BlåBobler
Forumet er livet
Av: Gjertrud Hustad
”Har du gått på Grete Roede?” Selv om dette er et merkelig spørsmål, er det alle som vet hva en mener med det. Siden oppstarten i 1974 har kursene til Grete Roede samlet folket.
– I fjor gikk ca. 45.000 nordmenn på kurs og de gikk ned rundt ni kilo i snitt, sier direktør Jeanette Roede.
Kostholdsfilosofi: Kalorikutt
Grete Roede vektlegger det som var det mest vanlige før lavkarbomat kom inn i bildet; kalorier. Kalorier er en målenhet på hvor mye energi en matvare gir. Da er både fett, proteiner og karbohydrater tatt i betraktning.
Men målet hos Roede er ikke å kutte kalorier til et minimum. I bedriftens filosofi pekes det på at lavt kaloriinntak gir lav forbrenning, som fører til at det er lett å legge på seg når en begynner å spise normalt igjen. Behovet for næringsstoffer og sunt fett vil heller ikke bli godt nok dekket med svært få kalorier.
Det oppfordres til å spise vanlig norsk og variert mat – både brød, poteter, ris og pasta, melk, kjøtt, fisk, frukt og grønt. Samtidig skal en være forsiktig med kaloririk mat. Dette gjenspeiles i kategoriene Ja-mat, Nei-mat og Litt-mat. Ja-mat er grønnsaker som en kan spise ubegrenset av, Litt-mat er hverdagsmat en spiser variert av, mens nei-mat er mat med mye kalorier. Innimellom er det lov å unne seg noe godt. Slankerne får 14 ”kosemerker” à 25 kalorier pr. uke som gir anledning til nettopp det.
På kursene får deltakerne hjelp til å beregne hvilket daglig energiinntak som passer for den enkelte. De ulike menyene varierer fra 1300–2500 kalorier. I en periode anbefales deltagere å registrere det de spiser for å bli mer bevisst sitt eget kosthold.
Viktigheten av mosjon for å gå ned i vekt blir også understreket. Det er ingen trimaktivtiteter på kursene, men deltakerne blir belønnet med trimpoeng som skal fungere som inspirasjon.
– For rigid
– Grete Roede følger helsemyndighetenes generelle kostråd. Hun baserer seg på et fornuftig kaloriinntak, og slik går en ned i vekt uten å miste så mye muskelmasse, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Ø. Landaas.
Landaas mener at Grete Roedes slankekurs passer for de som trenger motivasjon i form av å være i gruppe, og som har behov for oppfølging etterpå. Samtidig påpeker hun at det selvsagt ikke er alle det passer for å stå på vekten fremfor flere andre.
Ifølge Landaas kan den jevnlige veiingen og tellingen av kalorier hos Roede skape et negativt forhold til mat. Introduksjon av nye og ukjente matvarer i kostholdet kan også redusere sannsynligheten for at deltagerne fortsetter med dietten etter kursslutt.
– Inndelingen i Ja-mat og Nei-mat synes jeg også blir litt for rigid. De færreste matvarer er utelukkende positive eller negative. Ta for eksempel majones – proppfull av kalorier, men samtidig bra for kolesterolet, sier den kliniske ernæringsfysiologen. Hun mener den beste måten å oppnå varige livsstilsendringer på er å gjøre fornuftige endringer i eget kosthold.
– Best i Norge
Det virker i hvert fall som om klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen er rede til å la Grete Roede beholde tittelen som ”Norges slankedronning”. Svendsens umiddelbare kommentar til Roedes slankeopplegg er:
– Det er ingen over og ingen ved siden av Grete Roede når det gjelder slanking i Norge!
Svendsen mener at Grete Roedes anbefalte kosthold er blitt bedre opp gjennom årene. Fra svært kalorifattig og magert – til et mer fornuftig kaloriinntak og noe tilførsel av sunt fett.
– Grete Roede er også tydelig på at en bør velge de magreste alternativene. Dette skiller henne fra Fedon Lindberg, sier Svendsen.
På minussiden fremholder Svendsen at Grete Roedes diett kan bli for ekstrem å følge. ”Kosemerkene” gir rom for utskeielser en gang iblant – ja, men Svendsen tviler på om det er nok til at folk holder koken, spesielt når kursene er over. Til tross for at det finnes oppfølgingskurs etter selve slankekurset, tror hun ikke at ett enkelt kurs er nok til at de fleste klarer strabasene på egenhånd.
Avviser kritikk om strenghet
Direktør Jeanette Roede forstår ikke kritikken fra ernæringsfysiologene om at Roede-kostholdet er for ekstremt og strengt.
– Vi opplever at mange kursdeltakere er altfor strenge med seg selv, noe vi vil unngå. Det er viktig å spise nok og å kose seg underveis. En skal tross alt ikke leve i askese heller. Dette er bakgrunnen for at vi har innført kosemerker, sier Roede.
Samtidig synes Roede det er viktig at deltakerne lærer å begrense seg. Bakgrunnen for at kalorier blir talt, særlig i begynnelsen, er at mange faktisk ikke vet hva som er energirik mat. Roede mener at hverken det eller jevnlig veiing fører til negativt fokus på mat, slik klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Ø. Landaas hevder.
– Tvert imot er det slik at flere av kursdeltakerne har et negativt forhold til mat i utgangspunktet. Dette ønsker vi å endre på gjennom kursene – gjøre mat til venn, og ikke fiende gjennom en god måltidsrytme og prøving av nye smaker. Men vi innfører ingen rare og fremmede matvarer. Maten er å få kjøpt over hele landet.
Jeanette Roede avviser for øvrig at ingen kursdeltakere står på vekten fremfor de andre. Bare sammen med kurslederen. Hva en veier totalt er en privatsak. Men hvor mye en går ned i løpet av kurset blir derimot gjort kjent for de andre.
Når det gjelder resultater etter slankekursene, viser Jeanette Roede til en Grete Roede-finansiert undersøkelse fra 1996. Den viste at 20 prosent hadde lagt på seg hele eller mer av vekttapet fra første kurs. 41 prosent hadde lagt på seg noe, men ikke alt, mens 39 prosent hadde beholdt sluttvekten eller lavere. Svarprosenten på undersøkelsen var lav; 49 prosent.
Andre kilder: greteroede.no, ”Langtidsresultater ved slanking i selvhjelpsgrupper” av Anders Grimsmo og Erik Andersen (Samfunnsmedisinsk forskningssenter Surnadal, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet)
Ned i vekt er det kurset hos Grete Roede med flest deltakere - både kvinner og menn. Du starter med et grunnkurs, og deretter kan du velge å gå fortsettelseskurs og fordype deg i forskjellige temaer og få nye, spennende oppskrifter. Ned i vekt-kursene har åtte ukentlige møter med 1-1,5 times varighet.
På et Ned i vekt-kurs møtes deltakerne én gang i uken på samme ukedag til samme klokkeslett. Gruppen består av maksimalt 18 deltakere som alle har samme mål: De vil lære å spise riktig og gå ned i vekt.
Hva skjer?
På møtene blir du veid og det du veier er en sak mellom deg og din kursleder - som har taushetsplikt. Det som imidlertid ikke er "hemmelig", er vektnedgangen. Den er en del av fellesskapet og en viktig motivasjonsfaktor som bidrar til gode resultater.
Fellesskapet hjelper
Når du kommer til det ukentlige møtet, kan du lufte problemer, diskutere erfaringer og få gode råd og vink fra kurslederen og de andre på kurset. Dessuten - det hjelper på selvdisiplinen at noen passer på og bryr seg om deg. Miljøet og samholdet er en av de viktigste årsakene til at 96% av våre deltakere når sin trivselsvekt.
Grete Roede-maten er tilpasset familiens spisevaner
Vårt kosthold består blant annet av brød, pålegg, kjøtt, fisk, kylling, ris, poteter, grønnsaker og frukt. Dette er vanlig, sunn mat som alltid er i tråd med de seneste anbefalingene fra de offisielle ernæringsmyndighetene. Måltidene skal passe for alle i familien, og det gjør det dermed også enklere for den som går på kurs å gå ned i vekt.
Mer mosjon!
Den beste måten å gå ned i vekt på er å kombinere et godt kosthold med mosjon. Derfor legger vi stor vekt på å stimulere til økt aktivitet. De aller fleste av våre deltakere sier de blir motivert til å trimme mer mens de går på Grete Roede-kurs. En vane som er viktig å ta med seg videre, også etter at kurset er avsluttet.
Trivsel er også en viktig faktor!
Det å kunne unne seg noe godt en gang i blant: Et kakestykke, et glass vin eller en sjokoladebit er "lov" på Grete Roede-kurs. Skal du i selskap er det viktig å kunne omgås kaloririk mat med forsiktighet uten å måtte avstå fra den. De etterhvert så kjente "kosemerkene" kan benyttes ved slike anledninger, og du velger det ekstra du vil unne deg. Dette er med på å gjøre det lettere for deg å fortsette med de gode vanene også etter at du har sluttet på kurset.
Dokumenterte resultater!
"Å gå ned i vekt er enkelt, å bli der er vanskelig" er et utsagn man ofte hører. At våre deltakere skal holde vekten over tid er vårt overordnede mål. Vi vil at du skal få et nytt, varig kosthold - derfor har vi vært nøye med å sette sammen et kosthold som du vil like og trives med. Også etter at kurset er slutt.
Uavhengige undersøkelser som dokumenterer resultatene til våre deltakere er offentliggjort i medisinske tidsskrifter (både i Norge og "ute i verden"). En av rapportene viser at deltakerne gikk ned 9,7 kg i gjennomsnitt, og at de mer enn tre år senere fremdeles var over 6 kg lettere enn da de begynte på kurset.
Her er våre Ned i vekt-kurs:
Kurs 1: Grete Roedes grunnkurs
Her går vi nøye inn på prinsippene i Grete Roedes kurskonsept. Du får vår nye kursbok som bl.a. inneholder en omfattende matvaretabell, arbeidsbok, dagsrapporter, en temadel med praktiske råd og tips og 50 sider med nye spennende oppskrifter. Kvinner går i gjennomsnitt ned ca 1 kilo per uke på dette kurset, menn noe mer.
Kurs 2: Fortsettelseskurset av Kurs 1
Du får en videregående kursbok med nye, spennende oppskrifter og du lærer mer om bl.a. ernæring og kosthold.
Kurs 3. Har du fremdeles noen kilo igjen til trivselsvekten?
Da kan du fortsette fra Kurs 2 til Kurs 3. Også denne gangen får du en ny kursbok, med bl.a. arbeidsbok, dagsrapporter, temaer og flere nye oppskrifter.
Kurs 4. Trenger du «ny-giv» for å komme helt i mål? Her får du blant annet tips om hvordan du skal få fornyet motivasjon til å fortsette mot målet. Også kursbok 4 inneholder mange nye, spennende oppskrifter i tillegg til arbeidsbok, dagsrapporter og temaer.
Kurs 5. For deg som vil fortsette til mål
Vi har også laget en kursbok 5 slik at de som ønsker å gå kurs et helt år vil få nye kursbøker for hvert kurs. På samme måte som de andre videregående kursbøkene, inneholder denne arbeidsbok, dagsrapporter, temaer og nye oppskrifter.
Aldersgrense
Det er aldersgrense 18 år på alle Grete Roede-kurs! Det gjøres unntak for ungdom mellom 15 og 18 år dersom de kan levere sin kursleder en legeattest sammen med en bekreftelse fra en foresatt med tillatelse til å delta på kurs. Barn under 15 år skal under ingen omstendigheter delta på Grete Roede-kurs.
”Har du gått på Grete Roede?” Selv om dette er et merkelig spørsmål, er det alle som vet hva en mener med det. Siden oppstarten i 1974 har kursene til Grete Roede samlet folket.
– I fjor gikk ca. 45.000 nordmenn på kurs og de gikk ned rundt ni kilo i snitt, sier direktør Jeanette Roede.
Kostholdsfilosofi: Kalorikutt
Grete Roede vektlegger det som var det mest vanlige før lavkarbomat kom inn i bildet; kalorier. Kalorier er en målenhet på hvor mye energi en matvare gir. Da er både fett, proteiner og karbohydrater tatt i betraktning.
Men målet hos Roede er ikke å kutte kalorier til et minimum. I bedriftens filosofi pekes det på at lavt kaloriinntak gir lav forbrenning, som fører til at det er lett å legge på seg når en begynner å spise normalt igjen. Behovet for næringsstoffer og sunt fett vil heller ikke bli godt nok dekket med svært få kalorier.
Det oppfordres til å spise vanlig norsk og variert mat – både brød, poteter, ris og pasta, melk, kjøtt, fisk, frukt og grønt. Samtidig skal en være forsiktig med kaloririk mat. Dette gjenspeiles i kategoriene Ja-mat, Nei-mat og Litt-mat. Ja-mat er grønnsaker som en kan spise ubegrenset av, Litt-mat er hverdagsmat en spiser variert av, mens nei-mat er mat med mye kalorier. Innimellom er det lov å unne seg noe godt. Slankerne får 14 ”kosemerker” à 25 kalorier pr. uke som gir anledning til nettopp det.
På kursene får deltakerne hjelp til å beregne hvilket daglig energiinntak som passer for den enkelte. De ulike menyene varierer fra 1300–2500 kalorier. I en periode anbefales deltagere å registrere det de spiser for å bli mer bevisst sitt eget kosthold.
Viktigheten av mosjon for å gå ned i vekt blir også understreket. Det er ingen trimaktivtiteter på kursene, men deltakerne blir belønnet med trimpoeng som skal fungere som inspirasjon.
– For rigid
– Grete Roede følger helsemyndighetenes generelle kostråd. Hun baserer seg på et fornuftig kaloriinntak, og slik går en ned i vekt uten å miste så mye muskelmasse, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Ø. Landaas.
Landaas mener at Grete Roedes slankekurs passer for de som trenger motivasjon i form av å være i gruppe, og som har behov for oppfølging etterpå. Samtidig påpeker hun at det selvsagt ikke er alle det passer for å stå på vekten fremfor flere andre.
Ifølge Landaas kan den jevnlige veiingen og tellingen av kalorier hos Roede skape et negativt forhold til mat. Introduksjon av nye og ukjente matvarer i kostholdet kan også redusere sannsynligheten for at deltagerne fortsetter med dietten etter kursslutt.
– Inndelingen i Ja-mat og Nei-mat synes jeg også blir litt for rigid. De færreste matvarer er utelukkende positive eller negative. Ta for eksempel majones – proppfull av kalorier, men samtidig bra for kolesterolet, sier den kliniske ernæringsfysiologen. Hun mener den beste måten å oppnå varige livsstilsendringer på er å gjøre fornuftige endringer i eget kosthold.
– Best i Norge
Det virker i hvert fall som om klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen er rede til å la Grete Roede beholde tittelen som ”Norges slankedronning”. Svendsens umiddelbare kommentar til Roedes slankeopplegg er:
– Det er ingen over og ingen ved siden av Grete Roede når det gjelder slanking i Norge!
Svendsen mener at Grete Roedes anbefalte kosthold er blitt bedre opp gjennom årene. Fra svært kalorifattig og magert – til et mer fornuftig kaloriinntak og noe tilførsel av sunt fett.
– Grete Roede er også tydelig på at en bør velge de magreste alternativene. Dette skiller henne fra Fedon Lindberg, sier Svendsen.
På minussiden fremholder Svendsen at Grete Roedes diett kan bli for ekstrem å følge. ”Kosemerkene” gir rom for utskeielser en gang iblant – ja, men Svendsen tviler på om det er nok til at folk holder koken, spesielt når kursene er over. Til tross for at det finnes oppfølgingskurs etter selve slankekurset, tror hun ikke at ett enkelt kurs er nok til at de fleste klarer strabasene på egenhånd.
Avviser kritikk om strenghet
Direktør Jeanette Roede forstår ikke kritikken fra ernæringsfysiologene om at Roede-kostholdet er for ekstremt og strengt.
– Vi opplever at mange kursdeltakere er altfor strenge med seg selv, noe vi vil unngå. Det er viktig å spise nok og å kose seg underveis. En skal tross alt ikke leve i askese heller. Dette er bakgrunnen for at vi har innført kosemerker, sier Roede.
Samtidig synes Roede det er viktig at deltakerne lærer å begrense seg. Bakgrunnen for at kalorier blir talt, særlig i begynnelsen, er at mange faktisk ikke vet hva som er energirik mat. Roede mener at hverken det eller jevnlig veiing fører til negativt fokus på mat, slik klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Ø. Landaas hevder.
– Tvert imot er det slik at flere av kursdeltakerne har et negativt forhold til mat i utgangspunktet. Dette ønsker vi å endre på gjennom kursene – gjøre mat til venn, og ikke fiende gjennom en god måltidsrytme og prøving av nye smaker. Men vi innfører ingen rare og fremmede matvarer. Maten er å få kjøpt over hele landet.
Jeanette Roede avviser for øvrig at ingen kursdeltakere står på vekten fremfor de andre. Bare sammen med kurslederen. Hva en veier totalt er en privatsak. Men hvor mye en går ned i løpet av kurset blir derimot gjort kjent for de andre.
Når det gjelder resultater etter slankekursene, viser Jeanette Roede til en Grete Roede-finansiert undersøkelse fra 1996. Den viste at 20 prosent hadde lagt på seg hele eller mer av vekttapet fra første kurs. 41 prosent hadde lagt på seg noe, men ikke alt, mens 39 prosent hadde beholdt sluttvekten eller lavere. Svarprosenten på undersøkelsen var lav; 49 prosent.
Andre kilder: greteroede.no, ”Langtidsresultater ved slanking i selvhjelpsgrupper” av Anders Grimsmo og Erik Andersen (Samfunnsmedisinsk forskningssenter Surnadal, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet)
Ned i vekt er det kurset hos Grete Roede med flest deltakere - både kvinner og menn. Du starter med et grunnkurs, og deretter kan du velge å gå fortsettelseskurs og fordype deg i forskjellige temaer og få nye, spennende oppskrifter. Ned i vekt-kursene har åtte ukentlige møter med 1-1,5 times varighet.
På et Ned i vekt-kurs møtes deltakerne én gang i uken på samme ukedag til samme klokkeslett. Gruppen består av maksimalt 18 deltakere som alle har samme mål: De vil lære å spise riktig og gå ned i vekt.
Hva skjer?
På møtene blir du veid og det du veier er en sak mellom deg og din kursleder - som har taushetsplikt. Det som imidlertid ikke er "hemmelig", er vektnedgangen. Den er en del av fellesskapet og en viktig motivasjonsfaktor som bidrar til gode resultater.
Fellesskapet hjelper
Når du kommer til det ukentlige møtet, kan du lufte problemer, diskutere erfaringer og få gode råd og vink fra kurslederen og de andre på kurset. Dessuten - det hjelper på selvdisiplinen at noen passer på og bryr seg om deg. Miljøet og samholdet er en av de viktigste årsakene til at 96% av våre deltakere når sin trivselsvekt.
Grete Roede-maten er tilpasset familiens spisevaner
Vårt kosthold består blant annet av brød, pålegg, kjøtt, fisk, kylling, ris, poteter, grønnsaker og frukt. Dette er vanlig, sunn mat som alltid er i tråd med de seneste anbefalingene fra de offisielle ernæringsmyndighetene. Måltidene skal passe for alle i familien, og det gjør det dermed også enklere for den som går på kurs å gå ned i vekt.
Mer mosjon!
Den beste måten å gå ned i vekt på er å kombinere et godt kosthold med mosjon. Derfor legger vi stor vekt på å stimulere til økt aktivitet. De aller fleste av våre deltakere sier de blir motivert til å trimme mer mens de går på Grete Roede-kurs. En vane som er viktig å ta med seg videre, også etter at kurset er avsluttet.
Trivsel er også en viktig faktor!
Det å kunne unne seg noe godt en gang i blant: Et kakestykke, et glass vin eller en sjokoladebit er "lov" på Grete Roede-kurs. Skal du i selskap er det viktig å kunne omgås kaloririk mat med forsiktighet uten å måtte avstå fra den. De etterhvert så kjente "kosemerkene" kan benyttes ved slike anledninger, og du velger det ekstra du vil unne deg. Dette er med på å gjøre det lettere for deg å fortsette med de gode vanene også etter at du har sluttet på kurset.
Dokumenterte resultater!
"Å gå ned i vekt er enkelt, å bli der er vanskelig" er et utsagn man ofte hører. At våre deltakere skal holde vekten over tid er vårt overordnede mål. Vi vil at du skal få et nytt, varig kosthold - derfor har vi vært nøye med å sette sammen et kosthold som du vil like og trives med. Også etter at kurset er slutt.
Uavhengige undersøkelser som dokumenterer resultatene til våre deltakere er offentliggjort i medisinske tidsskrifter (både i Norge og "ute i verden"). En av rapportene viser at deltakerne gikk ned 9,7 kg i gjennomsnitt, og at de mer enn tre år senere fremdeles var over 6 kg lettere enn da de begynte på kurset.
Her er våre Ned i vekt-kurs:
Kurs 1: Grete Roedes grunnkurs
Her går vi nøye inn på prinsippene i Grete Roedes kurskonsept. Du får vår nye kursbok som bl.a. inneholder en omfattende matvaretabell, arbeidsbok, dagsrapporter, en temadel med praktiske råd og tips og 50 sider med nye spennende oppskrifter. Kvinner går i gjennomsnitt ned ca 1 kilo per uke på dette kurset, menn noe mer.
Kurs 2: Fortsettelseskurset av Kurs 1
Du får en videregående kursbok med nye, spennende oppskrifter og du lærer mer om bl.a. ernæring og kosthold.
Kurs 3. Har du fremdeles noen kilo igjen til trivselsvekten?
Da kan du fortsette fra Kurs 2 til Kurs 3. Også denne gangen får du en ny kursbok, med bl.a. arbeidsbok, dagsrapporter, temaer og flere nye oppskrifter.
Kurs 4. Trenger du «ny-giv» for å komme helt i mål? Her får du blant annet tips om hvordan du skal få fornyet motivasjon til å fortsette mot målet. Også kursbok 4 inneholder mange nye, spennende oppskrifter i tillegg til arbeidsbok, dagsrapporter og temaer.
Kurs 5. For deg som vil fortsette til mål
Vi har også laget en kursbok 5 slik at de som ønsker å gå kurs et helt år vil få nye kursbøker for hvert kurs. På samme måte som de andre videregående kursbøkene, inneholder denne arbeidsbok, dagsrapporter, temaer og nye oppskrifter.
Aldersgrense
Det er aldersgrense 18 år på alle Grete Roede-kurs! Det gjøres unntak for ungdom mellom 15 og 18 år dersom de kan levere sin kursleder en legeattest sammen med en bekreftelse fra en foresatt med tillatelse til å delta på kurs. Barn under 15 år skal under ingen omstendigheter delta på Grete Roede-kurs.