Ang bolledeig (haster)

LinnSB*

Forumet er livet
Hvis bolledeigen hever lite/så og si ingenting,
kan bollene bli bra fordet da?
 
De har stått og hevet i ca 40 min.
og jeg skjønner ikke hva jeg har gjort galt [&:]
 
Noen tips?
 
dem blir nok litt harde kanskje? eller kanskje dem hever massevis når du setter dem i ovnen?
vet ikke jeg[8D]
 
Etterhevingen er det viktigste! Prøvd å sette skåla med deig på en rist over vasken? (med varmt vann oppi vasken)  Når jeg har flere boller med deig, så setter jeg ene over en rist på kokeplata, og har kokeplata stående på svak varme.
 
har du brukt tørrgjær eller fersk gjær?
kan hende du har drept gjæren...da vil ikke deigen heve!
 
takk for gode tips [:)]
da skal jeg rulle de ut etterpå og etterheve de over vasken
 
 
 
ORIGINAL: Venupi

har du brukt tørrgjær eller fersk gjær?
kan hende du har drept gjæren...da vil ikke deigen heve!

 
tørrgjær, og væsken var iallefall ikke for varm, syntes den var lunka jeg hehe [:D]
 
Du kan ha brukt for lite gjær el for kald væske. Dekk bollen med plast, tapp varmt vatn i kjøkkenvasken og sett bollen m deig på ei rist over. Det pleier eg å gjere viss deigen går for sakte opp.
 
ORIGINAL: ~Maddy~

de må etterheve litt også....altså etter hevingen,ruller du de,også skal de stå litt slik før du tar de i ovnen[;)] ett tips også er å pensle de med vann før steking,og melk rett etter mens de er varme[:)]

 
hva gjør den melka med bollene etter?
 
ORIGINAL: LinnSB*

ORIGINAL: Venupi

har du brukt tørrgjær eller fersk gjær?
kan hende du har drept gjæren...da vil ikke deigen heve!


tørrgjær, og væsken var iallefall ikke for varm, syntes den var lunka jeg hehe [:D]

 
okay...min erfarig er at tørrgjæren gjør at deigen hever mindre...da syns jeg at baksten blir noe hardere, men blir god for det[;)] lykke til videre...bollene blir nok gode skal du se[;)]
 
ORIGINAL: ~Maddy~

ORIGINAL: LinnSB*

ORIGINAL: ~Maddy~

de må etterheve litt også....altså etter hevingen,ruller du de,også skal de stå litt slik før du tar de i ovnen[;)] ett tips også er å pensle de med vann før steking,og melk rett etter mens de er varme[:)]


hva gjør den melka med bollene etter?
gir en blankere\finere overflate bare[8D] funker hvertfall..står i kokeboka mi[:D]

 
da skal jeg prøve det [:)]
 
ORIGINAL: Venupi

ORIGINAL: LinnSB*

ORIGINAL: Venupi

har du brukt tørrgjær eller fersk gjær?
kan hende du har drept gjæren...da vil ikke deigen heve!


tørrgjær, og væsken var iallefall ikke for varm, syntes den var lunka jeg hehe [:D]


okay...min erfarig er at tørrgjæren gjør at deigen hever mindre...da syns jeg at baksten blir noe hardere, men blir god for det[;)] lykke til videre...bollene blir nok gode skal du se[;)]

 
takk [:)]
 
ORIGINAL: ~Maddy~

jeg bruker alltid ferskgjær uansett...men man får en egen gjær for søt bakst å! spiller ikke så stor rolle,men kjøper den hvis jeg skal bake boller[:)]

 
ferskgjær er best å bruke [:)]
 
Jeg syns også tørrgjær hever dårligere enn fersk gjær. Blir noe bedre når man blander tørrgjæren i det våte... men det blir aldri helt det samme. 
 
Når dere hever gjærdei er det viktig med rett varme og rett fuktighet, da koser gjæren seg og stiger til værs.
 
Sett stekeovnen på 50 grader, sett en ildfast form med varmt vann neders i ovnen. Steng ovnen når den er varm.Sett deigen på rist inni ovnen og legg et klede over evt plastfolie.
Slik hever den seg perfekt.
 
Etterheving er halve prosessen, altså veldig viktig.
 
Gjør det samme med de ferdig trilla bollene som da du hevde deigen. Men ikke dekk til bollene.
Ta bollene utav ovnen når dem er "nesten" ferdighevet. Sett ovnen på 225grader og stek bollene til de blir gylden og IKKE brun.
Når du har tatt ut bollene la dem stå på brettet og dekk dem til med et godt vått kjøkkenklede. Bollene blir ikke våte, men meget god og myk.Når det slutter å "ose" fra håndkleet så tar du det av og setter bollene på rist !!
 
Lykke til.[;)]
 
Ang baking med tørrgjør og pressgjær:
 
Pressgjær (fersk gjær) skal ha 35grader væske
Tørrgjer skal ha ca 40grader(mellom 38 0g 40) [;)]
 
Om dere blander alt det våte og gjæren først og så tilsetter det tørre (som er blandet sammen) litt og litt, går elteprosessen mye bedre og gluten i melet får blanda seg godt.
Ikke bruk alt melet som står i oppskriften, la ca 100gr være igjen. Deigen SKAL være litt klissete, men bare litt. Syns du det er vanskelig og kna deigen etterpå og vanskelig å rulle boller, så ta noen dråper matolje på bordet[;)]
 
ORIGINAL: Venupi

ORIGINAL: LinnSB*

ORIGINAL: Venupi

har du brukt tørrgjær eller fersk gjær?
kan hende du har drept gjæren...da vil ikke deigen heve!


tørrgjær, og væsken var iallefall ikke for varm, syntes den var lunka jeg hehe [:D]


okay...min erfarig er at tørrgjæren gjør at deigen hever mindre...da syns jeg at baksten blir noe hardere, men blir god for det[;)] lykke til videre...bollene blir nok gode skal du se[;)]

 
Jeg har bare gode opplevelser med tørrgjæren. Bruker bare den jeg...det er så lettvint. MEN jeg bruker ganske varmt vann....rundt 45 - 50 greder vil jeg tro....ihvertfall myyye varmere enn 37 grader
 
Lager alltid bolledeigen i brødbakemaskinen jeg, da slipper jeg sånne problemer, og får PERFEKTE boller[:D]
 
ORIGINAL: #Grusomme Gabriel#

Når dere hever gjærdei er det viktig med rett varme og rett fuktighet, da koser gjæren seg og stiger til værs.

Sett stekeovnen på 50 grader, sett en ildfast form med varmt vann neders i ovnen. Steng ovnen når den er varm.Sett deigen på rist inni ovnen og legg et klede over evt plastfolie.
Slik hever den seg perfekt.

Etterheving er halve prosessen, altså veldig viktig.

Gjør det samme med de ferdig trilla bollene som da du hevde deigen. Men ikke dekk til bollene.
Ta bollene utav ovnen når dem er "nesten" ferdighevet. Sett ovnen på 225grader og stek bollene til de blir gylden og IKKE brun.
Når du har tatt ut bollene la dem stå på brettet og dekk dem til med et godt vått kjøkkenklede. Bollene blir ikke våte, men meget god og myk.Når det slutter å "ose" fra håndkleet så tar du det av og setter bollene på rist !!

Lykke til.[;)]

 
da skal jeg prøve dette neste gang [:)][:)][:)]
 
Back
Topp