hverdags mat.
Er bare å ha krydder på bordet eller å ta ut litt som du sier[:)]

Jeg brukte å lage mange retter en dag og frøs ned. Da har man bare en dag man kokkelerer veldig åsså er det lettvindt maaaange dager etterpå[;)]
Hadde vi for eks fiskepudding til middag tok jeg opp dobbel posjon, laget det og frøs ned det som ble til overs[;)]
 
ORIGINAL: *smiley86*

wow.. det var jo kjempe bra.. kanskje vi kunne hatt en topp tråd med matoppskrifter ?


Har lagt den til i viktigste tråder, så mims ordner nok med det.
Syns det blir så mange topptrder om vi legger den der[;)]
Vi finner den jo like grit i viktigste tråder[:)]
 
ORIGINAL: Nettien

Oioioi, tusen takk for veldig nyttig informasjon og oppskrifter!

 
D var mye nyttig!! den skal helt klart brukes!!
 
ORIGINAL: Nettien

Oioioi, tusen takk for veldig nyttig informasjon og oppskrifter!
 

Sladrer med Sunnyt og solM
Sladrer for gsm :-)

(som svar på mammaannmari)
Rapport | Innlegg nr.: 9


SV: Barnemat oppskrifter *Kun oppskrifter* - 08.01.2010 11:24:56


*smiley86*
Senior medlem





Innlegg: 2701
Medlem siden: 20.03.2009
Jeg er fra: Bergen, men bor i oslo
Status: ikke pålogget wow.. det var jo kjempe bra.. kanskje vi kunne hatt en topp tråd med matoppskrifter ?

_____________________________


kom som sendt fra himmelen dette her joo :) har tenkt på dette mange ganger :)





(som svar på Nettien)
Rapport | Innlegg nr.: 10
 
Back
Topp