Afrikansk mat ønsket?:)

JallowBee

Betatt av forumet

Siden det var noen som ønsket seg afrikanske retter, tenkte jeg å legge ut en idag..denne kalles Domeda på min manns språk, og lages med peanøttsmør. Dermed ikke noe for allergikere! Oppskriftene ser gjerne mer kompliserte ut enn de egentlig er:)

Vi pleier å lage mat som holder for ca 4 personer, så vi har til restemat dagen etter.

Domeda!

Du trenger:

Ca 4-500g lammekjøtt/kyllingfilèt, eller en halv kylling.

1-2løk

Tomatpurrè

Peanøttsmør ( vi foretrekker en fra innvandrerbutikkene, men de fleste typene er like gode.. )

Stekeolje

3 gulrøtter

1-2 poteter ( spørs helt på str )

Maggi-kjøtt-buljong-terninger

Salt og pepper

Diverse krydder

2 kaffekopper ris, av typen Jasmin. ( Intet krav, men sticky ris er best til denne retten.. )

Slik gjør du:

Her i huset bruker vi desverre ikke litermål, så jeg aner ikke hvor mye vann vi bruker i kasserollen til riskoking;) Men, følg instruksjonene på pakka om du ikke er god på øyemål. Ta en sil med små, små hull, legg i risen, og "vask" med lunkent vann. La risen ligge, og sleng rett i kasserollen når det koker. Sett ned plata til 3 hvis 6 er max ( altså, på halv.. ), og la risen koke ordentlig, med lokk, og rør om ved jevne mellomrom. Når nesten alt vannet er borte, sett plata på 1, og la den stå i ca ti min.  Om dette blir for mye, så bare lag Jasminris etter pakkens oppskrift, denne måten er den gubben lærte meg;)

Kutt opp kjøttet i passe store munnfuller,og hakk opp 1-2 løk i passe små biter. Legg dette i en kasserolle med vann og ca 1 SS olje, og sleng i tillegg en SS tomatpurrè oppi, og 3-4 SS peanøttsmør. Toppede SS, ikke flate og små;) pass på at du ikke tar for mye vann, og visp i hop. Mens det koker opp, og du rører om nå og da, kutter du opp gulrøtter og poteter.

Når dette har kokt i ca 5-7min, slenger du opphakkede gulrøtter og poteter oppi, og finner frem krydderet!

- En klype salt

-5-6 "runder" fra pepperkvern, eventuelt to klyper sort pepper

-1 stor terning Maggi ( eventuelt to, om det er de små, firkanta )

Smak på sausen! Jeg bruker i tillegg hvitløkspulver, grillkrydder, og piff-krydder. Og curry-krydder..hehe..bruk det DU synes er godt, og smak deg frem. Sausen skal ha en krydret peanøttsmak, men alle har forskjellige smakssanser.  La hele suppa koke til potetene og gulrøttene er ferdigkokte, og vent alltid med å servere til oljen tydelig er skilt fra vannet..det tar ca 30-40min, avhengig av hvor høy grad du bruker.

Husk; Jo høyere grad på koking, jo oftere må du huske å røre om. 

Fordelen med afrikansk mat er at det ikke er en fasit for hva slags krydder man bruker osv. Alt skal smakes underveis..:)

Maten kan også serveres på afrikansk vis; En STOR tallerken, risen under, og Domedaen oppå. Alle spiser med skje av samme fat, og det er vanvittig godt med safta fra sitron på dette..nam!

 

Skal ta bilde av suppa jeg lagde igår etterpå, og legge ut oppskrifta på den og..;) Kommer mer ikveld!


*lykkeligst* skrev:
Mer, mer, mer!


 
hørres godt ut.

Eg e glad i Etiopisk/Eritreisk mat ..(de rettene eg har smakt iallefall)

Det ene er lammegryte med det "injerra"-brødet til

og så er det  to retter til, den ene heter "tibs" og den andre husker eg ikkje navnet på-

MÅ alltid innom den standen for Afrikansk mat under Stavangers årlige gla-matfestival
 

Da skal jeg gå forbi den gode etiopiske/eritreiske her nede og sjekke navnet, og gi deg..Oslo, altså. Så har du noe her og, i tilfelle du skal hit;)

Liker godt den maten selv, selv om det ofte blir aaaltfor sterkt for meg.


Vesten skrev:
hørres godt ut.

Eg e glad i Etiopisk/Eritreisk mat ..(de rettene eg har smakt iallefall)

Det ene er lammegryte med det "injerra"-brødet til

og så er det  to retter til, den ene heter "tibs" og den andre husker eg ikkje navnet på-

MÅ alltid innom den standen for Afrikansk mat under Stavangers årlige gla-matfestival


 

Samosa lager de faktisk ikke i hjemlandet til gubben, så nei.

Men, jeg skal få tak i oppskrift for noe som heter Akkara ( ikke blekksprut, nei. ) som de bruker i tappalappa ( baguett ) til lunch/frokost. Sviiiingodt.


*lykkeligst* skrev:
Du har ikke en god oppskrift på samosa?


 


JallowBee skrev:

Da skal jeg gå forbi den gode etiopiske/eritreiske her nede og sjekke navnet, og gi deg..Oslo, altså. Så har du noe her og, i tilfelle du skal hit;)

Liker godt den maten selv, selv om det ofte blir aaaltfor sterkt for meg.


Vesten skrev:
hørres godt ut.

Eg e glad i Etiopisk/Eritreisk mat ..(de rettene eg har smakt iallefall)

Det ene er lammegryte med det "injerra"-brødet til

og så er det  to retter til, den ene heter "tibs" og den andre husker eg ikkje navnet på-

MÅ alltid innom den standen for Afrikansk mat under Stavangers årlige gla-matfestival



Jeg har litt oppskrifter på ting jeg lager til anjera/injerra, men jeg lager litt lett blanding av somalisk og eritreisk og sper på med litt tamilsk og, siden tamiler bruker noe "brød" som ligner på anjera. 

Skal se hva jeg kan grave fram. Ellers vil jeg tipse om en fin blogg med somalisk mat, somalisk mat er ikke så sterk som eritreisk/etiopisk da: http://tammyssomalihome.blogspot.com/ ;

 
Dette må prøves!



Hvor får man tak i godt lammekjøtt på denne tida av året? Regner ikke med at pinnekjøtt duger ;)
 


JallowBee skrev:

Da skal jeg gå forbi den gode etiopiske/eritreiske her nede og sjekke navnet, og gi deg..Oslo, altså. Så har du noe her og, i tilfelle du skal hit;)

Liker godt den maten selv, selv om det ofte blir aaaltfor sterkt for meg.


Vesten skrev:
hørres godt ut.

Eg e glad i Etiopisk/Eritreisk mat ..(de rettene eg har smakt iallefall)

Det ene er lammegryte med det "injerra"-brødet til

og så er det  to retter til, den ene heter "tibs" og den andre husker eg ikkje navnet på-

MÅ alltid innom den standen for Afrikansk mat under Stavangers årlige gla-matfestival

Bodde i Osl o i 2,5 år før eg flytta "hjem " igjen.
.Visste ikkje om noen afrikanske resturanter da
..men likte godt "Habibi Cafe" rett ved Gunerius,
Men det var mest Ottomansk/Tyrkisk mat.. :-)


 
mmm, dette er bare så godt. Hadde dette igår. Men vi bruker basmati eller coscos...  

Vi bruker også ofte oksehaler, da må det bare kokes en god stund ekstra. Men det anbefales!!  Av lammekjøtt har vi ofte kjøpt fårikålkjøtt :)) Ellers får vi kjøtt fra familien som har gård. 
 
Tenkte lage domoda nå, med kylling. Og med foufou/fofo... 
 
Hvis du bor i Oslo, anbefaler jeg Kjøtthallen som jeg ikke husker navnet på i Tøyengata, ved grønland basar..hyggelige folk og hyggelige priser;)

Ripley aka The Flying Teapot skrev:
Dette må prøves!



Hvor får man tak i godt lammekjøtt på denne tida av året? Regner ikke med at pinnekjøtt duger ;)


 

Skal sjekke den:D Prøve noe nytt og overraske gubben..

Jeg og gubben pleide å stikke innom et somalsk sted rett ved Tøyengata buss-stopp. Helt frem til gubben ble grovt overfalt og rana av to somalere, som tydeligvis kjente eierne der. Han fikk beskjed om at vi ikke var velkomne mer fordi "man sendte ikke en bror i fengsel". Jeg ble griselei meg, for de var alltid hyggelige, og maten var god..


*Meya* skrev:
 Jeg har litt oppskrifter på ting jeg lager til anjera/injerra, men jeg lager litt lett blanding av somalisk og eritreisk og sper på med litt tamilsk og, siden tamiler bruker noe "brød" som ligner på anjera. 

Skal se hva jeg kan grave fram. Ellers vil jeg tipse om en fin blogg med somalisk mat, somalisk mat er ikke så sterk som eritreisk/etiopisk da: http://tammyssomalihome.blogspot.com/ ;



 

Hehe..tok meg noen år å "oppdage" de selv;) Er en deø, man må bare leite. Har i tre år snakka om å prøve Mama Africa som ligger inne på Bussterminalen..ting tar tid!


Vesten skrev:

Bodde i Osl o i 2,5 år før eg flytta "hjem " igjen.
.Visste ikkje om noen afrikanske resturanter da
..men likte godt "Habibi Cafe" rett ved Gunerius,
Men det var mest Ottomansk/Tyrkisk mat.. :-)




 
Back
Topp