Barn med mild matvegring

En tråd i 'Spør ernæringsrådgiveren' startet av Zephyra, 6 Apr 2017.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Zephyra Forumet er livet VIP Sommerfuglene 2017 Januarlykke 2020

  Jeg trenger råd ang min sønn som blir 8 år. Han har siden han var baby hatt mild matvegring. Det vil si at det meste som tilbys brekker han seg av. Nå som han er så stor har han for vane å si at han er mett med engang han får servert mat han ikke er glad i, og det gjør at han totalt sett får lite mat i seg.

  Pga lav vekt blir det servert nugatti på brødskiven morgen og kveld, for da "spiser han seg litt opp", da kan han godt spise to skiver. Vi har grovt brød, ofte hjemmebakt, og han spiser pålegg som gomme, salami, hvitost og skinkeost på skolematen. I helgene dekker vi alltid på bordet og da må han velge et vanlig pålegg før nugatti.

  Til middag vil han helst ha pølse, nudler, grøt eller pizzaen på en spesiell resturant her, men det sier seg selv at det ikke er mye å leve på, så det blir ikke servert. Det er mye han vegrer seg for å spise helt, og han er veldig skeptisk til mat som er blandet der han ikke kan se hva det er, f eks gryteretter, supper eller alt som er bløtt.

  De dagene han ikke får middag han liker så går har han ofte spist bare en brødskive til frokost, skipper skolemat og middag, og deretter 1-2 skiver til kvelds. Han er veldig aktiv, dagen lang.

  Det som er bra er at han spiser "rene" produkter, men helst hver for seg. Han spiser torsk, sei, kylling, paprika, potet, ris, pasta og gulrot. Thats it liksom..

  Han er glad i farseprodukter som kjøttdeig, fiskeboller og fiskekaker.

  Han spiser ikke frukt eller bær, men han liker heller ikke kaker og dessert, og er livredd for å prøve nye ting.

  Jeg vil gjerne at han skal lære seg å like nye smaker, men han assosierer mat som veldig negativt nå, og går gladelig hele dagen uten mat hvis han bare blir tilbydd ting han ikke liker. Jeg skulle ønske han ville like litt mer, eventuelt bare lære seg å spise passelige mengder selv om det ikke er favorittmaten hans.

  Er det noe vi kan gjøre for å snu den negative assosiasjonen, måter å introdusere mat på, og eventuelt hvilke matretter vi burde fokusere på for helsen? Han er ganske tynn, så vil gjerne at han skal få i seg det han trenger.
   
 2. Kaja fra Melk.no Blir kjent med forumet

  Hei Zephyra!

  Å ha et småspist barn er tøft, og det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre. Å tilby akkurat det barnet vil ha versus det barnet burde ha spist er en vanskelig vurdering, og som du skriver så ønsker man jo at barnet skal ha et godt forhold til mat og ikke føle på presset.

  Det er vanskelig for meg å gi dere et godt svar på dette uten å vite mer om dere, men det finnes folk som er gode på dette. Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din og få henvisning til klinisk ernæringsfysiolog på sykehus. Det finnes kliniske ernæringsfysiologer som er veldig gode på dette på Rikshospitalet, men også på barneavdelinger på andre sykehs (avhengig av hvor du bor).

  Det kan være smart å gi gutten din et multivitamin fra apotek, så du vet at han får i seg alle vitaminene og mineralene han trenger.

  Det høres ut som om det er en del matvarer han faktisk spiser, selv om han ikke spiser alt, og da kan det være smart å tilby ham mat med utgangpunkt i det. Det aller viktigste er at han spiser noe. Barn er småspiste og snevert spiste i perioder, og det er ikke alltid så mye vi kan få gjort noe med. Dersom han er tynn og ikke får i seg nok kalorier, så kan det være smart å berike det han spiser, ved å tilsette olje/smør, og han kan få godt med smør/margarin på brødskivene, og få helmelk hvis han drikker melk. På den måten sikrer du at han får i seg en del energi i det lille han spiser.

  Ønsker dere lykke til!
   
  • Liker Liker x 1

Del denne siden